Českotřebovský deník 318/2017 (21/11)
      Více informací ZDE     

Tradiční Mikulášská jízda se jede v neděli 3. prosince 2017  s odjezdem z České Třebové v 10:30 hodin směr Opatov - Svitavy - Březová nad Svitavou - Letovice  - Skalice nad Svitavou (příjezd 13:24) a zpět před Boskovice - Jevičko - Chornici - Moravskou Třebovou zase zpátky " do České Třebové s příjezdem "domů" v 19:40 hodin. Celková trasa Mikulášské jízdy měří 127 kilometrů. Historický vlak bude tažen lokomotivou 423.009 z roku 1922. Jízdné 0 - 10 km 40 Kč, do 20 km 60 Kč atd. celodenní jízdenka 180 Kč. Pro děti ve věku 6 - 15 let jízdenky poloviční, do 6 let zdarma. Mimo vlakového personálu v dobových stejnokrojích doprovodí vlak Mikuláš s čertem, kteří budou mít pro hodné děti dárek, pro zlobivé uhlí z lokomotivy.



Lampionový průvod v Kozlově

Opět po roce šel Kozlovem lampionový průvod. Letos se konal na svatomartinskou sobotu 11. listopadu. V průvodu šlo 32 dětí se svými rodiči a prarodiči. Sešli se u rybníčka na dolní návsi, která byla osvětlena svíčkami v lahvích.Odtud pak šly děti s lampiony a svým doprovodem po kratší trase kolem kapličky a místní kašny, kterou také lemovala světýlka svítících lahví. Do cíle  děti dorazily s veselou náladou, zazpívaly se a obdržely drobnou sladkost. Před rozchodem se ještě na horní návsi u rybníka rozzářil ohňostroj, za který patří dík firmě Razpo a za finanční příspěvek osadnímu výboru. Poděkování za uspořádání této pro děti zajímavé akce patří Martině Kolářové a Věře Kovářové. Děti za rok nashledanou.  Zd. Jindra ml.
 
SETKÁNÍ VEDENÍ ÚSTECKÉ A TŘEBOVSKÉ RADNICE

V úterý 14. listopadu se uskutečnilo setkání vedení ústecké radnice s vedením sousední České Třebové. Na společném pracovním setkání se diskutovalo například o nově zavedené městské hromadné dopravě, plánovaných investičních akcí, rozpočtu a dalších společných tématech. Následovala prohlídka aquaparku, který prochází rozsáhlou rekonstrukcí van a návštěva modernizované sauny. Právě moderní prostředí sauny vzbudilo velký zájem, neboť naši saunu navštěvuje také řada Třebováků. Tato setkání vedení se konají zpravidla dvakrát do roka  (z webu www.ustinadorlici.cz)
Kraj řeší nedostatek  zdravotnických pracovníků

Nedostatek zdravotnického personálu je problém, který trápí celou Českou republiku a nevyhýbá se ani Pardubickému kraji. Ten proto ze svého rozpočtu podpoří náborové aktivity zdravotnických zařízení na území kraje i v příštím roce.
S ohledem na přetrvávající všeobecný nedostatek zdravotníků a především nelékařů určitě chceme v našem kraji pokračovat v podpoře různých personálních a náborových programů. Nemocnici Pardubického kraje proto na tyto aktivity pro rok 2018 navrhuji přispět z krajského rozpočtu dvěma miliony korun,“ informoval radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
Nemocnice Pardubického kraje (NPk) poskytuje náborové příspěvky nebo stipendijní program pro vybrané kategorie nelékařského zdravotnického personálu a lékaře. Na kontaktních či prezentačních dnech a pracovních veletrzích se prezentuje studentům středních, vyšších odborných i vysokých škol. Spolupracuje také s agenturami pro vyhledávání zdravotnického personálu v zahraničí a využívá inzertních nástrojů a programů.
V roce 2018 plánujeme navíc rozšířit inzerci s přímým cílením na sociálních sítích a posílit atraktivitu NPk v rámci prezentací na pracovních veletrzích. Připravujeme také rozšíření náborových aktivit na zahraniční pracovní trhy. Náklady na tuto činnost odhadujeme ve výši 7,6 milionu korun,“ uvedl generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.
Čertovská sleva v knihkupectví Paseka                                       

5.12. nakupujte za internetové ceny přímo na prodejně                                                                  
nebo na www.knihkupectvi-paseka.cz  Sleva 13% na veškerý sortiment                                       
Novinky firmy ALBI - Kouzelné čtení, párty a karetní hry,                                                    
dárkové taštičky, blahopřání a dárkové předměty Na Vaši návštěvu se těší čertice                     

Knihkupectví Paseka Česká Třebová  Hýblova 51, Česká Třebová 56002  tel.777797300                       

 
Zámky na Orlici jsou evropskou destinací roku

Ve finále letošního ročníku soutěže EDEN (European Destinations of Excellence) tentokrát zazářily Orlické hory a Podorlicko, které získaly vítězný titul Excelentní evropské destinace s jedinečným kulturním produktem: Zámky na Orlici – česká Loira. Ocenění vyzdvihlo destinaci na evropskou úroveň.
„Tématem letošního ročníku soutěže EDEN, která cílí na méně známé evropské regiony, byl kulturní turismus. Zámky na Orlici – česká Loira z Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko se postupně dostaly mezi tři nominované finalisty,“ informoval radní René Živný, který se zúčastnil slavnostního vyhlášení soutěže na galavečeru při Fóru cestovního ruchu v Táboře. „Destinace je pomezí Královéhradeckého a Pardubického kraje a zahrnuje čtyři zámky -  Častolovice, Nový zámek Kostelec, Doudleby a Potštejn a dva hrady – Potštejn a Litice. Kromě toho ale zve také do Rychnova nad Kněžnou, Žamberku, Kvasin, Letohradu, Lanškrouna či Chocně. Je dobře, že v propagaci cestovním ruchu oba kraje spolupracují a v této oblasti jde podpora mimo jiné i do kultury - společně přispíváme na benefiční multižánrový hudební festival Harriet Parish na zámcích na Orlici koncem léta,“ dodal Živný.
„Ocenění má pro destinaci velikou hodnotu a moc si toho vážíme. Orlické hory a Podorlicko jsou pro mnohé stále neobjeveným regionem, který tiše vyčkává, až přijde jeho čas. A přišel! Obrovským přínosem je nejen finanční podpora ve výši cca 0,5 mil. Kč na marketingovou podporu produktu a destinace, propagace ze strany CzechTourismu a Evropské komise, ale také zviditelnění efektu spolupráce obcí, měst a podnikatelů, kteří společnými silami na úrovni destinačního řízení podporují rozvoj cestovního ruchu této, nutno dodat, největší turistické oblasti východních Čech“, sděluje své dojmy Jaroslav Zedník, předseda zájmového sdružení Orlické hory a Podorlicko.
„Podpora produktu je pro nás výzvou dále jej rozvíjet a návštěvníkům pobyt v destinaci ještě více zpříjemnit a motivovat k objevování dalších pokladů, které tu máme“, dodává Eva Vaníčková, ředitelka destinační společnosti.
Zámky na Orlici jsou perlou Podorlicka a produktem opravdu vysoké kulturní hodnoty, které nemají v republice obdoby. Zámky po restituci prošly významnou rekonstrukcí, otevřely se veřejnosti a vytvořily zde velmi rozmanitou a zároveň promyšlenou kulturní nabídku co do historie, architektonických stylů tak do pestrosti zážitků, a to takřka na jednom místě. Zámky si tak nekonkurují a díky širokému spektru služeb naopak přináší návštěvníkům velmi rozmanité zážitky pro různé cílové skupiny. „Produkt čerpá nejen z výjimečné koncentrace kulturních památek, které spojuje řeka Divoká Orlice zrovna tak jako je tomu na francouzské řece Loiře. Ale produkt staví také na atraktivním příběhu zdejších panských sídel a osobnostech významných šlechtických rodů, které zde mají své kořeny a zámky mají opět ve svých rukách“, vyzdvihuje exkluzivitu produktu i destinace Eva Vaníčková.
Prohlídku zámků si zpříjemníte posezením v zámeckých kavárnách, cukrárnách a restauracích, procházkou zámeckými parky a oborami, projížďkou po cyklostezkách nebo návštěvou některé z celé řady kulturních akcí. Na zámku v Potštejně a Doudlebách n. O. se můžete i ubytovat, po domluvě také v Častolovicích.
Pozvánku lze uchopit jako jednodenní výlet i několikadenní pobyt. Inspirací vám může být třídenní doporučený program včetně tipů, kde se ubytovat, dobře najíst a co dalšího v okolí podniknout, který najdete na turistickém portále destinace www.mojeorlickehory.cz.
EDEN je projekt Evropské komise, jehož hlavním cílem je podpora udržitelného cestovního ruchu ve státech Evropské unie. Hlavní náplní projektu je soutěž o excelentní destinaci cestovního ruchu, která probíhá v participujících státech každoročně již od roku 2007. Soutěž cílí především na méně známé evropské regiony. Česká republika se projektu účastní od roku 2009 a národním koordinátorem je agentura CzechTourism. ec.europa.eu
www.eden-czechtourism.cz
Orlické hory a Podorlicko se zapojily do soutěže EDEN v minulosti již několikrát a dostaly se do finále v kategoriích Cestovní ruch a chráněná území (2008/2009), Obnova hmotného dědictví (2010/2011), Cestování bez bariér (2012/2013) a Cestovní ruch a lokální gastronomie (2015).  Další podrobnosti: Mgr. Eva Vaníčková, ředitelka Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, 774 125 014, vanickova@dsohp.cz
Seminář sdružení místních samospráv přinesl důležité podněty

Na krajském úřadu se dnes uskutečnil seminář Sdružení místních samospráv Pardubického kraje, kterého se zúčastnit také hejtman Martin Netolický. Ten přítomné seznámil s postojem vedení kraje k problematice zákona o střetu zájmů, která byla hlavním bodem setkání.
Od 1. září nabyla účinnosti novela zákona, která mimo jiné přináší například povinnost veřejným funkcionářům letos podat čestné prohlášení dvakrát nebo změny v nahlížení do registru oznámení, který je nyní veřejně přístupný bez žádosti.
V posledních dnech jsme diskutovali se zástupci mikroregionu Severo-Lanškrounsko na téma novely zákona o střetu zájmů. Pardubický kraj se chce jako celek připojit k iniciativě tohoto svazku, který vypracoval prohlášení, jehož součástí je žádost o změnu tohoto zákona,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Vnímám, že toto téma je aktuální a bude eskalovat. V tuto chvíli budeme podporovat aktivitu mikroregionu Severo-Lanškrounsko. V případě, že to k ničemu nepovede nebo nebude předložena jiná iniciativa, ať ze strany senátu, nebo jednotlivých poslanců, jsme jako kraj připraveni na únorovém zasedání zastupitelstva schválit a následně předložit zákonodárnou iniciativu sami,“ řekl hejtman.
Budeme požadovat vynětí neuvolněných funkcionářů z kategorie tzv. veřejných funkcionářů a nahlížení veřejnosti na oznámení na žádost nikoli anonymní, ale takovou, která bude standardním způsobem podepsaná. Nesouhlasíme také s tím, aby nad rámec zákona existovala aplikace, kde je pouze „na kliknutí“ možné získat informace bez jednoznačné identifikace osoby, která to žádá,“ uvedl Martin Netolický a dodal: „Pokud se chceme takto postavit k samosprávám obecně, pak začínám mít jisté obavy o garantovanou nezávislost samospráv na státu.
Údržba silnic i konference Venkov
Na setkání se hejtman vyjádřil také k tématu zimní údržby silnic. Tu nově od 1. listopadu nezajišťuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje, ale Ředitelství silnic a dálnic. „Včera byla na silnicích v našem kraji situace nejhorší v celé republice, což považuji za hazard se zdravím i majetkem. Je to způsobeno tím, že Ministerstvo dopravy zatím nebylo schopno vysoutěžit dodavatele údržby. Působí zde tedy dva dodavatelé, a to pouze na rok, což pro ně není příliš motivující například k pořízení techniky,“ řekl hejtman. Mezi další témata krajského semináře patřily třeba také závěry Národní konference Venkov, která se uskutečnila na začátku listopadu, nebo aktuální činnost Sdružení místních samospráv České republiky.