Českotřebovský deník 306/2017 (9/10)
V Dlouhé Třebové připravuji slavnostní vysvěcení nové sochy patrona obce sv. Prokopa 

Už dnes od rána bylo na prostranství před kostelem sv. Prokopa v Dlouhé Třebové živo. Umělecký kovář František Bečka s  pomocníky  vybavenými patřičnou technikou  instaloval dokončenou ocelovou sochu sv. Prokopa na vysoký pískovcový podstavec. trona obce v nadživotní velikosti měří 233 cm, s berlou potom více než tři metry. Instalace proběhla zdárně a vše je tedy připraveno na slavnostní vysvěcení, které se bude konat v pítek 10. listopadu od 18 hodin. Sv. Prokop je představen jako poustevník. Slavnost se měla konat již v červenci v rámci Prokopské pouti, ale onemocnění Františka Bečky projekt odsunulo až do podzimních měsíců. Obec Dlouhá Třebová   pořizuje sochu svého patrona obce s pomocí stotisícové dotace.

Město neposkytuje o Senior dopravĚ SPRÁVNÉ INFORMACE

"Informace", které jsou uvedeny na webových stránkách města Česká Třebová nebyly pravdivé, ale zastaralé z roku 2010.

Během pátku 10/11 bylo vše napraveno.

Senior dopravu realizuje OS ČČK Ústí n. O.za obdobných podmínek senior dopravu v 5 městech okresu: Česká Třebová, Choceň, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto

Podmínky využití Senior dopravy ČČK

  • každý klient musí uzavřít smlouvu na službu senior dopravy (bez této smlouvy nemůže být přepraven)
  • klientem může být: 1) senior (nad 55 let); 2) osoba zdravotně oslabená; 3) osoba přepravovaná k/od lékaře; 4) děti zdr. oslabených rodičů

Cena za využití služby Senior dopravy od 1.1.2015

  • 1 jízda bez zakoupení permanentky za 40Kč
  • permanentka na 5 jízd po městě za 150Kč (30Kč jízda)
  • permanentka na 10 jízd po městě za 290Kč
  • permanentka na 15 jízd po městě za 410Kč
  • více klientů jedoucí ze stejného nástupního místa na stejné výstupní, platí za přepravu pouze 1 klienta

Cesty mimo město nad 10 km

  • bez permanentky 8Kč za 1 km (čekací poplatek 40Kč/0,5 hodiny)
  • permanentka na 20 km mimo město (7,50Kč za 1km)
  • permanentka na 40 km mimo město (7,25Kč za 1km)
  • permanentka na 60 km mimo město (6,84Kč za 1km)
  • více klientů jedoucí ze stejného nástupního místa na stejné výstupní, platí za přepravu pouze 1 klienta
Informace k Senior dopravě ČČK - aktualizováno 1.1.2015
Na jednu permanentku je možná kombinace jízd město/mimo město
Cena za 30 minut čekání od 27,40 do 30Kč s DPH (dle permanentky), nebo 40Kč bez permanentky
Ceny jsou včetně 21% DPH a platí od 1. 1. 2015.  Permanentka je přenositelná a platná do jejího úplného vyčerpání
  • Klub esperanta "Amikeco" Česká Třebová připravuje kurz Esperanta pro začátečníky v 1. čtvrtletí 2018. Zájemci se mohou hlásit u Ing. Ladislava Kováře, tel. 602483265 nebo e-krouzek.ctrebova@seznam.cz
    Dotace na opravu střechy kostela v Letohradě

    Římskokatolická farnost získala od Ministerstva kultury ČR další účelovou dotaci na opravu střechy kostela sv. Václava. Zastupitelstvo schválilo uzavření veřejnoprávní smlouvy na finanční dotaci farnosti ve výši 1.944.126 korun, z toho 1.139.000 obdrží z programu regenerace městských památkových zón. Rozdíl částek - cca 805 tisíc - je z rozpočtu města. Částečně se jedná o povinnou spoluúčast danou podmínkami pro udělení státní dotace, ale také deklaruje dodržení dohody o příspěvku města na dofinancování získaných grantů, směřujících do společného úsilí na záchranu historických hodnot a majetku pro budoucí generace.
     
    Odborný léčebný ústav Albertinum sbírá jedno ocenění za druhým. 

    V září získal titul Kvalitní a bezpečná nemocnice a stal se absolutním vítězem této ceny, nyní se mu podařilo obhájit Certifikát kvality a bezpečí. „Získání, respektive obhájení této akreditace je jasným dokladem, že příslušná krajem zřízená zdravotnická zařízení odvádějí dobrou práci,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. „V daném případě žamberecké Albertinum nyní opětovně prokázalo, že dlouhodobě poskytuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči a má spokojené pacienty,“ dodal radní Valtr.
    Certifikát kvality a bezpečí uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví (ČSAZ) s platností na tři roky. Proces hodnocení ve zdravotnickém zařízení zahrnuje například revizi vnitřních dokumentů, hodnocení kvality a bezpečí na jednotlivých odděleních, prohlídku areálu, stavu budov nebo zdravotnických technologií. Součástí hodnocení jsou i rozhovory s vedením zařízení, lékaři a dalšími pracovníky, ale i pohovory s pacienty. V září letošního roku Odborný léčebný ústav Albertinum v Žamberku získal také titul Kvalitní a bezpečná nemocnice a stal se absolutním vítězem této ceny, kterou taktéž uděluje ČSAZ. Oproti roku 2014, kdy byl tento odborný léčebný ústav vítězem projektu, je v letošním roce Albertinum absolutním vítězem této ceny, a to ve své kategorii Následná lůžková péče nad 100 lůžek. Získání akreditace je tak dalším důkazem kvality poskytované péče.
  • Cyklopecky Pardubického kraje vyhrál dvanáctiletý nadšený cestovatel

    Dvanáctiletý Zdeněk Kubín z Heřmanova Městce zažil tento týden předčasné Vánoce. Jeho účast v letní cestovatelské soutěži Cyklopecky Pardubického kraje mu vynesla krásné horské kolo věnované společností Cyklo Point Pardubice.  Zdeněk přijel na Pardubický kraj s  rodinnou partou, se kterými se vydávají na pravidelné cesty po kraji. Kolo mu zde předal radní pro sport a cestovní ruch René Živný.
    Mladého vítěze vede rodina ke sportování, ale také ke slušnému odmítnutí neznámých telefonátů lidí, kteří něco nabízejí. Proto na první telefonické oznámení o vítězství v soutěži zareagoval slovy: Děkuji, nemám zájem, na shledanou. O to větší byla pak jeho radost. V tom letošním ročníku se mu podle jeho slov nejvíc líbilo na sečské přehradě, na rozhledně Barborce a v hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Celá rodina jezdí po trasách Cyklopecek už od jejich začátku a na ten příští ročník bude mít minimálně Zdeněk nové svítivě zelené kolo.
     Druhá v pořadí skončila také školačka, Barborka Mojdlová, která jezdila s tatínkem a díky Cyklopeckám se dostala do docela dobré fyzické kondice. Vyhráli poukazy na víkendový pobyt v Kongres hotelu Jezerka. Na třetí příčce se umístila paní Růžena Nyklová, kterou na cyklovýlety vytahuje manžel. Ta dostala skvělé příslušenství pro cyklisty. VÍCE ZDE
     
    České dráhy prodají městu Letohrad pozemky, umožní propojení cyklostezek 

    V minulosti město schválilo zakoupení šesti lokalit s pozemky od Českých drah. Nyní zastupitelé rozhodli, že město vykoupí v první fázi tři lokality (největší díl směřuje k řece Tichá Orlice včetně příjezdové komunikace do velkoskladů Konzumu, další je u trianglu a u Distance), celkem téměř sedm tisíc metrů čtverečních. Parcely, za které město zaplatí 831 tisíc korun, využije v budoucnu mimo jiné pro propojení cyklostezek.
     
    Stromy ustoupí v Letohradu nové cyklostezce

    Rada města vyslovila souhlas s kácením dřevin rostoucích v místech, kudy povede v budoucnu cyklostezka. Jedná se o javor nad OEZ, o lípu proti domu čp. 888 a o jehličnany a dvě břízy nad biatlonovou střelnicí. Kácení zajistí investor stavby a uhradí také náklady s tím spojené včetně úklidu. Dřevo z lípy si ponechá vlastník.
    Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže se blíží

    Hejtman Martin Netolický a radní René Živný jednali s místopředsedou Českého olympijského výboru Filipem Šumanem o stavu příprav Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018 (ODM), která se uskuteční právě v Pardubickém kraji. Důležitým bodem jednání bylo také nastavení financování mládežnických olympiád do budoucích let.
    „V současné době jsou přípravy na velmi dobré úrovni a financování je zajištěné. Jsem přesvědčený, že olympiáda bude velmi úspěšná jak pro naše sportovce, tak z organizačního hlediska. Do příprav jsme zapojili například také pardubickou věznici. Vězni zde v rámci terapeutických dílen šijí malého maskota olympiády, kterým je vzácný bílý klokan,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Do budoucna se budeme muset velmi intenzivně zabývat nastavením financování při organizaci letní či zimní mládežnické olympiády. Na Asociaci krajů jsme s kolegy řešili, že je nutné, aby valnou většinu financí převzalo Ministerstvo školství, protože není možné, aby kraje hradily většinu, a navíc byly svazovány řadou nařízení ze strany ČOV a MŠMT. Rozhodně se nevzdáváme jako kraje svého dílu zodpovědnosti, ale finanční účast musí být pouze dílčí,“ uvedl hejtman Netolický.
    Podle radního René Živného je Pardubický kraj na olympiádu připraven velmi dobře, což oceňují také zástupci ČOV. „V současné době máme podepsány smlouvy s majiteli sportovišť, doladili jsme a zveřejnili propozice sportovních soutěží na webu ODM a zaslali je společně s časovým harmonogramem soutěží vedoucím krajských výprav. Na některá sportoviště připravujeme doprovodné aktivity pro diváky z řad veřejnosti či žáků základních i středních škol. Se starosty jednotlivých obcí, kde se olympiáda koná, máme také domluven doprovodný program pro účastníky. Co se týká propagace, tak mimo jiné uspořádáme na školách besedy se známými sportovci a roadshow pro veřejnost,“ sdělil radní René Živný, který je zároveň předsedou organizačního výboru. „Akce má pro nás význam i z hlediska cestovního ruchu, protože očekáváme, že rodiny mladých sportovců v průběhu akce dorazí fandit svým dětem a mohou tak poznat krásy našeho regionu,“ dodal Živný.
    Olympiáda přivítá 1751 účastníků
    Olympiáda dětí a mládeže 2018 v Pardubickém kraji začne už za 80 dní. Soutěžit na ní budou starší žáci a žákyně v 11 sportovních disciplínách, mezi kterými nechybí tradiční zimní sporty jako hokej či biatlon, ale i ty méně obvyklé jako šachy a tanec.  Na webu www.olympic.cz/odm už je kompletní harmonogram olympiády. Vše odstartuje 28. ledna zahajovacím ceremoniálem v pardubické Tipsport areně, zakončení je naplánováno na čtvrtek 1. února, kdy olympijský oheň zhasne na zimním stadionu v České Třebové.
    Necelé tři měsíce před začátkem zná Olympiáda dětí a mládeže 2018 svůj jízdní plán, součástí jsou tři ceremoniály a čtyři soutěžní dny. Celkově si sportovci mezi sebou rozdělí 118 sad medailí, nejúspěšnější krajská výprava získá pohár pro vítěze. Očekává se účast 1751 sportovců včetně jejich doprovodu, další desítky osob pojme organizační štáb s dobrovolníky a rozhodčími. Pro návštěvníky bude na všechna sportoviště umožněn vstup zdarma. Olympijské dění mohou sledovat i sportovní nadšenci, kteří se nedostanou přímo na sportoviště. Z vybraných závodů a zápasů budou živé přenosy, Česká televize odvysílá reportáže a sestřihy. Samozřejmostí je výsledkový servis na internetových stránkách www.olympic.cz/odm a na facebookové stránce Olympiáda dětí a mládeže. Na webu jsou pro nedočkavce také virtuální prohlídky olympijských sportovišť.
    V Holicích  bude výjezdová stanice záchranky

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se starostou Holic Ladislavem Effenberkem. Hlavními tématy jednání byl rozvoj středního školství ve městě a vybudování výjezdové stanice zdravotnické záchranné služby.
    „V současné době připravujeme rekonstrukci atletické dráhy a skokanského sektoru v areálu gymnázia za necelých devět a půl milionu. Oproti původnímu projektovému záměru je navýšena předpokládaná cena stavby, jelikož jsme zjistili absolutně nevhodný podklad pro nový povrch dráhy. Rovněž bylo nutné řešit odvodnění atletické plochy. Vyhovělo se také požadavku gymnázia na prodloužení atletické dráhy o tři metry. Také došlo k posunutí doskočiště pro skok daleký, aby škola disponovala regulérní délkou dráhy pro běh na 100 metrů,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který v rámci debaty zmínil také holickou automobilní školu. „Například začátkem roku 2015 jsme dokončili rekonstrukci administrativní budovy se šatnami a zázemím pro žáky za 4,5 milionu korun. Škola se dlouhodobě řadí mezi velmi úspěšné v rámci kraje. V současnosti studuje v několika různých oborech více než 500 studentů, kteří nacházejí uplatnění v automobilkách, ale i soukromých firmách a zároveň mají nespočet možností na zahraniční praxe či stáže,“ sdělil Netolický.
    Ten starostu ujistil, že schválený návrh krajského rozpočtu počítá s výstavbou nové výjezdové stanice zdravotnické záchranné služby. „Předpoklad zahájení stavby je ve druhé polovině roku 2018 s dokončením v průběhu roku 2019,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Pavlicova mše ve Vysokém Mýtě za účasti sboru Bendl -  18. října 2017

    Videozáznam na tomto odkazu: https://m.youtube.com/watch?v=YX7xHuH4hhs

    CFS ČESKÁ TŘEBOVÁ hledá spolupracovníky             

    Pro nové logistické centrum sháníme na hlavní pracovní poměr zaměstnance na pozici:
    SKLADNÍK / MANIPULANT VZV
    Požadujeme: Oprávnění k řízení VZV, spolehlivost, preciznost, manuální zručnost, trestní bezúhonnost,
    dobrý zdravotní stav, fyzickou zdatnost.
     
     
    Náplň práce: naskladňování a vyskladňování materiálu, podpůrné skladové služby,
    2 směnný provoz (ranní, odpolední)
    Možnost práce v novém logistickém centru s unikátním konceptem a plánem dalšího rozvoje. Nové, čisté pracoviště s moderním zázemím. Pro uchazeče se zájmem o dlouhodobou spolupráci. Náročná práce se zajímavým ohodnocením.
    V případě zájmu zašlete svůj životopis na info@cfsct.cz nebo volejte 725 243 144