Zemřel Gaetano Bardini

italský tenorista spojený také s Českou Třebovou


Dnes den po svátku všech svatých  jsem se prostřednictvím rodiny doc. Františka Preislera dozvěděl smutnou zprávu o úmrtí vynikajícího italského tenoristy Gaetano Bardini (*8.10.1926). S Českou Třebovou byl spojen jednak opakovaným koncertním vystoupením a jednak prostřednictvím rodiny Preilerovy. Gaetano byl manželem dcery Vlasty Preislerové - Ployharové".
"Jsem rád, že tomu tak bylo a velmi se tím pyšním. Díky tomu jsem se mohl stát  dobrým znalcem italské hudby, ale také životních osudů Gaetana  Bardiniho. Znám jej tedy nejen z literatury a novinových kritik, ale jeho život mohl v posledních desetiletích sledovat skutečně zblízka. Gaetano Bardini  byl po několik desetiletí miláčkem světových metropolí. Od roku 1966, kdy debutoval v newyorské Met vystoupil na nejprestižnějších  evropských a operních scénách ale také v České Třebové na mimořádném koncertu Kruhu přátel hudby. Jeho koncert a tedy možnost vidět světového umělce "naživo" tehdy překvapil  a výsledkem byl do posledního místa zaplněný sál a vřelé přijetí, na které se vzpomínalo hodně dlouho.   Bylo to dva měsíce před tím, než se Vlasta Ployharová stala mojí ženou, v době tuhé normalizace, kdy naše kontakty ze západním světem a uměním se pevně uzavíraly. A přesto měla tehdy Česká Třebová jako zázrakem možnost přivítat  na jevišti  kina Svět světaznalého špičkového italského tenoristu.  Na programu koncertu  byly slavné árie a dueta z italských a světových oper, které přednesl se společně s Vlastou Ployharovou - Preislerovou (soprán) a s klavírním doprovodem mého otce, dirigenta olomoucké opery a českotřebovského rodáka Františka Preislera. Právě ten měl tehdy největší podíl na tom, že jsme mohli v České Třebové přivítat jednoho z nejslavnějších světových zpěváků," řekl doc. František Preisler.  A  nebyla to tehdy jeho jediná návštěva v České Třebové.
Italský pěvec Gaetano Bardini ztělesňuje nejlepší tradice italského belcanta. Jeho doménou byla především romantická opera, od Massenetova Werthera a rytíře des Grieux až po Cania z Leoncavallových Komediantů, a mezi nimi dlouhá řada dalších rolí. S úspěchem vystoupil na nejprestižnějších evropských a světových operních scénách včetně Metropolitní opery v New Yorku.
Gaetano Bardini (*8.10.1926) se narodil v Riparbelle nedaleko Pisy. Zpěv studoval u Ettora Lattese v Livornu a později velkou část svého repertoáru nastudoval se slavným tenorem Gallianem Massinim. Když v roce 1957 zvítězil v italské národní pěvecké soutěži „Concorso nazionale“, cenu mu předával Benjamino Gigli. Na jevišti debutoval Bardini v Livornu a již s následující rolí Manrica zahájil úspěšné hostování po evropských operních domech. S Mascagniho Sedlákem kavalírem absolvoval šňůru mimořádně úspěšných představení po Jižní Africe a Střední Americe. V Metropolitní opeře v New Yorku debutoval v roce 1966. K jeho stálým působištím přibyla Jižní Amerika a do roku 1986 vystoupil prakticky na všech významných operních scénách světa kromě Austrálie a Japonska.
K Čechám měl Bardini mimořádný, a to jak osobní, tak umělecký. Praha byla svědkem jeho vzestupu ke slávě, do Čech  (Brno, Olomouc) se několikrát na vrcholu své kariéry vrátil, aby tu natočil své tři profilové operní recitály, kompletní nahrávku Verdiho Trubadura, Mascagniho Isabo, ale i italské písně. A Praha byla v roce 1994 svědkem jeho koncertního comebacku... 
A nejen Praha, byla to také Česká Třebová, do které se Gaetano Bardini opět po 32 letech vrátil a vystoupil zde na dalším mimořádném koncertu KPH 27. října 2004 společně se svojí žákyní, lotyšskou sopranistkou Razou Juzukonyte a ukrajinskou klavíristkou Irinou Romenskou. I tento koncert uváděl doc. Fr. Preisler. Vděčné českotřebovské publikum opět tleskalo ve stoje. Italský tenorista Gaetano Bardini ve svých 78 letech podal vynikající výkon. O koncertu i o přestávce v šatně přímo vyzařoval potěšení ze svého působení v našem městě, hýřil optimismem, vzpomínal také na své první představení v České Třebové, pro něho v "malém sále" a na vlídné přijetí.
O obou koncertech světově proslulého tenoristy se zachovaly záznamy v bohaté kronice českotřebovského Kruhu přátel hudby a tak si můžeme stránky s fotografiemi, osobními vzkazy a podpisy koncertních umělců znovu veřejně připomenout na dále zveřejněných fotokopiích. Gaetano Bardini žil v Toskánsku, byl však v posledních letech vážně nemocen. Letos 8. října se dožil požehnaného věku 91 let. Čest jeho památce !                                                                                                                    Milan Mikolecký

Fotografie z koncertu říjnového koncertu v roce 2004 (před 13 lety)

 

 Fotokopie z kroniky Kruhu přátel hudby. I. koncert 3.2. 1972 s Vlastou Ployharovou (Kronika KPH Č. Třebová strana 85)

Fotokopie z kroniky Kruhu přátel hudby  II. koncert 27.10. 2004 (strana 182)