NÁDHERNÝ ŽIVOT

SPISOVATELKY TEREZY BOUČKOVÉ

Městská knihovna v České Třebové připravila v pondělí 30. října pro své početné čtenáře velice zajímavou besedu nazvanou „ŽIVOT JE NÁDHERNÝ“. Vzácným hostem byla spisovatelka a scénáristka Tereza Boučková.
ávštěvníci, kteří zaplnili sál do posledního místečka, přivítala krátce po osmnácté hodině ředitelka knihovny Gabriela Boháčková a slovo předala českotřebovské spisovatelce Blance Kostřicové. Ta představila Terezu Boučkovou velice podrobně. Spisovatelka, která oslavila letos v květnu šedesáté narozeniny, je nejmladší ze tří dětí spisovatele Pavla Kohouta. V roce 1976 maturovala na Akademickém gymnáziu v Praze, o rok později podepsala Chartu 77 a tím si určila možné zaměstnání. Uklízečka, poštovní doručovatelka, domovnice, balička gramofonových desek a další. Vyšší studium ji nebylo povoleno, vzdělávala se soukromě. Navštěvovala přenášky bytových univerzit, složila státní zkoušku z angličtiny. Několikrát se neúspěšně pokoušela o přijetí na DAMU, svoji hereckou vášeň uplatňovala tedy v disidentských představeních konaných v bytě Vlasty Chramostové. Hrála po boku svého otce Pavla Kohouta, Pavla Landovského či Vlasty Třešňáka. V roce 1985 se provdala za Jiřího Boučka, mají dva adoptované syny Dominika a Mariana a jednoho vlastního Vincka. Dodnes žijí na Berounsku. Angažuje se v ochraně životního prostředí, podporuje například Hnutí DUHA a Děti Země.
Koncem osmdesátých let 20. století přispívala samizdatově do edice Expedice i do časopisů RVOLVER REVUE a HOST. Publikovala několik povídek, tou s názvem Indiánský běh, vyvolala rozruch, neboť se v ní kriticky vyjádřila k několika známým osobnostem, ke svému otci nebo Václavu Havlovi a dalším. Podle této povídky je pojmenována celá kniha (sbírka tří próz, Indiánský běh, Žena z okolí Týru a Krok, sun, krok…). Autorka za ní obdržela v roce 1990 Cenu Jiřího Ortena. Z dalších knih uveďme například: Když milujete muže (1995), Krákorám (1998), Rok Kohouta (2008), Boží a jiná muka (2010), Šíleně smutné povídky (2013), Život je nádherný (2016) a další. Spisovatelka se zabývá i jinými žánry, divadelní hry: Romeo na kolečkách, Hana a Marie, Silnice (2000), Sodoma komora (2003). Napsala také scénář k celovečernímu filmu Smradi. V sedmi kategoriích byl nominován na Českého Lva, jedna z nominací byla i za scénář. Děj je inspirován životním příběhem manželů Boučkových, adopcí dvou romských chlapců. Další námět a scénář napsala k filmu Zemský ráj to napohled. Od roku 2001 je Tereza Boučková členkou českého centra Mezinárodního PEN klubu. V besedě autorka vyprávěla o svém životě, protkaném z velké části červenou nití adopcí dvou romských hochů. Vychovávaní byli ve spořádaném prostředí milujících rodičů, když však přišel jejich čas, na dobré vychování rázem zapomněli. Adoptivním rodičům dělali jen starosti a ostudu. „Odborní lékaři mne mnohokrát ubezpečovali, že vlastní děti mít nemohu. Krátce na to, co jsme si vzali z dětského domova chlapce domů, se nám narodil vlastní syn. Ten nám naopak dělá velkou radost, letos dokončil právnickou fakultu“, svěřila se spisovatelka.
Závěrem přečetla několik úryvků z poslední knihy „Život je nádherný“. I v nich jako by platilo, že každé dobro musí být potrestáno…. Několik knížek, které autorka do českotřebovské knihovny přivezla, bylo okamžitě rozebráno. Za nádhernou besedu ji posluchači odměnili dlouhotrvajícím upřímným potleskem.  Milan Richter