Českotřebovský deník 305/2017 (7/11)

Konzum Diskont na Chmelnici projde modernizací a přístavbou

Zahájení stavební akce bylo připraveno již na letošní rok 2017, posunuje se na rok přiští. Prodejna bude rozšířena o přístavbu, která zaplní malé parkoviště před prodejní halou (ze kterého vyjíždět nebylo ani dostatečně bezpečné), upraveny budou celé vnitřní prostory včetně vstupu.  Současný dřevěný sezónní stánek Fortel bude zbouraný a tím zde vznikne nerušená parkovací plocha pro 31 osobních automobilů.  Vstup do prodejny bude uprostřed delší stěny haly, Příchozí vstoupí do foyeru, ze kterého si bude moci zvolit tři cíle - vlevo do nově zřízené celoroční prodejny FORTEL se zahradou, rovně před sebou bude nově zřízená pobočka  POŠTA PARTNER se dvěma okénky připravená pra listovní  i peněžní služby včetně podávání balíků. Vpravo ze vstupního prostoru se pak bude vcházet do nově vybavené prodejny Konzum Diskont. Zásobování prodejny bude podobně jako v současnosti řešeno v zadní části haly. Příprava investiční akce se řeší ve dvou variantách. Širší z nich počítá i s využitím parcely 418/1 dnes v majetku soukromého vlastníka, na které je nyní skládka dřeva. Zatím se vlastník o prodeji této parcely s družstvem Konzum nedohodl, je to škoda.

Oktávie na budce u silnice na Skuhrov

Stalo se 7. listopadu po setmění. Jeli jsme na kole na Skuhrov a na boudě byla octavie, naštěstí nikdo vevnitř, ještě se z ni kouřilo, noťas a brašna s věcmi tam zůstali, volali jsme poldy. Pak jsme se po 2 hodinách vraceli, tak již auto nakládali... Kdopak z auta tak rychle utekl a proč asi? Musel (musela?) mít štěstí, volant byl 10 cm od střechy (PS)
 
Vyhlášené záměry města Česká Třebová

1) záměr výpůjčky sklepních prostor v čp. 959 na ul. Podbranská na stpč. 1040/1 v obci a katastrálním území Česká Třebová, na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní lhůtou, za účelem rozvoje aktivit mládeže (od deseti let) a dospělých.
2) záměr pronájmu nebytových prostor v čp. 98 na Lhotce, místnost č. 15 ve druhém nadzemním podlaží a spoluužívání WC v přízemí za roční nájemné 4.000 Kč za rok včetně nákladů na energie od 01.01.2018 na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce.
3) záměr pronájmu nebytových prostor v čp. 98 na Lhotce, místnost č. 12 ve druhém nadzemním podlaží a spoluužívání WC v přízemí za roční nájemné 4.000 Kč za rok včetně nákladů na energie od 01.01.2018 na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce.
 
V Husově ulici a v Benátkách nyní trvale "třicítka"

MěÚ Česká Třebová odbor dopravy a silničního hospodářství vydává podle ust. § 77 odst. 1 písm. c) zákona č. 361/2000 Sb. (zákon o provozu na pozemních komunikacích), a vyhlášky č. 294/2015 Sb., kterou se provádí zákon o provozu na pozemních komunikacích opatření obecné povahy – stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích následovně: na ulici Husova a ulici Benátky v České Třebové, a to umístěním trvalého dopravního značení: • Instalace dopravní značky B 20a „Nejvyšší dovolená rychlost“ (30 km) na ul. Husova (platnost pro úsek od křižovatky s ul. J. Pácla po ul. Benátky, křižovatku s ul. Na Kopečku), a to v obou směrech. Nejprve byl vyvěšen návrh opatření obecné povahy, k němu nebyly od zveřejnění podány námitky a připomínky.
 
Podbranská ulice zablokována

Rozměrné nákladní vozidlo (na fotografii z 6/11) blokovalo průjezd Podbranskou ulicí kolem Kapounova mlýna 3 hodiny, než byla komunikace uvolněna.
Problém je v tom, že  místo slíbeného maloprodeje je zde v areálu firmy RYDO zřízena  skutečná prodejna stavebnin, u které je nutné  zásobování velkými vozidly. Pro nakládku a vykládku je zde stísněný prostor a velká auta tak blokují průjezd jiných vozidel. Není to tedy ojedinělá situace.
Sousedé si také ztěžují na manipulaci s materiálem uvnitř areálu a s tím spojený hluk či prašnost.
Původně zde byla problémová sběrna surovin, také sem občas zajížděla těžká technika, nyní  to není o nic lepší.
Sousedy proto dodnes velmi mrzí, že podepsali souhlas s umístěním stavby, která tenkrát byla prezentována  pouze jako drobný prodej. Že tam budou garáže a parkovat těžké stroje, to nevěděli.
Strojový park sousedí přímo se zahradou, kam jim jednou natekl olej z hadice, která spadla.
Sice jim byla slíbena náprava, ale dodnes se tak údajně nestalo.


Lanškrounská kopa bude příští rok padesátiletá

Pěšky nebo na kole, od pěti až po sto deset kilometrů. To je známý dálkový pochod Lanškrounská kopa. S jejími organizátory Janem Toningerem, ředitelem pochodu, a Zdeňkem Šestákem, předsedou Klubu českých turistů Lanškroun, dnes jednal hejtman Martin Netolický a radní Bohumil Bernášek, sám rodák z Lanškrouna. Lanškrounská kopa v příštím roce oslaví významné jubileum, bude se totiž konat její už padesátý ročník. „Tradiční dálkový pochod, který je zároveň spojený s městskými slavnostmi, přiláká do místa spoustu milovníků turistiky. Pardubický kraj tuto akci pravidelně podporuje 30 tisíci korun a jinak tomu nebude ani v příštím roce,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v případě tak významného jubilea by kraj mohl přispět částkou ve výši 50 tisíc. Tu by organizátoři pochodu rádi využili například na vydání tištěných propozic pro všechny účastníky či na nové mapy. V příštím roce by navíc celá akce měla trvat o den déle.
Prvního ročníku, který se uskutečnil v roce 1968, se účastnilo jen několik jednotlivců. V posledních letech tento dálkový pochod, který vede přes zajímavá místa v okolí, jako jsou Suchý Vrch, Mariánská hora nebo vrch Lázek, absolvuje bezmála šest tisíc návštěvníků. Jedná se o jednu z největších turistických atrakcí v České republice.

Začalo hlasování v anketě Alej roku. 
Zvítězit může jen jedna z 62 adeptek

Podzim už dávno převlékl koruny stromů do pestrých barev. Nastal tedy správný čas vybrat z 62 kandidátů nejkrásnější stromořadí v anketě Alej roku, kterou pořádá spolek Arnika, na webu www.alejroku.cz. Svého zástupce má v letošním ročníku ankety každý kraj. Hlasování skončí 4. prosince a vítězná Alej roku 2017 pak bude vyhlášena začátkem ledna.
O přízeň veřejnosti se v letošním ročníku ankety uchází 62 alejí, z nichž jen jediná se může stát vítězkou. Záleží jen na hlasech, které mohou lidé poslat své favoritce na webu www.alejroku.cz.
„Je úžasné vidět, jaký zájem alejím lidé věnují. Projevuje se to i v nepolevujícím úsilí místních lidí chránit a obnovovat ohrožená i zakládat nová stromořadí. I letos  jejich úsilí a zájem opět symbolicky odměňujeme krásnými cenami a stromové krásky se těší zájmu širší veřejnosti,“ říká koordinátorka ankety Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky.
Loňské vítězce Kaštance z Hradce Králové stačilo k prvenství mezi 52 favoritkami 1264 hlasů. Letos se nominace sešly ze všech krajů, nejvíce jich pochází z Karlovarského kraje, odkud lidé nominovali 9 stromořadí. Hlasování skončí začátkem prosince, začátkem ledna 2018 pak Arnika vyhlásí vítězku v celostátní soutěži, dále aleje v jednotlivých regionech a nakonec odborná porota vybere nejkrásnější fotografii.
„Vítězná alej bude důkazem, že v místě dochází k obnovování tradic a ke vzniku tradic nových. Aleje lemující komunikace vedoucí mezi městy a vesnicemi vnímáme jako historické památky, symboly ztotožnění s místem i jako pýchu místní komunity,“ uzavírá vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.
Stejně jako v předchozích ročnících je pro autora vítězné nominace připravena hlavní cena, jímž je let balonem. Vítěz fotografické soutěže se může těšit na tiskárnu značky Epson.
 
 
Nominované aleje z Pardubického kraje  
Zámecká lipová alej Slatiňany https://www.alejroku.cz/2017/zamecka-lipova-alej
Alej na návsi v Hrušové https://www.alejroku.cz/2017/alej-na-navsi-v-hrusove
Chodníček na Vinice https://www.alejroku.cz/2017/chodnicek-na-vinice
Alej filozofů https://www.alejroku.cz/2017/alej-filozofu
CFS ČESKÁ TŘEBOVÁ hledá spolupracovníky             

Pro nové logistické centrum sháníme na hlavní pracovní poměr zaměstnance na pozici:
SKLADNÍK / MANIPULANT VZV
Požadujeme: Oprávnění k řízení VZV, spolehlivost, preciznost, manuální zručnost, trestní bezúhonnost,
dobrý zdravotní stav, fyzickou zdatnost.
 
 
Náplň práce: naskladňování a vyskladňování materiálu, podpůrné skladové služby,
2 směnný provoz (ranní, odpolední)
Možnost práce v novém logistickém centru s unikátním konceptem a plánem dalšího rozvoje. Nové, čisté pracoviště s moderním zázemím. Pro uchazeče se zájmem o dlouhodobou spolupráci. Náročná práce se zajímavým ohodnocením.
V případě zájmu zašlete svůj životopis na info@cfsct.cz nebo volejte 725 243 144

Kraj si vyměnil dobrovolníky s partnerským regionem ve Francii

Tři mladé muže a jednu dívku z partnerského regionu Centre přivítal v sídle Pardubického kraje radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. Jsou to dobrovolníci, kteří budou v našem kraji působit 8 měsíců v neziskových organizacích. Také tři české dobrovolnice odjely v rámci tohoto mezinárodního projektu do Francie.
„Mezinárodní výměna dobrovolníků proběhla na základě společného projektu, který podporuje francouzská vláda,“ říká Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor. „Mladí dobrovolníci působí na různých místech Pardubického kraje, a to při Oblastní charitě v Pardubicích, v Květné Zahradě nedaleko Poličky a mladá slečna pomáhá v Rodinném centru Krůček ve Svitavách. Čtvrtý dobrovolník působí při Francouzské Alianci v Pardubicích, kde se věnuje hlavně školním divadelním projektům se studenty. Smyslem výměny je nejen poznat cizí zem, ale i poznat, jak v dané zemi funguje dobrovolnická činnost a kde všude mohou dobrovolníci pomáhat,“ dodává Pavel Šotola.
Všichni francouzští dobrovolníci jsou mladí lidé ve věku okolo 20 let. „Studoval jsem techniku, ale cítil jsem, že potřebuji nějakou změnu, která by obohatila můj život. Rád bych pomáhal lidem, dělal něco, co má skutečně smysl, a tak jsem tuto nabídku uvítal,“ říká Mathis Pierre, který je dobrovolníkem v pardubické charitě.
Všichni dobrovolníci se chtějí alespoň trochu naučit jazyk, zatím se domlouvají hlavně anglicky.  Většinou jsou z větších měst, a tak si třeba na venkovské podmínky v Květné Zahradě musejí teprve zvykat. Vynahrazuje jim to příjemné bydlení, krásná příroda i spousta zvířat kolem.
Každý z dobrovolníků dostal svého mentora, který se o ně v České republice stará. „Je to pro nás vzájemné obohacení. Cizinci se na naši práci mohou podívat z většího nadhledu, než naši lidé a třeba dojdeme k něčemu, co by nás samotné ani nenapadlo,“ říká Václav Pitucha z Oblastní charity v Pardubicích.

  

Stát by měl krajům pomoci s opravami silnic, pokud chce zajistit rozvoj veřejných služeb

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se v úterý odpoledne zúčastnil každoročního cyklu přednášek s názvem Týden teorie a praxe v ekonomice na Fakultě ekonomicko-správní studií Univerzity Pardubice. Před studenty vystoupil s přednáškou na téma financování krajských samospráv se zaměřením na sestavování krajského rozpočtu, financování oprav silnic nižších tříd. Studenty zajímala také oblasti dopravní obsluhy nebo zdravotnictví.
V úvodu své přednášky hejtman seznámil studenty s pojmy jako veřejná správa a samospráva, či se vznikem krajů a rozdělením kompetencí mezi centrální a krajskou úrovní. „Kraje zajišťují fungování středních škol, zdravotnických zařízení se zaměřením na urgentní péči, ale také léčebné ústavy. Jsme vlastníkem více jak tří tisíc kilometrů silnic nižších tříd, zajišťujeme dopravní obslužnost, a to jak železniční, tak autobusovou. Zřizujeme kulturní instituce jako Východočeské muzeum v Pardubicích, regionální muzea, ale jsme i vlastníkem pardubického zámku,“ vyjmenoval hejtman Netolický.
Následně se studenty hovořil o financování silnic nižších tříd. „V České republice je 60 tisíc kilometrů silniční sítě, přičemž 50 tisíc jsou silnice nižších tříd ve vlastnictví krajů. Za poslední tři roky dal stát našemu kraji dohromady 700 milionů korun, ale dluh na 3132 kilometrech silnic v Pardubickém kraji přesahuje 10 miliard korun. S kolegy hejtmany se pravidelně bavíme o tom, jak stát zajistí, že se nebudou upravovat pouze dálnice a silnice prvních tříd. Řidiče, který projíždí republikou, samozřejmě nezajímá, kdo vlastní jaký úsek silnice,“ sdělil hejtman v rámci přednášky.
Dotazy studentů následně směřovaly na fungování Státního fondu dopravní infrastruktury a výhled financování silnic v příštích letech. „Pokud chceme, aby státu bylo garantováno, že prostředky budou využité přímo na silnice, tak je rozhodně lepší řešit to prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury než navýšením rozpočtového určení daní. RUD může být svým způsobem chápáno jako neúčelová dotace a nemůže být garantováno, že budou prostředky využity na konkrétní účel, protože se může ukázat jiná investiční priorita regionu,“ odpověděl hejtman jednomu ze studentů. „Stát by měl k problému přistoupit čelem a zajistit, že území bude rozvíjeno ve všech částech, protože pokud nebudeme mít kvalitní silniční síť, nepodaří se nám přilákat investory, kteří kvalitní silnice, ale i železnice potřebují pro svůj rozvoj,“ doplnil Netolický, který v rámci diskuse se studenty hovořil také o fungování dopravní obslužnosti či fungování krajského zdravotnictví. 
Cílem pětidenního přednáškového cyklu na Univerzitě Pardubice je propojení teorie s praxí při výuce, výzkumu a vzdělávání. Se studenty v rámci jednotlivých přednáškových bloků bude diskutovat přes třicet odborníků jak z oblasti českých i slovenských ekonomicky zaměřených vysokých škol, tak úspěšných představitelů ekonomické praxe či politiky.