Českotřebovský deník 320/2017 (23/11)
Investiční dotace z Ministerstva školství i pro Českou Třebovou! 
Budeme mít atletický stadion!

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen "MŠMT") poskytuje dotace na realizaci projektů, které přispívají k naplňování cílů Koncepce podpory sportu na období 2016 – 2025 přijaté usnesením vlády č. 591 ze dne 27. června 2016 (dále jen „koncepce Sport 2025“).  Obsahem tohoto podprogramu je s ohledem na tradice napomáhat nekomerčním sportovním organizacím a ÚSC při rozvoji zejména stávajících sportovních zařízení, které jsou v jejich majetku, případně je mají v dlouhodobém pronájmu, a dále doplňovat nabídku sportovních zařízení. Dotace se neposkytuje k zajištění podnikatelské obchodní činnosti sloužící k vytváření zisku, proto MŠMT nepřiděluje dotace na hotely, ubytovny, restaurace a na další podobná zařízení, vč. jejich zařazení jako součásti sportovních zařízení. Dotace jsou poskytovány v souladu se zákonem č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o sportu“).
Rozdělení do dvou oblastí, dle výše požadované dotace:
- V1 Sport, výše dotace 40 001 Kč – 10 000 000 Kč a V2 Sport, výše dotace 10 000 001 Kč – 20 000 000 Kč 
V prvním seznamu se bez bližšího určení vyskytuje - sice až jako šestá od konce - také Česká Třebová, která žádala o investiční dotaci 6. mil. Kč na výstavbu lehkoatletického stadionu  na Skalce.  Těžko říci, zda je vše již definitivní nebo jen předběžné.  Více ZDE ve zvláštním článku
 
Výběr z adventního programu v České Třebové  a okolí

10.12.–31.12.2017 Přístupný pohyblivý betlém a model Trávníka. Místo konání: výstavní síň KC.
12.12.2017, 14:30 VÁNOČNÍ BESÍDKA / Restaurace Národní dům. Pořádá Svaz důchodců Česká Třebová.
13.12.2017, 18:00 Česko zpívá koledy – I letos si společně zazpíváme tři koledy, které již známe: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma. O dalších dvou rozhodnete svým hlasováním. Zpívání zakončíme vánoční písničkou Vánoce, Vánoce přicházejí. Program: 16.00– 17.30 hod. vánoční dílničky v muzeu (DDM, Rosa), 18.00 hod. zpívání koled, 18.15 hod. ohňová šou – skupina historického šermu TARTAS. Místo konání: Staré náměstí
15.12.2017, 09:00 Přijďte pobejt – předvánoční posezení s ochutnávkou cukroví. Místo konání: RC Rosa.
17.12.2017, 10:00–17:00 Vánoční trhy – Nádražní ulice: stánkový prodej šperků, včelí produkty, dekorační věci, keramika, patchwork, prodej vánočních stromků, medovina, občerstvení, živá zvířátka po celý den Buon Natale (Veselé Vánoce): předvánoční setkání. Prostory Kulturního centra: výtvarné dílničky pro děti po celý den, 13:00 hodin – Choceňský žesťový kvintet, 14:00 hodin – Vánoční pásmo – vystoupení DDM na Malém sále, 15:00 hodin – vyjde průvod "živý betlém" od fary, Hýblovou ulicí, přes Staré náměstí do ulice Nádražní, 16:00 hodin – Anděl páně 2 – film na Velkém sále zdarma. Spolupořádající organizace – Dům dětí a mládeže Kamarád, RC Rosa, Papírový ráj, CAFE59, Římskokatolická církev – děkanství Česká Třebová.
17.12.2017 Buon Natale aneb Vánoce po italsku. Zastavte se na chvíli v předvánočním shonu a přijďte ochutnat typické italské Panettone, připít na zdraví svařeným vínem a dozvědět se něco o italských vánočních tradicích. Na setkání s Vámi se těší členové spolku Lingvia Group. Místo konání: Nádražní ul., akce proběhne současně s vánočními trhy.
24.12.2017, 16:00 Vánoční bohoslužba pro děti s pískáním na slavíky. Místo konání: Kostel sv. Jakuba, Č. Třebová.
24.12.2017, 22:00 Půlnoční bohoslužba. Místo konání: Evangelický kostel na Trávníku.
24.12.2017, 24:00 Půlnoční bohoslužba se zpěvy J. J. Ryby. Místo konání: Kostel sv. Jakuba.
26.12.2017, 9:00 VÁNOČNÍ POCHOD SE PSY / ZKO Podhorka Letos se půjde na Kozlov směrem na Semanín, Belvedér a ke Kozlovské rozhledně a chatě lesem. Zpět po silnici (Serpentýnami) přes Robův kopec, parkem Javorkou na cvičák Podhorku. S pejsky jdou i rodinní příslušníci, děti, kamarádi. Trasa bývá okolo 10 km. Je to dobrý relax pro nás i naše čtyřnohé kamarády. Přidejte se k nám!
31.12.2017, 19:00 Silvestr na Starém náměstí
Vánoční prodej ryb – Rybářská líheň v Javorce (kapr, amur, pstruh) 19.12. 13:00-17:00 hodin 20.–23.12. 09:00-17:00 hodin

Přípravy vyhlášení výsledků
ISCAREX poháru v plném proudu

Do konce letošního ISCAREX poháru zbývá již jen několik posledních závodů. Přípravy slavnostního vyhlášení výsledků vrcholí. Autorem pohárů bude letos Jakub Šich, syn Ladislava Šicha, který pro vás vyráběl poháry již od roku 2003! Jako každý rok připravujeme běžecké kalendáře, tombolu a samozřejmě také věcné a finanční odměny pro nejúspěšnější závodníky. Vyhlášení výsledků proběhne tradičně dne 16. prosince po Vánočním běhu okolo Zlatého pásku v kulturním domě v Němčicích.
Memorandum o porozumění

Memorandum o porozumění mezi Pardubickým krajem i Českou republikou – Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje, na straně jedné a Dolnoslezským vojvodou i Dolnoslezským Krajským velitelem Státní požární ochrany ve Vratislavi, na straně druhé podepsali včera zástupci obou stran v polském lázeňském městě Kudowa Zdroj.
Memorandum upravuje spolupráci a stanovuje pravidla pro vyžadování přeshraniční pomoci v případě katastrof, živelních pohrom a jiných mimořádných událostí a vytváří formální platformu pro spolupráci, zajištění připravenosti a řešení mimořádných událostí v příhraničních oblastech Pardubického kraje a Dolnoslezského vojvodství.
„Bude tak nastaven systém pro účinnější pomoc občanům Pardubického kraje, žijícím v příhraničních oblastech s Dolnoslezským vojvodstvím,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Ta spolupráce už funguje řadu let, ale může se prohloubit a těším se, že se nyní třeba budeme setkávat i na společných cvičeních.“
Memorandum přispěje k zefektivnění vzájemné informovanosti o hrozících mimořádných událostech a umožní rovněž rozvíjet spolupráci v rámci projektů financovaných z prostředků Evropské unie. „Už nyní probíhá denní informační spojení s Wroclaví a připravujeme společný záchranný plán, který bychom mohli podepsat do poloviny příštího roku,“ uvedl Miroslav Kvasnička, ředitel HZS Pardubického kraje.
Předložené Memorandum vychází ze společného jednání hejtmanů Olomouckého, Královéhradeckého, Libereckého a Pardubického kraje s Dolnoslezským vojvodou a představiteli uvedených hasičských záchranných sborů krajů a Krajského velitelství požární ochrany ve Vratislavi, které se uskutečnilo dne 18. dubna 2013 v Náchodě.
K Memorandu připojili své podpisy hejtman Pardubického kraje, ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje a za Českou republiku – Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, krajský ředitel na straně jedné a Dolnoslezský vojvoda a Dolnoslezský Krajský velitel Státní požární ochrany ve Vratislavi na straně druhé.
I v Polsku je rozvoj turistiky podmíněn rozvojem potřebné infrastruktury
V rámci návštěvy se hejtman Martin Netolický sešel i se starostou města Kudowa Zdroj Piotrem Maziarzem. „Hovořili jsme o zkušenostech s rozvojem turistického ruchu, který je na obou stranách hranic podmíněn zejména rozvojem infrastruktury, a to především v podobě kvalitních regionálních silnic,“ řekl hejtman.
To potvrdil i Piotr Maziarz: „Tady jsou tři velká lákadla – lázně s nádhernou historickou architekturou, ale třeba i aquaparkem, oblíbené zimní středisko Zieleniec a v neposlední řadě Stolové hory, česky Hejšovina. Jezdí sem velké množství českých turistů a dobrá dostupnost je proto základem. Je dobře, že jsme mohli za přispění evropských fondů být napojeni na modernizovanou regionální silnici, která spojuje Náchod a Klodsko.“ Podobný příklad zmínil Martin Netolický z našeho kraje: „Stejným způsobem se nám podařilo modernizovat i silnici z Králík do Červeného Potoka.“

V Dlouhoňovicích o krosové tituly i nominaci na ME

Poslední listopadový víkend bude patřit mistrovství České republiky v přespolním běhu. Naše běžecká elita se tentokrát utká o krosové tituly v Dlouhoňovicích a startovní listiny jednotlivých závodů slibuji atraktivní podívanou. Kromě mistrovských medailí budou atleti usilovat i o nominaci na mistrovství Evropy v krosu, které hostí slovenský Šamorín.
V závodě žen nebude chybět obhájkyně loňského prvenství Simona Vrzalová. Ta na minulém šampionátu v pražském Motole jasně dominovala a doběhla si pro svůj premiérový krosový titul. Ve slibné formě se nachází i letos, což potvrdila o uplynulém víkendu na krosu v Salzburgu, kde zvítězila.
Její tradiční dráhovou rivalkou je Kristiina Mäki a cestu za obhajobou bude tentokrát chtít Vrzalové znepříjemnit i v přespolním běhu. O motivaci má jistě postaráno. Cenný kov z domácího krosového šampionátu jí ve sbírce ještě chybí.
Naopak již pět krosových titulů má na svém kontě Lucie Sekanová. V letech 2013-2015 dokonce vyhrála třikrát za sebou. Loni však doběhla na pátém místě a zůstala tak mimo stupně vítězů. 
Velmi dobře umí běhat krosové závody také Moira Stewartová. Sedmá žena letošního evropského šampionátu do 22 let v Bydhošti na trati 5000 metrů by jistě ráda vylepšila svou loňskou šestou příčku. Jejím maximem je doposud stříbro z roku 2015, kdy podlehla pouze Lucii Sekanové.
Nesmíme zapomínat také na krosovou matadorku Moniku Hlouškovou, která na šampionátech v přespolním běhu posbírala již šest medailí, a patří k historicky nejúspěšnějším závodnicím tohoto mistrovství. Počítat se musí také se zkušenou Pavlou Schornou-Matyášovou. Vítězka z roku 2012 se loni připomenula čtvrtým místem. Černým koněm by mohla být loni sedmá Diana Mezuliáníková.  Na závod se připravují také běžci Iscarexu a Třebovák jan Friš.
V závodě mužů vytrvalců nebude na startu chybět ani jeden z loňských medailistů. Zlato obhajuje Jiří Homoláč. Brněnský atlet chyběl v posledních čtyřech letech na krosovém šampionátu na stupních vítězů pouze jednou. Loni stříbrný Jakub Zemaník však o uplynulém víkendu ukázal, že mu nedá nic zadarmo, když si doběhl pro čtvrté místo na silně obsazeném krosu v Salzburgu.
Bronz z předešlého šampionátu obhajuje vrchařský specialista Jan Janů. Velmi zajímavá bude také konfrontace čtyřnásobného vítěze kategorie mílařů Petra Vitnera s vytrvalci. Delší distanci pro svůj start letos zvolil i loňský vítěz mílařského závodu Michal Šmahel.
Přesto, že mezi mílaři budou chybět vítězové posledních pěti ročníků, jistě bude na co se dívat. Na start se totiž postaví bronzový medailista z HME v Bělehradě a stříbrný z ME do 22 let v Bydhošti Filip Sasínek.
Potrápit ho bude chtít jeho tradiční parťák Třebovák Jan Friš, který Sasínkovi sekundoval jak v Bělehradě, tak i  v Bydhošti. „Pocházím z Pardubického kraje, z České třebové, takže to pro mě bude speciální závod a jsem zvědavý, jak se organizátorům podařilo připravit trať. Určitě bych byl spokojen s medailovým umístěním, protože se sejde kvalitní konkurence. Hlavním favoritem je pro mě Filip Sasínek. Příprava zatím probíhá velmi dobře. Mám za sebou několik tréninkových závodů. Hlavně na tom ve Švýcarsku se mi dařilo, takže doufám, že se ubíráme dobrým směrem. Navíc kros je pro mě příjemným zpestřením přípravy,“ svěřil se.  Svá loňská umístění by rádi zopakoval stříbrný Ondřej Chour a bronzový Pavel Hladík.

Na startu bude mnohem více Třebováků. Kromě Honzy Friše (Dukla Praha) ještě junioři Patrik Vebr a Vojta Vondra (oba Jiskra Ústí nad Orlicí). Českotřebovský běžecký klub bude reprezentovat  9 závodníků. Sára Viktorie Serbousková, Ema Dvořáková, Tereza Hamplová (mladší žákyně)  Michal Vacek, Kryštof Vetchý (mladší žáci) Jan Šimůnek (žáci) Ladislav Kučera, Filip Záveský (muži vytrvalci)  Adéla Stránská (ženy)

Mistrovství republiky v přespolním běhu v Dlouhoňovicích odstartuje v sobotu 25. listopadu v 10:00 hod. kategorií mladších žáků a vše vyvrcholí v 15:30 hod. posledním vyhlašovacím blokem.
Nový systém údržby silnic první třídy provází s příchodem zimy značné komplikace

Také Policie ČR uvádí, že vedou k četným dopravním nehodám a ohrožením lidských životů. Policie v současné době připravuje své připomínky ke stavu zimní údržby, protože Pardubický kraj patří společně s Libereckým mezi nejvíce zasažené a problematické regiony. Společnosti, které údržbu nově od listopadu zajišťují, argumentují zhoršenou sjízdnost silnic mimo jiné pozdním dodáním materiálu ze strany Správy a údržby silnic Pardubického kraje, která to však kategoricky odmítá.
 „Tři roky jsme stát upozorňovali, že může nastat problém a život ohrožující situace s příchodem zimních měsíců. Stát si dlouhodobě trval na svém a zcela změnil systém, který byl dlouhá léta zavedený a funkční. Ředitelství silnic a dálnic vysoutěžilo soukromé dodavatele bez znalosti regionu, kteří situaci dle našeho názoru totálně podcenili, což není názor jen krajské samosprávy, ale také policie,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přestože to není naše kompetence, cítíme zodpovědnost za stav komunikací a celé silniční sítě v kraji a budeme vyžadovat urgentní nápravu. Zimní sezona ještě ani pořádně nezačala a situace se nesmí v žádném případě opakovat, protože přetížené páteřní komunikace musí být v naprosto bezproblémovém a sjízdném stavu a musí být ošetřené jako první. I tuto záležitost jako vedení kraje budeme monitorovat i když jsme v dané věci pouze spolupracující subjekt. Pro tuto sezónu iniciujeme pravidelné setkávání Ředitelství silnic a dálnic, dopravní policie, soukromých subjektů a krajské správy a údržby silnic,“ řekl hejtman Netolický, který je v případě opakování situace připraven svolat i krizový štáb. „Předpokládám, že se o tomto tématu budeme bavit také v rámci prosincového jednání bezpečnostní rady kraje, kde jednotlivé složky IZS dávají zprávy o činnosti za uplynulé období a sdělují nám své aktuální připomínky či podněty,“ sdělil hejtman.
Ten také považuje za zcela nedostatečné nyní jednat o uplatnění sankčního mechanismu vůči společnostem zajišťujícím údržbu. „Argumentace, že bude stát po dodavatelích žádat finanční kompenzaci dle uzavřené smlouvy je zcela nedostatečné a nic neřešící. K čemu je následná finanční kompenzace, když došlo k situacím, kterým mohlo být větší důsledností a pečlivostí, či včasným výjezdem sypačů zabráněno? Musí být adekvátně reagováno na konkrétní meteorologickou předpověď a aktuální situaci, jinak se zvyšuje riziko nedostatečného ošetření. Systém, který byl nastavený do konce října, byl fungující a vyhovující. Nechápu tedy, proč stále měníme zavedené postupy a i přes četná upozornění experimentujeme a v tomto případě hazardujeme s lidskými životy,“ doplnil hejtman.
Krajští silničáři prodlení dodávek odmítají
Soukromé společnosti argumentují, že problém se sjízdností silnic je způsoben pozdními dodávkami posypových prostředků ze strany Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Její ředitel Miroslav Němec však pochybení krajských silničářů kategoricky odmítá. „Dle platné smlouvy, kterou na dodávku posypového materiálu se soukromými společnostmi máme, jsou naši pracovníci vždy k dispozici pro přejímku ve všech lokalitách, které pro uskladnění máme. V předmětných dnech však zvýšené požadavky na materiál neevidujeme. Byli jsme v plném nasazení, ale není možné naložit materiál na vozidla, která k nám vůbec nedojela. Je tedy zcela nepravdivé, že viníkem je naše organizace“ uvedl ředitel SÚS PK Miroslav Němec.