Javorku zaplnili příznivci Medvědů a KDU-ČSL                
Neděle 1. října byla prosluněná, i když již opravdu podzimní.  Počasí lákalo na procházku a navíc se nabízel v parku Javorka zajímavý program. Sázka na Medvědy lidovcům opravdu vyšla, vznikla vynikající příležitost představit českotřebovské veřejnosti   kandidáty KDU-ČSL do říjnových parlamentních voleb z kandidátky našeho Pardubického kraje.   Nebyli zde sice  z devatenáctičlenné kandidátky zdaleka všichni, ale byli zde především ti nejdůležitější, tedy trojice kandidátů z prvních míst. Nebyli v této sestavě v České Třebové poprvé, letos k nám přijeli již v květnu oslavit spolu s dechovou hudbou Řetůvanka květnový Svátek matek.
Jako prvního představil předseda KDU-ČSL jedničku z lidovecké kandidátky Mgr. Marka Výborného (*1976), ředitele pardubického gymnázia Mozartova (od roku 2012), bydlícího ovšem v Heřmanově Městci. Marek výborný je ženatý a má tři děti, je  členem KDU-ČSL. Bohuslav Mimra a Marek Výborný se shodou okolností dlouho dobře znají, před lety, když zde ještě Bohuslav Mimra bydlel, byli nejbližší sousedé. Oba také spojuje určitě láska k hudbě. O Bohuslavu Mimrovi to není třeba Třebovákům povídat, o Markovi Výborném  můžeme prozradit jeho blízký až "rodinný vztah" k pěveckému sboru "Vlastislav", vždyť manželka našeho kandidáta je jeho sbormistryní a Marek Výborný jednatelem spolku.
A snad nebude ani škodit přidat informaci, že velmi známé jméno "JUDr Miloslav Výborný" patří také do Heřmanova Městce a do stejné rodiny: Jde totiž o otce našeho kandidáta, který byl v předchozí době např. ve funkci ústavního soudce, také ale i ministra obrany ČR a starosty města Heřmanův Městec.

 

Bohuslav Mimra představil také další dva kandidáty, dvojku kandidátky lékaře pardubické onkologie MUDr. Víta Ulrycha (má také svou ambulanci ve svitavské nemocnici), a také třetího kandidáta v pořadí, Ing. Michala Kokulu, místostarostu města Ústí nad Orlicí. KDU-ČSL představila také kandidáta z České Třebové - Jiřího Drašnara, jednatele úspěšně se rozvíjející společnosti IMD - Drašnar Česká Třebová. 

K dobré pohodě  zahrála v plné sestavě (jen s vypůjčeným bubeníkem)  trampská skupina Medvědi, jejíž dvouhodinový program přijali návštěvníci parku s nadšením. V programu byly všechny hity této skupiny. Byla to zřejmě letos poslední koncertní akce v javoreckém hudebním pavilonu. Opět byly komunikace v Javorce plné parkujících aut....  Pro děti byl připraven skákací hrad, občerstvení a balónky, připomínkou na  stále obdivovaný model tříkolky Velorex byl i instalovaný model v barvách KDU_ČSL, tedy ve žluté kožence, který v průběhu koncertu "přijel" až před pódium. Byl připomínkou Třebováka Mojmíra Stránského, též člena KDU-ČSL, který se spolu se svým bratrem Františkem podílel na vývoji tříkolky Oskar - Velorex, byť později vyráběné na příkaz režimu v družstvu v Žamberku. Tříkolka je dodnes spjata s Českou Třebovou speciální expozicí v českotřebovském městském muzeu.

Akce v Javorce se určitě vydařila byla připomínkou blížících se voleb, ke kterým bychom měli přistupovat s plnou vážností a rozmyslet si svoji volbu. Abychom nesedli na lep populistům, kteří by mohli svůj ve volbách získaný vliv využít pro své vlastní cíle.

MUDr. Vít Ulrych, Pardubice                                                Ing. Michal Kokula, Ústá nad Orlicí (místostarosta)