Janáček, Beethoven, Milan Kundera                                  
A také Jiří Bárta (violoncello) a  Terezie Fialová (klavír)

Koncert KPH zaplnil ve čtvrtek 16. listopadu Malou scénu, byl to pohodový večer. Janáčkův  večer.
Byl doplněn komentovanými citacemi z publikace Milana Kundery "Můj Janáček". Útlé knížečky, která Jiřího Bártu zcela pohltila. Tolik, že se rozhodl podělit se o její obsah s posluchači na českotřebovském koncertu. Právě Česká Třebová byla jedním z prvních měst, kde s tímto komentovaným  Kunderovým textem doprovázel Janáčkovu hudbu. Hudbu českého skladatele, který se vyrovnal Beethovenovi.
"Dodnes se setkávám s nepochopením hudby Leoše Janáčka, kupodivu zvláště v naší krásné České republice. A často se ptám sám sebe, není chyba v nás interpretech? Většina akademických návodů, jak správně Janáčka uchopit, vychází z předpokladu, že Janáček je jakýsi moravský exot sbírající nápěvky mluvy a zpěv ptáků, který jaksi neuměl instrumentovat, takže dodnes přetrvávají úpravy v jeho orchestrálních partiturách, a že neuměl správně používat tóniny, takže se mění např. jeho ces dur na h dur, protože se přece lépe čte. Napadlo by něco podobného odborníky v případě Beethovenově? Sotva. Přitom jaký je rozdíl mezi hudbou obou skladatelů, kromě rozdílu více než jednoho století, stylů? Oba dva pracují s úsporností, nikde není nota navíc, podobně bolestně i tvoří, často škrtají a přepisují. Podobné jsou zvraty jejich nálad, nadzemská pianissima střídají urputná fortissima, něha s živočišnou brutalitou se u nich snoubí se stejnou grácií, takto nenásilně uchopenou jen díky genialitě svých tvůrců. A co spojuje oba snad nejvíce, je upřímnost sdělení a pravdivost emocí bez stop vypočítavosti vůči posluchači....."  tak vnímá hudbu Leoše Janáčka violoncellista Jiří Bárta, zcela souhlasí s Kunderovým textem a jde ještě dál, posluchačům Kunderovy texty ještě zdůvodňuje.. Je znamenitým vypravěčem, o tom jsme se přesvědčili všichni v sále a vzdali jsme hold nejen interpretům přednesených skladeb Jiřímu Bártovi a Terezii Fialové, ale  především Janáčkovi.
"Janáček je mým autorem již od dětských let, miluji jeho hudbu, považuji ho za skladatele z těch největších. Milan Kundera Vás přesvědčí geniálně na 54 stranách ve své knížečce Můj Janáček. Přečtěte si ji a budete s autorem také souhlasit", řekl Jiří Bárta vnímavému českotřebovskému publiku, na které se velmi těšil...