Českotřebovský deník 319/2017 (22/11)
Doučování předmětů ZŠ – Výuka AJ pro děti i dospělé

Nejsou výsledky vašeho malého studenta takové, jaké si představujete? Nic není ztraceno.
Nabízím doučování předmětů AJ, Informační technologie a popř. i další dle učebnic Fraus. A dále výuku AJ pro děti i dospělé. Cena 240,- Kč/60 min., víkend 300,- Kč/60 min + cestovné.
Kontakt: 605921033, učitelka ZŠ s mezinár. zkouškou z AJ a dlouholetou praxí

 
ZIMA PŘIŠLA BRZY, NA JEDNIČKÁCH BYLY PROBLÉMY

Z facebooku Martina Netolického:
Na čtyřicet vozidel a další technika Správy a údržby silnic Pardubického kraje je v terénu a od listopadu poprvé provádí zimní údržbu pouze na krajských silnicích nižších tříd. Proč? Stát vysoutěžil soukromé dodavatele, kteří situaci příkladně včera totálně podcenili (což není za tři týdny poprvé). Paradoxně kraj má novou funkční techniku, která silnice 1. třídy nemůže ošetřovat,tak jak tomu bylo do konce října. Tři roky jsme stát upozorňovali, že může nastat problém a život ohrožující situace. Zvlášť když se mění fungující systém. Nic. Prostě ministerstvo dopravy ústy pana ministra si trvalo na svém. Uvidíme, zda existuje souvislost s mimořádně vysokým počtem nehod a špatně ošetřenými silnicemi, ostatně Policie ČR již vyšetřuje. Pokud na vícepruhu Pardubice - Hradec Králové byl povrch jako mýdlo, stejně jako před čtrnácti dny, kdy tam byla hromadná nehoda, pak asi není co dodat. Včera večer jsem hovořil s ředitelem SÚS PK Němcem, krajským ředitelem Policie ČR Švejdarem a kontaktoval jsem ministra dopravy Ťoka ohledně situace v Pardubickém kraji. Měl by konečně někdo vnímat, že se experimenty hazarduje s majetkem a zdravím lidí!!!
P.S.- důsledkem tohoto stavu může být i pondělní smrtelná nehoda u  Mikulče....
 
MINIPARTY s K. Šípem
Omlouváme se, z tech. důvodů na straně agentury, je přesunuta Miniparty K. Šipa na 21. 12. 2017. Děkujeme za pochopeni. Kulturni centrum
 
 
Čertovská sleva v knihkupectví Paseka                                       

5.12. nakupujte za internetové ceny přímo na prodejně                                                                  
nebo na www.knihkupectvi-paseka.cz  Sleva 13% na veškerý sortiment                                       
Novinky firmy ALBI - Kouzelné čtení, párty a karetní hry,                                                    
dárkové taštičky, blahopřání a dárkové předměty Na Vaši návštěvu se těší čertice                     

Knihkupectví Paseka Česká Třebová  Hýblova 51, Česká Třebová 56002  tel.777797300                       

Poděkování táborníků panu Jindřichu Dvořákovi, Firmě Eko Bi, s.r.o. a obyvatelům Třebovice

Tak tu máme zase předvánoční čas, kdy je obvyklé se zamyslet, co všechno se během roku stalo. A nejlépe se vzpomíná na věci příjemné, na hodné lidi, na jejich skutky, které třeba někomu pomohly. A nám, táborníkům z Podkovy u Třebovic, za které toto poděkování píši, dobří lidé pomáhají každoročně.
První naše poděkování patří firmě Eko Bi, s.r.o., která se letos opět postarala o posekání naší táborové louky. Děkujeme moc a všem zaměstnancům  této firmy přejeme krásné svátky a úspěšný rok 2018.
Také moc děkujeme nezištným obyvatelům Třebovice a chlapcům z firmy Zempro, kteří se nám snažili pomoci vyprostit auta svými traktory. A nakonec se to také povedlo. I jim přejeme hodně zdraví a pohody.
A obrovské poděkování pak patří panu Jindřichu Dvořákovi. Letošní léto bylo sice pěkné, ale náš táborový týden propršel a nám to velice zkomplikovalo život. Přišli jsme totiž vinou dešťů o jedinou přístupovou cestu. Celý tábor jsme prakticky zásobovali pěšky. No a vypadalo to, že už nikdy na naši milovanou Podkovu žádné auto nedojede. A tu se chopil díla pan Jindřich Dvořák. Nelitoval ani peněz na materiál (s tím jsme mohli vypomoci jen minimálně), ani těžké techniky, povolal náklaďáky se štěrkem, bagry a hlavně hodné lidi, kteří pro něho pracují a dílem společným nám cestu nejen navrátili do původního stavu, ale celou ji vyztužili štěrkem, srovnali místa, kde byly problémy i za mírných dešťů, natož letos.
Prostě – milý Jindro, moc moc děkujeme, přejeme Tobě i Tvým blízkým hodně zdraví, štěstí, úspěchů… A krásné Vánoce plné pohody a radosti všem lidem, kteří pomáhají, kde je třeba.
Za táborníky z Podkovy u Třebovic – Zuzana Soukupová

CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ ZVE


obyvatele ,,Žluťáku" ,,Červeńáku" ba celé České Třebové na předvánoční koncert

ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ , společné koledy pod vedením Jarmily Hackenschmiedové

n e d ě l e  10.prosince v 17,30 h ve ,, Ž l u ť á k u" Těšíme se na Vás


Z jabkancové pouti - když už se stmívalo                                   (foto Václav Polák)   


Přednášky a akce Mineralogického klubu Česká Třebová, z.s. v 1. pololetí  2018

Zveme  členy Mineralogického klubu a všechny další zájemce o mineralogii, geologii,  paleontologii a ochranu přírody na naše besedy v 1. pololetí 2017. Besedy se uskuteční v učebně Základní školy Habrmanova  v České Třebové. Začátek besed v 17 hodin
 
Středa 24. ledna – přednáška PhDr. Jarmily Daxnerové Kvapilové – po stopách dinosaurů ve Wyomingu – USA.
Středa 21. února – přednáška Doc. RNDr. Jiřího Zimáka,  CSc. – mineralogie železnorudných ložisek na Jesenicku.
Středa 21. března – přednáška Mgr. Pavla Škáchy – mineralogické zajímavosti Jáchymovska.
Středa 18. dubna – přednáška doc. RNDr, Stanislava Jelena, CSc. –  Banskoštiavnický stratovulkán, jeho zrudnění a mineralizace.
Středa 23. května  přednáška Mgr. Petra Gadase Ph.D – pegmatity  masivu Strzegom – Sobótka. 
Čtvrtek 24. května – mineralogická olympiáda - otevřená soutěž pro žáky základních a středních škol.       Začátek v 9:00 hodin, koná se v učebnách ZŠ.
Středa 13. června –  přednáška RNDr. Petra  Rajlicha,CSc. – Za obřími krystaly do Namibie.
Informace k připravované exkurzi do jižních Čech.
Čtvrtek 5.7 – neděle 8.7. – pravidelná letní mineralogická exkurse – jižní Čechy.
Upozornění: vlivem nepředvídaných okolností může být plán práce Klubu změněn. V tom případě budou členové Klubu včas informováni.  Pro ostatní zájemce budou změny oznámeny na :
http://www.mkceskatrebova.websnadno.cz , kde se současně dozví další informace o činnosti  MK.
Za Mineralogický klub Mgr. Milan Michalski  a Ing. Jan Peringer
 

Z prosincové nabídky RC ROSA


1. 12. 17:30 Mikulášská besídka aneb my se čertů nebojíme, protože tu žádní nejsou – jen Mikuláš a jeho andělská družina. Těšit se můžete na andělské vyrábění a andělské vystoupení Amapola Tribe & Tayen. Vstupné 50,-. Balíčky s nadílkou viditelně označené jmenovkou si přineste s sebou.

8. 12. 18:00 Relaxace s muzikoterapií– přijďte si pro pohlazení duše, nutné přihlášení na t.č.776700011

13. 12. 16:00 – 17:30 dílnička v rámci akce Česko zpívá koledy – v muzeu

14. 12. 16:30 Projekt „Péče o rodinné příslušníky s omezenou schopností sebeobsluhy“ – přijďte se informovat, a to i v době, kdy ještě nepečujete (ale tuto možnost třeba zvažujete do budoucna), PŘIPRAVUJE SE NOVÝ BĚH PŘEDNÁŠEK pro rok 2018 – přijďte se informovat, vstup zdarma

15. 12. 9:00 Přijdte pobejt předvánoční posezení s ochutnávkou cukroví a vánočními zvyky

17. 12. Vánoční trhy – připravena dílnička v prostorách KCČT

Kohouti porazili Chrudim - Jednička za bojovnost!


Klobouk dolů před Kohouty, kteří dokázali zvrátit téměř prohrané utkání. Hokejisté Chrudimi vedli v ČT 2:0, 4:2 a 5:4, v závěru doplatili na nedisciplinovanost. Náš tým vyrovnával v čase 58:37 na 5:5, vítězný gól na 6:5 vstřelil v prodloužení (62:25) obránce Honza Škvor. Kvůli zraněním zápas nedohráli útočníci Marek Hemský s Jakubem Pejchou, své o tom věděl chrudimský hokejový psychopat jménem Martin Klement.


Svatomartinský průvod 2017              

V sobotu 11. 11. 2017 pořádalo Rosa rodinné centrum, z. s. již dvanáctý ročník Svatomartinského lampiónového průvodu. Po zahájení hudebním vystoupením a krátkém úvodním slovu přijel "Svatý Martin“ s koňským spřežením. Přivezl dětem, které již svítily lampiony či světélkujícími ozdobami, sladkost na cestu a poté se všichni vydali na cestu potemnělou Javorkou. Podívaná na světélkujícího "hada" vlnícího se parkem byla opravdu kouzelná. Tuto podívanou vystřídalo oslnivé vystoupení skupiny Tartas. Nechyběly ani tradiční zdobení perníková koníci a čaj na zahřátí. Všem, kteří se zúčastnili, děkujeme za spoluvytvoření slavnostní atmosféry. Naše díky také patří Kulturnímu centru za zapůjčení pavilonu v Javorce a Eko Bi za pomoc se zajištěním té správné průvodové tmy.       Váš tým Rosa RC