Českotřebovský deník 324/2017 (27/11)
Na Starém náměstí máme krásný vánoční strom 

Vánoční strom pro českotřebovské náměstí je ze Semanína

Jedná se o dar obce Semanín. Strom rostl těsně v blízkosti budovy tamní mateřské školy a překážel by při záměru jejího rozšíření. Dar zprostředkovala starostka obce Semanín JUDr. Chalupová. Darem získalo město Česká Třebová vánoční stromy i v minulých letech. Slavnostní rozsvícení se bude konat na Starém náměstí v neděli 3. prosince podvečer od 16:30 hodin. Program pro slavnost zajišťuje Kulturní centrum. Akci zahájí svátečními slovy starosta města Jaroslav Zedník, poté zazpívá dětský soubor Kajetánek. Po slavnosti bude možnost navštívit nedaleké městské muzeum, kde se od 17 hodin  koná vernisáž tradiční předvánoční výstavy betlémů. Fotografie byly pořízeny dnes 27. 11. 2017

  • Schody před kostelem jsou  jako nové - konec ostudy
    Rekonstrukce schodů byla velmi potřebná, byla to vlastně až havarijní situace. Nakonec po odkládání se letos akce podařila díky individuální dotaci  města Česká Třebová ve výši 300 tisíc korun  českých. Škoda, že jsme pro tuto opravu nevyužili finanční prostředky z fondu MK ČR určené pro rekonstrukci městské památkové zóny, pro havarijní případy se dalo získat peníze i když se nejedná o kulturní památku.  Opravy v okolí kostela a fary by měly pokračovat,   volají po tom po dlouhá desetiletí nedokončené obklady zdí pozemku fary. Chodíme okolo a nevšímáme si, vodíme sem naše návštěvníky, ale ti si jistě všimnou...

  • Zákon o střetu zájmů vyžene zájemce o komunální politiku.
    Rada kraje se připojila k iniciativě za změnu zákona

    Problematika zákona o střetu zájmů byla hlavním tématem tiskové konference, která se uskutečnila v pondělí v sále Rady Pardubického kraje. S problémy, které současné znění zákona přináší, seznámili přítomné novináře hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta městyse Dolní Čermná Petr Helekal a manažerka Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko Lenka Bártlová. Svazek inicioval prohlášení ke změně tohoto zákona, ke kterému se nyní připojilo již přes 2 000 obcí a měst a další své podpisy postupně připojují. Rada Pardubického kraje se k prohlášení připojila jako celek na svém následném jednání.
    Zákon v současné podobě může způsobit, že řada lidí nebude do komunálních voleb, které se konají příští rok, vůbec kandidovat. Na menších obcích může být problém vůbec kandidátní listinu sestavit. Místo toho, abychom v lidech vzbudili zájem podílet se na veřejném dění, tak je podobnými zákony odrazujeme,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Podle zákona se musí donaha vysvléknout i lidé, kteří jsou pro výkon funkce neuvolnění a získávají odměny v řádech stokorun. Často se jedná o podnikatele, kteří jsou přínosem pro danou obci, a stát po nich chce, aby informovali o svém majetku a majetku své rodiny. Jsem přesvědčen, že o tyto lidi v komunální politice přijdeme,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který on-line formulář vyplňoval během víkendu a jak sám přiznává, nebylo to bezproblémové. „Již dříve jsem se k připravenému prohlášení připojil osobně a pondělním rozhodnutím se k němu přihlásila také krajská rada, což z mého pohledu jasně ukazuje, že kolegové vnímají jeho problematiku nejen ze svého současného pohledu, ale také z pohledu starostů obcí, kterými řada z nich v minulosti byla,“ doplnil hejtman Netolický.
    Starostové se připojují k iniciativě Mikroregionu Severo-Lanškrounsko
    Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko, které je iniciátorem prohlášení, zastupovali na tiskové konferenci starosta Dolní Čermné Petr Helekal a manažerka Lenka Bártlová. „V současné době máme pod prohlášením podepsáno více jak 2000 obcí a měst a další podpisy nám průběžně chodí. Nelíbí se nám například srovnávání premiéra či členů vlády s neuvolněným starostou obce, která má 150 obyvatel. Druhým velkým problémem je anonymní podávání podnětů na veřejné funkcionáře, což nás vrací před rok 1989,“ uvedl starosta Dolní Čermné Petr Helekal a připojil osobní zkušenost s ukončením činnosti člena zastupitelstva. „V naší obci máme v současné době již jednu demisi a o druhé jsem byl informován, že může se začátkem prosince nastat. Vždy to jsou lidé, kteří vykonávají poměrně vysoké pracovní pozice, které jim zveřejnění některých informací výslovně zakazují,“ dodal starosta Helekal. „Z našeho pohledu jsou požadavky na neuvolněné veřejné funkcionáře neúměrné jejich funkci a finanční odměně. Požadujeme také, aby nahlížení do registru bylo umožněno pouze na základě podané žádosti, kde by se měl žadatel také identifikovat. Nahlížení všech na všechny bez omezení je výkladní skříní pro zloděje,“ sdělila manažerka Mikroregionu Severo-Lanškrounsko Lenka Bártlová.


    TEZA, s.r.o. PŘIJME DO HPP   PRACOVNÍKY TĚCHTO PROFESÍ:

    insinstalatér, topenář,  zámečník, klempíř, zedník, obkladač.
    Možnost zaměstnání důchodců na Dohodu o provedení práce nebo na Dohodu o pracovní činnosti.
    Požadujeme:  
    •   praxi v oboru, případné vyučení a další doklady o kvalifikaci výhodou
    •   ochotu učit se novým věcem
    •   zodpovědnost za vykonanou práci, samostatnost a flexibilitu
    •   bezúhonnost
    •   řidičský průkaz skupiny „B“ (osobní automobil) 
    Nabízíme: 
    •   zajímavou tvůrčí práci v České Třebové a blízkém okolí
    •   zaměstnanecké benefity (příspěvek na stravování, 5 týdnů řádné dovolené, pololetní odměny za dobrou práci)
    •   zázemí stabilní firmy s historií od r. 1994 
    Životopis zasílejte na info@teza-sro.cz, nebo na adresu TEZA, s.r.o.,
    center">
    Navrhli jste už svého favorita? Nominovat na cenu kraje můžete do konce roku

    Navrhli jste už svého favorita na pátý ročník udělování cen Pardubického kraje? Pokud ne, do konce roku máte ještě možnost. Navrhněte zajímavé osobnosti, které mohou získat Cenu za zásluhy o Pardubický kraj nebo Cenu Michala Rabase za záchranu.
    „Jsem přesvědčený,  že stejně jako v předchozích letech se nám i v letošním roce sejde řada velmi zajímavých návrhů, ze kterých bude obtížné vybrat laureáty nejvyšších krajských ocenění,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „To jen dokazuje, že v našem kraji žije velké množství mimořádných osobností, které mají velké zásluhy o Pardubický kraj nebo zachránily lidský život a zasluhují si naši pozornost. My jím tímto oceněním chceme dokázat, že si jejich práce nebo činů velmi vážíme,“ dodal Martin Netolický.
    Jednotlivé osobnosti je možné nominovat jednoduše prostřednictvím webového formuláře na adrese: www.pardubickykraj.cz/oceneni-pardubickeho-kraje, e-mailem na adresu: oceneni@pardubickykraj.cz nebo osobně na recepci Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí 125, a to od do 31. prosince.
    Cenu za Zásluhy o Pardubický kraj, která je určena osobnostem, kolektivům nebo organizacím za mimořádnou činnost pro rozvoj kraje a za zásluhy o kraj, si v předešlém ročníku odnesli emeritní přednosta chirurgického oddělení pardubické nemocnice Karel Havlíček, vicemistr světa a maratónský šampion v cyklistice Jaroslav Kulhavý, Evžen Erban, jehož jméno je celoživotně spojeno s legendárním závodem o Zlatou přilbu, zakladatel prvního soukromého učiliště na Pardubicku zaměřeného na stavbaře Josef Ročárek a smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl.
    Cenu Michala Rabase za záchranu, udělovanou za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy v oblasti záchrany života, zdraví nebo jiných významných hodnot, si za svou odvahu vysloužil žák základní školy Daniel Přikryl, který automaticky zareagoval a pomohl kamarádovi při řezném poranění ruky s masivním krvácením a studentka medicíny Tereza Jakabová, která zachránila život ročnímu chlapečkovi. Dále to byl Petr Kmoníček za záchranu ženy, které při loupežném přepadení zloděj způsobil bodnou ránou na krku, a také Renata Typlová za sportovní klub FbK Orlicko-Třebovsko a florbaloví rozhodčí Jiří Němec a František Košňar za pohotovou reakci při pádu střechy českotřebovské sportovní haly.
    Medaili hejtmana získal sportovní manažer Pavel Stara, který stál v loňském roce v čele projektového týmu Olympijského parku Pardubice a koordinoval na 300 dobrovolníků. Pod jeho vedením se uskutečnila nejúspěšnější doprovodná akce brazilské letní olympiády v celé republice, které se zúčastnilo 374 tisíc návštěvníků.
     
    Čechomor vystoupí v rámci hudební Skutče

    Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje v pondělí 4. prosince předprodej vstupenek na svůj XV. ročník. V programu, který od 18. března do 13. května 2018 nabídne třináct koncertů a představení, se objevuje také koncert skupiny Čechomor. Na místním zimním stadionu společně s Moravskou filharmonií Olomouc představí Proměny.
    Kromě výše uvedeného koncertu se na zimním stadionu odehraje koncert Moondance Orchestra Martina Kumžáka a Filharmonie Hradec Králové s názvem Michael Jackson Symphony. Nesmrtelné hity krále popu v nových aranžích zazpívají sólisté v čele s Dashou.
    „Z programu bych doporučila samotné zahájení festivalu, na kterém vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu nebo Galakoncert Gabriely Beňačkové, který festival ukončí,“ říká k programu Lenka Frídlová z organizačního týmu.
    Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nabídne také kantátu Carmina Burana ve scénickém provedení Slezského divadla Opava. To se na festivalu představí ještě jednou. V květnu uvede operetu Cikánský baron. Opera, která se na programu objevuje už od roku 2009, nebude chybět ani tentokrát. Pro jubilejní patnáctý ročník je připravena Panna Orleánská.
    Informace o dalších koncertech a podrobnostech k programu můžete najít na stránkách http://hudebni.skutec.cz.