Pátek třináctého přinesl radost a pohodu                                                             


Pátek 13. si mnozí z nás uchováváme v podvědomí jako rizikové datum, kdy nás na každém kroku čekají jen samé nepříjemnosti. Navzdory nepříznivému datu se však páteční večer v České Třebové nesl jen ve znamení velké radosti a pohody . Již měsíc dopředu byl sál Restaurace Na Horách vyprodaný a nový program Zdeňka Neterdy sliboval, že se nikdo ze zúčastněných nebude nudit. Společný příběh bratrských trojic, to byl ústřední motiv večera, ve kterém na pódiu vystřídaly hudební skupiny několika žánrů a také mluveného slova.
Zdeněk Neterda připravoval tento pořad již dlouho dopředu a lze souhlasit s tím, že divákům představil jen samé lahůdky. Přes rozdílné podání jednotlivých interpretů, byla ústředním motivem večera trempská píseň a country. Nejprve se na pódiu představilo Janíčkovo kvarteto, skvělé muzikantské seskupení bratrů Honzy, Jakuba a Adama, které doprovodil hraním na kytaru i mluveným slovem otec Jan. V tomto vystoupení třebovské skupiny vyniklo houslové umění nejmladšího Adama a nechyběl ani humor a nadsázka.
Herec Jan Čenský má k České Třebové vřelý vztah, vždyť pravidelně moderuje Týden sportu či udílení cen města. A právě brilantní vyprávění bylo tím tmelícím prvkem, kterým propojoval jednotlivá vystoupení. Samostatným vstupem, který měl název Honza Čenský jak ho neznáme, nejen pobavil publikum, ale snad i přítomné přinutil k zamyšlení nad přednesenými  verši a úryvky z klasiků.
Přítomnost skupiny Malina Brothers slibovala nevšední hudební i vizuální zážitek. Bratrskou trojici vynikajících hudebníků Luboše, Pepy a Pavla Malinových doplnil hrou na kontrabas skvělý muzikant a zvukař  Chris Schut, který zaskočil za nemocného Pavla Peroutku. Bouřlivý aplaus publika doprovázel každou skladbu z bohatého repertoáru skupiny.
Závěr večera opět patřil Českotřebovákům. Country a bluegrassová skupina Poutníci, která slaví úctyhodných 45 let svého trvání, se postarala o vyvrcholení večerního pořadu.
V hlavě organizátora setkání se zrodila i zajímavá myšlenka, věnovat účinkujícím originální dárek. Pískovaný půllitr s logem Prvního pohodového pátku tak  bude dobrou připomínkou na ojedinělé setkání v České Třebové na Horách. Velké poděkování patří všem, kteří více, či méně přispěli ke zdárnému průběhu večera. Zvláště pak Městu Česká Třebová, Geodezii Kadlec a LDM servis s.r.o za finanční podporu.
První pohodový pátek vyvrcholil po půlnoci a jak Zdeněk Neterda řekl, můžeme se již nyní těšit na příští ročník. Milan Michalski
        Totálně auty ucpaná příjezdová cesta dávala tušit, že Zdeněk Neterda zahajuje něco velkého a neobvyklého.....
                Janíčkovi + Malinovi: Ten báječnej mužskej svět.....
                 Proč ne i baroko....

Přijel i "host ze Slovenska": Pavol Hammel


              Jan Čenský, jak ho neznáte


          Malina brothers + host Chris Schut


  • Závěrečný díl zábavy obstarala skupina Poutníci Česká Třebová  (foto Luděk Petraš)