NÁVŠTĚVA ITALSKÝCH MYKOLOGŮ Z AGRATE BRIANZA
V EKOCENTRU PODORLICKO V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko si připravila pro veřejnost  v ekocentru Podorlicko ve dnech 5.-8. října 2017 výstavu hub a mykologické přednášky. Pozvání na tuto akci přijalo i deset členů spřátelené italské organizace Associatione Micologica Bresadola skupiny Ercole Cantu z Agrate Brianza.
Italská delegace přijela již ve čtvrtek 5. října a v doprovodu ing. Jaromíry Žáčkové si prohlédla Prahu. V pátek dopoledne měly pro Italy připravenou rozcvičku v sokolovně ženy, které navštívily Agrate Brianza letos na podzim. Potom byli Italové přijati na radnici a navštívili expozice muzea, které je nadchly. Odpoledne se v doprovodu členek ČSOP a mykologů RNDr.Vladimíra Antonína CSc. a Mgr.Hany Ševčíkové z Moravského zemského muzea vypravili k totemu do Srnova. Ani deštivé počasí jim nezkazilo náladu a vydali se do lesa na průzkum. Nadšeně se vraceli s mnoha pestrými nálezy a to je ten nejzajímavější čekal přímo na kládách u totemu. Vyrostl zde vzácný ucháč. Ten byl pak fotografován ze všech stran a vzorek byl odebrán s dokumentaci pro Moravské zemské muzeum.
Večerní program v ekocentru Podorlicko byl zahájen přednáškou pro veřejnost na téma „Arzén a houby“. Přednášející RNDr. Jan Borovička PhD a jeho italský kolega Giampaolo Simonini zvládli výklad v češtině, překlad do angličtiny a následně do italštiny. Vyřešili tak bravurně neočekávanou absenci překladatelky, která si zranila nohu, a přednášku si tak mohli užít jak Češi, tak Italové. Přednáška poukazovala na zajímavou vlastnost hřibu modračky získávat z půdy arsen a ukládat jej ve sloučeninách ve svých plodnicích. Závěr večera byl věnován společnému posezení členů ČSOP, mykologů a italských přátel. Ti v průběhu večera ještě promítli film o jejich dobrovolnické činnosti v rezervaci Vasca Volano Oasi Gae.
Sobotní den strávili účastníci akce na výletě v Toulovcových maštalích. Neodradily je ani dešťové přeháňky, členitý terén či nutnost brodit nečekaně vodnaté potoky. Exkurzi na houbové lokality vedl Pavel Brůžek z Mykologického klubu Choceň. Sbíraly se houby nejenom na výstavu a k vědeckým účelům, ale tentokrát i k večernímu vaření. Večerní přednášku pro veřejnost o hřibovitých houbách měl Dott Giampolo Simonini a následovala krátká přednáška Mgr. Hany Ševčíkové o houbách štítovkách. Překladů se tentokrát zhostila pohotově Mirka Galačová. Později večer došlo na předkrmy z nasbíraných hub, představení trampské hudby i na tanec. Češi s Italy si vyměňovali recepty a životní zkušenosti.
V neděli 8.října Italové uvítali, když jim předsedkyně  ZO ČSOP Podorlicko  PaedDr.Hana Grundová promítla  a okomentovala fotografie z činnosti organizace a pozvala je na výlet do Semanína. První zastávkou byla hráz rybníku Hvězda, kde Italové, vybavení dalekohledy, pozorovali ptactvo a seznámili se s činností České společnosti ornitologické. Nejhezčím objektem pozorování byla volavka bílá.  Déšť zahnal účastníky výletu do aut a dočasnou střechu nad hlavou získali v kostele při prohlídce výstavy Semanínská rezervace.  Po dešťové přeháňce se vydali na naučnou Stezku ČSOP. Ještě než došli ke knajpovišti, překvapil je v trávníku nález houby květnatec Archerův.  Jde o hadovkovitou houbu pocházející z Austrálie. Mladá plodnice vypadá jako vajíčko a zralá houba vypadá jako červená mořská hvězdice. Procházka bukovou alejí nad Semanínem a další nálezy zajímavých hub Italy i české mykology nadchly. Vítr a déšť ovšem zhatily plány na grilování a posezení na farské zahradě. Díky obrovské obětavosti rodiny Smyčkových se nakonec všichni ohřáli a najedli v kuchyni u Smyčků. Odpoledne se výletníci dosušili v ekocentru. Následovalo dlouhé loučení, protože Italové večer odjížděli do Prahy. Doprovod jim opět dělala ing. J. Žáčková, která v Praze zajistila levné ubytování tak, aby Italové mohli stihnout dobře ranní letadlo.
Kontakty ZO ČSOP Podorlicko a AMB skupiny Ercole Cantú z Agrate Brianza byly navázány již v roce 2005. Členové italské skupiny jsou nejenom výborní mykologové, ale pracují mezi nimi i ornitologové a botanici, a ti všichni se věnují vzdělávání veřejnosti a ochraně přírody. Od prvních setkání byl zjevný společný zájem členů obou organizací. Zástupci ČSOP Podorlicko navštívili Agrate Brianza dvakrát, Italové tady byli potřetí. Již víc než 10 let si členové obou organizací píší, posílají si fotky, lajkují příspěvky, vyměňují si zkušenosti, odbornou literaturu, inspirují se. Někteří se kvůli tomu začali učit italsky, někteří získali pro svou činnost mladší členy schopné překládat, někteří používají google překladač, někteří si vystačí s latinskými názvy hub, rostlin a ptáků, ale všichni si rozumí navzdory jazykové bariéře. Krásně to napsal jeden z Italů do pamětní knihy: „Přátelství nepotřebuje překladatele, protože to je jazyk srdce“.
A toto vše je jeden z výsledků podepsání partnerské smlouvy mezi městy Agrate Brianza a Česká Třebová v roce 2005.  Je to vzájemné obohacování o zkušenosti, o přátelství, o radost.                                                                         H. Grundová