Několik otázek pro klavíristku Natalii Schwamovou

před prosincovým koncertem KPH

Jste velmi mladá. Máte za sebou již mnoho úspěchů v českých i mezinárodních klavírních soutěžích. Jak u Vás před vystoupením pracují nervy?
Čím jsem starší, tím pociťuji větší zodpovědnost, kterou mám na pódiu, a tudíž se i více věnuji přípravě. Před vystoupením nervy malinko pracují, což jsem kdysi vůbec nepociťovala. Když ale usednu ke klavíru, nervozita opadne a soustředím se na hru.
Je pro Vás rozdíl, a případně v čem, hrát „obyčejný koncert“ nebo vystupovat na prestižní mezinárodní soutěži?
Mně tedy koncert nikdy nepřijde „obyčejný“. To je právě to, o co usiluji na soutěžích. Abych mohla koncertovat. Mně se nejedná o tu výhru samotnou, ale součástí výhry jsou nejen ceny, ale také koncerty.
Rozdíl mezi soutěží a koncertem je pro mě hlavně v publiku. Na většině menších soutěží není atmosféra tak vřelá, protože v hledišti sedí převážně jiní účastníci, jejich rodiče, profesoři a porotci. To opravdové hudební publikum se zde zase až tak často nevyskytuje. Ale na větších soutěžích, kterých jsem se účastnila, bylo hodně hudebních nadšenců a atmosféra byla podobná té na koncertě, což je vždycky velmi příjemné.
Jako dítě jste se rok učila klavírní hře v Argentině. Byla to pro Vás velká změna oproti české klavírní škole?
Tenkrát mi bylo devět, deset let, proto zase až tak posuzovat nemohu. Navíc jsem tam byla velmi krátkou dobu. Pamatuji si, že jsem se musela vlastně ze dne na den naučit být hodně samostatná. Na co moc ráda vzpomínám, je můj první koncert s orchestrem.
Tady v Česku jsem měla štěstí, že jsem mohla studovat na Hudební škole hlavního města Prahy, kde probíhá výuka na té nejvyšší úrovni a je tam řada skvělých učitelů včetně pana profesora Malého, u kterého pokračuji i na HAMU.
Kterého svého úspěchu si ceníte nejvíce a která soutěž nebo koncert pro Vás byl zatím nejtěžší?
To je těžké říci, nedokážu určit nějaké konkrétní vystoupení nebo soutěž. Já beru jako úspěch to, že jsem někam pozvaná, že lidi na můj koncert přijdou, že se jim líbí, jak hraji, a že se mohu věnovat něčemu, co mě velmi naplňuje a baví. To je pro mě ten největší úspěch a odměna.
Zaregistroval jsem Vás jako účastnici „Interpretačních kurzů“ v Litomyšli. Jak se Vám líbilo v rodišti Bedřicha Smetany?
Necelé 2 týdny na interpretačních kurzech v Litomyšli jsem si velmi užila. Ty kurzy jsou na vysoce profesionální úrovni a potkala jsem tam spoustu skvělých lidí. Moc hezkým zážitkem byl pro mě samostatný recitál s krásnou atmosférou a úžasným publikem.
Jakou hudbu nejraději posloucháte a jakou nejraději hrajete?
Poslouchám a hraji výhradně vážnou hudbu, od Bacha po Prokofjeva. Mezi mé oblíbence patří Chopin, Brahms, Schubert  a Rachmaninov.
Chtěla byste něco vzkázat českotřebovskému publiku?
Že se na ně moc těším a doufám, že si koncert užije!
Děkuji za rozhovor.                                                                                                      Ptal se Jaroslav Plocek
 

Krátké představení klavíristky Natalie Schwamové

Natalie Schwamová se narodila v Praze 21. srpna 1999. Na klavír začala hrát v šesti letech na Hudební škole hlavního města Prahy. V současné době je studentkou prof. Františka Malého na Hudební akademii múzických umění v Praze.
Natalie je vítězkou mnoha národních i mezinárodních soutěží. Ve čtrnácti letech získala 2. místo v Mezinárodní smetanovské soutěži v Plzni v seniorské kategorii do 30 let. V patnácti letech se stala nejmladší vítězkou Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních. V roce 2015 se zúčastnila jako jedna z nejmladších prestižní světové klavírní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě. Mezi její poslední soutěžní úspěch patří finále v mezinárodní klavírní soutěži v dánském Aarhusu.
Jako sólistka se představila na recitálech v Německu, Itálii, Rakousku, Dánsku, Španělsku, Argentině a USA.
Ve svých 10 letech debutovala jako sólistka Mozartova koncertu d moll KV 466 se Symfonickým orchestrem města Buenos Aires v Argentině, se kterým hrála i následující rok. Dále spolupracovala s Národním univerzitním orchestrem v Argentině, s Pardubickou komorní filharmonií, s Janáčkovou filharmonií v Ostravě, s Plzeňskou filharmonií a v roce 2014 a 2016 v Rudolfinu se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. V r. 2017 si zahrála Rachmaninovův 3. klavírní koncert s Aarhuským symfonickým orchestrem v Dánsku.
Na koncertu, který se bude konat 5.12.2017 od 19,00 hodin v Malé scéně
zazní skladby F. Chopina, J. Brahmse a S. Prokofjeva.