Českotřebovský deník 311/2017 (17/11)
Včera byla u rotundy skácená lípa, u které hrozil pád na rotundu. Již v odpoledních hodinách bylo uklizeno i dřevo, jak je patrné z časů u fotografií. Dnes se jenom zametaly piliny. V plánu je vysazení nové lípy.  Více ZDE


Pronajmeme nebo prodáme drUŽSTEVNÍ BYT 2+1 na Novém Náměstí

Volejte na  603 524 291 NEBO 604 944 573

Den otevřených dveří v MŠ U Koupaliště

V prosinci tohoto roku uplyne 35 let od otevření naší mateřské školy. Dostali jsme nádherný dárek v podobě nově zrekonstruované budovy, o který se chceme  podělit s každým, kdo má zájem .
Den otevřených dveří proběhne dne 8. prosince od 8,00 hod. do 15,00 hodin.
Všichni jste srdečně zváni! Těší se na Vás kolektiv pracovnic MŠ U Koupaliště

Cestovatel Drahoňovský přednášel o Sýrii


V sobotu 11. 11. 2017 od 16 hodin proběhla v modliotebně CASD cestopisná přednáška s projekcí a následná beseda s cestovatelem Liborem Drahoňovským o Sýrii. „Sýrii jsem projel autostopem a patří k mým nejoblíbenějším zemím, řekl Libor Drahoňovský. "Mrzí mne současná situace v Sýrii. Mnohé z toho, co jsem promítal na fotografiích, je dnes již zničeno. Přesto je Sýrie zemí s bohatou minulostí, a i když většinu její rozlohy zaujímají vyprahlé pustiny, má tato země co nabídnout“. Fotografie na přednášce byly roku 2010. téměř  tři desítky zájemců v dobře zaplněná místnosti modlitebny CASD viděly rozvaliny města Palmýry, starobylý Damašek i Aleppo, četné kláštery i hrady z dob křižáckých válek. Akce se velmi vydařila.


Cyklus  přednášek k 500. výročí reformace 


Pořádá Česká křesťanská akademie, místní skupina Česká Třebová pořádá
v přednáškovém sále  Městského muzea Česká Třebová v době od 17:00 - 18:30. 
 
15.11. 2017 Tištěný text v období reformace  
přednáší: Mgr. Miloš Kolovratník, kněz řím.kat.farnosti v České Třebové
 
22.11. 2017 Reformace zpívaná exkurze do dobového provozu liturgické hudby se živými hudebními ukázkami: 
přednáší a hrají: Tereza Haiflerová, Mgr. Milan Duspiva
 
29. 11. 2017 přednáška: Martin Luther, muž, kterého doba potřebovala 
přednáší: Edvard Miškej, kazatel CASD, sbor Praha
 

Nabízím výuku či doučování anglického jazyka, informačních technologií i jiných předmětů.
Jsem učitelka AJ, mám pedagogické vzdělání a několikaleté zkušenosti.  Místo a cena dohodou.
Kontakt:  email:   jekopretina@tiscali.cz

Krajská liga v ledním hokeji - tabulka po 12.kole

 
Pořadí Tým Z V VP VN PP PN P body Skóre
1 (1) Chotěboř 12 10 1 0 0 0 1 32 69:36
2 (2) Chrudim 11 10 0 0 0 0 1 30 74:24
3 (3) Česká Třebová 12 8 0 0 0 1 3 25 64:36
4 (4) Hlinsko 11 8 0 0 0 0 3 24 60:40
5 (5) Mor. Třebová 12 7 0 0 1 0 4 22 79:45
6 (6) Světlá n. S. 12 6 0 1 0 0 5 20 60:39
7 (7) Choceň 12 6 0 0 0 0 6 18 55:54
8 (8) Litomyšl 12 3 0 0 0 0 9 9 43:62
9 (9) H. Brod 12 2 0 0 0 0 10 6 36:61
10 (10) Polička 12 2 0 0 0 0 10 6 35:63
11 (11) Ledeč n. Sáz. 12 1 0 0 0 0 11 3 27:142
Měli jsme teď sraz po 5o letech, byl tam spolužák z Pardubic a odpoledne se byl podívat k řece a žasl, jak tam mohla ona "krásná" stavba vzniknout.  Nechápal.  A městskému architektovi to nevadí ? Ten nemá ve Třebové žádné slovo ? Třebovák to není a je to vidět.
Zimní sezóna na hradech a zámcích

Územní památková správa na Sychrově spravuje hrady, zámky a další objekty ve třech krajích. V tyto dny se peče cukroví, vánočky a perníčky, chystají se adventní věnce, shánějí stromečky.
Adventní čas pomalu klepe na dveře a nejinak je tomu i na hradech a zámcích, kde nyní vrcholí úklidy, staví se stromečky, peče se cukroví, ale třeba se také z depozitářů vytahují předměty, které majitelé panství s rodinou nacházeli pod stromečkem. Kromě cukroví, které provoní pokoje, se také chystají klasické výzdoby prostor pomocí jablíček, koření, ořechů atp.
Adventní a vánoční prohlídky ukáží návštěvníkům nejenom výzdobu, která k tomuto období patří, ale seznámí návštěvníky také s tradicemi daného sídla. 
O nadcházejícím víkendu čekají návštěvníky Vánoční trhy na Kuksu a také možnost prohlídky hospitálu, na Sychrově se bude hrát pohádka O Arvenské princezně a Zákupy zpřístupní své interiéry, aby připomněly výročí narození Marie Terezie.
Poslední listopadový víkend již začnou klasické vánoční prohlídky – své brány otevře zámek Náchod, Hrádek u Nechanic, opětovně hospitál Kuks a Zákupy, v prosinci potom také zámek Ratibořice, hrad Grabštejn, trvale zámek Sychrov a Betlém Hlinsko, vánoční trh bude na Litomyšli, na Veselém Kopci i na Slatiňanech. Slatiňany bude možné navštívit i 24. prosince a výšlap na Kunětickou horu bude tradičně 1. ledna. (podrobnosti o prosincových akcích zašleme v tiskové zprávě, akce naleznete v příloze).
Celoročně je zpřístupněn zámek Sychrov - včetně pondělí a Betlém Hlinsko - kromě pondělí.
 
Prodám urnový hrob na městském hřbitově v České Třebové, kontakt: 723770482
 
Pomoc Zakarpatí

V červenci letošního roku Pardubický kraj dokončil projekt, který měl za cíl zvýšit akceschopnost Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti, a to vytvořením účelových tematických map a zavedením navigační podpory v dané oblasti. Nyní krajští radní schválili další etapu této spolupráce.
Pardubický kraj v rámci dalšího projektu naučí horské záchranáře v Zakarpatské oblasti Ukrajiny využívat technologie GIS a GPS. „Cílem spolupráce bude proškolit určené osoby ze Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti v obsluze softwaru pro práci s geografickými daty a používání přístrojů satelitní navigace GPS,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Dalším bodem pak bude zavedení systému takzvaných „bodů záchrany“ a jejich zřizování v horských a rozsáhlých lesních oblastech, což významně napomůže při záchraně zraněných a ztracených návštěvníků v řídce osídlených lokalitách,“ dodal hejtman Netolický s tím, že projekt by se měl realizovat od listopadu letošního roku do září 2018.
Darované přístroje pokryjí potřeby záchranářů
Horským záchranářům na Ukrajině věnujeme 10 kusů přístrojů satelitní navigace GPSMAP 64s PRO s příslušenstvím v celkové pořizovací ceně do sto tisíc korun,“ informoval dále hejtman. Ten také uvedl, že přístroje budou využívány k vyhledávání osob, ke sběru dat pro nově vytvářený geografický informační systém a při řešení mimořádných událostí v terénu. „Navigace budou typově identické a tudíž kompatibilní s 15 kusy přístrojů, které jsme poskytli v předchozím projektu. Celkový počet 25 kusů přístrojů tak pokryje potřeby celé Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti,“ dodal Martin Netolický s tím, že finančně se na projektu budou podílet obě strany. Pardubický kraj pořídí přístroje GPS nebo zajistí tisky mapových kompozic, Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti zajistí pořízení počítačů pro provoz účelových softwarů a obstará podmínky pro školení.
První část projektu tvořila mapy
V první etapě spolupráce našeho regionu a horských záchranářů ze Zakarpatské oblasti, která probíhala od října 2016 do července 2017, nejprve odborníci z Pardubického kraje sesbírali data a následně je zpracovali v mapových programech. Ačkoli obě strany spolu komunikovaly především elektronicky, součástí projektu byly i dvě pracovní návštěvy na Ukrajině. „Účelem první návštěvy bylo nainstalovat vybraný software pro GIS a GPS. Na druhé návštěvě pak odborníci z Pardubického kraje učili horské záchranáře, jak používat špičkový přístroj satelitní navigace, který od kraje obdrželi darem v počtu patnácti kusů,“ řekl Josef Bidmon, zastupitel Pardubického kraje a předseda Výboru pro integrovaný záchranný systém.
 
Hasiči - nováčci složí slib, zkušení profesionálové převezmou ocenění

Zámek Pardubice bude 16. listopadu 2017 od 10 hodin patřit profesionálním hasičům. V Rytířském sále zámku se uskuteční slavnostní složení slibu 8 nových příslušníků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.
Zároveň při této příležitosti obdrží 16 příslušníků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje medaile Za věrnost. Tato medaile je udělována k ocenění velmi dobrých výsledků ve služební činnosti za dobu trvání pracovního nebo služebního poměru v délce nejméně 10 a 20 let.