Odešel další z vynikajících českotřebovských hudebníků

klarinetista, flétnista a saxofonista, aranžér

L U B O M Í R   H E J D A

(*14.6.1930   + 22.10.2017)

V požehnaném věku 87 let zemřel 22.10.2017 další z vynikajících českotřebovských hudebníků – klarinetista, flétnista, saxofonista a aranžér, Lubomír Hejda.
Lubomír Hejda se narodil 14.6.1930 na Parníku v České Třebové v rodině železničáře. Hudební základy získal od učitele hudby Viléma Kyrala, s nímž v té době rodina Hejdových na Parníku sousedila. Učil se především hře na klarinet.
Během studií strojní průmyslovky v Liberci působí v tamním studentském souboru. S kamarádem pravidelně sedávají v okně svého bydliště na jednom z libereckých náměstí a hrají pro obveselení kolemjdoucích. Při základní vojenské službě, jíž absolvuje v Praze, zakládá a vede vojenský hudební soubor. Zde se naučí aranžovat skladby a také sám některé skládá.
V roce 1954 se vrací do České Třebové. Po vzoru svého otce získává zaměstnání v ŽOS, kde působí až do odchodu do důchodu, hudbu však neopouští. Působí v sekci dechových nástrojů v symfonickém orchestru Smetana a usedá v saxofonové sekci nově vznikájícího orchestru Collegiál, který si předsevzal interpretovat velkokapelový swing a jazz. V roce 1975 přechází soubor do malého tanečního obsazení. Tehdy přebírá Lubomír Hejda vedení souboru od Stanislava Vosyky, stává se kapelníkem a snaží se souboru vytyčit nový směr zařazováním náročných instrumentálních, vokálních a sólových skladeb ve vlastních aranžích.
Hudební nadání, zkušenosti a vlastní píli pak Hejda zúročuje na počátku 80.let, kdy je přizván k působení v nově vzniklém Velkém swingovém orchestru. Orchestr je složen z hudebníků celého regionu a hraje orchestrální skladby velikánů swingové hudby G.Millera, D.Ellingtona, G.Gerschwina, B.Goodmanna a dalších. To je hudba jeho srdci nejbližší.
Neustálou usilovnou prací se postupně Lubomír Hejda vypracovavá na úroveň profesionálních hráčů, což několikrát ocenili i členové orchestru Gustava Broma při prezentacích jeho sólových i orchestrálních partů při koncertech VSO. To také v plné míře předvedl na koncertě v roce 2010, který VSO spolu s Kulturním centrem připravili  k výročí 80.narozenin Lubomíra Hejdy. Jeho výkon ocenil zaplněný sál Kulturního centra dloutrvajícím potleskem ve stoje.
Po ukončení činnosti ve VSO působil až do letošního června v malém tanečním orchestru, který pravidelně hrával k tanci v České Třebové a okolí o nedělních odpoledních.
Nejen muzika však definovala Lubomíra Hejdu. Řemeslně velmi zdatný, vyráběl po dlouhá desetiletí sobě na míru hubice na saxofony, do loňska pečoval o svůj vůz Škoda Oktavia, rok výroby 1959, vlastníma rukama postavil chatu, pomáhal se stavbou několika domů. Sportovního ducha prokázal zase tím, že i ve velmi vysokém věku brázdil třebovské ulice na svém elektrokole.
S Lubomírem Hejdou tak odchází nejen další z muzikantů formovaných neopakovatelnou atmosférou poválečného závanu svobody ztělesněné v jazzu a swingu. Odchází také člověk po všech směrech velmi nadaný a kultivovaný. Bude tu chybět.
Klára Pirklová (za přispění Jiřího Němce)