Českotřebovský deník 328/2017 (1/12)
Jarmark na ZŠ Habrmanova

Podobně jako hvězda nad Betlémem zářila do tmy „Červenka“ ve čtvrtek 30. listopadu 2017. Proč? Děti z naší školy si připravily pro své rodiče, kamarády i známé odpoledne naplněné vánoční náladou. Na příchozí čekalo množství stánků s nejrůznějšími výrobky. Kdo měl zájem, mohl si sám vyrobit dárek v několika tvořivých dílničkách nebo nakoupit na burze hraček. Někteří žáci prezentovali drobné fyzikální a chemické pokusy. V jedné z učeben byl vytvořen fotokoutek s vánočními motivy. Ochutnávku koláčků nabídla také školní jídelna. Celým odpolednem návštěvníky provázel program plný vánočních písní, scének a tanečků. Dvě kavárničky poskytly příjemné posezení u kávy a něčeho dobrého k zakousnutí. Část výtěžku z celé akce bude věnována seniorům v České Třebové. 
Jana Ducháčková
 
Svatohubertská mše  v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové  VIDEO  

najdete na tomto odkazu
 
Přišla zima

Poznali to motoristé, ale i chalupáři a zahrádkáři. Zatímco však "dole ve městě" to bylo zatím nic moc, tak "nahoře" např. ve Skuhrově či Kozlově to už byla zima pořádná. Byl jsme svědkem prohazování sněhu na přístupu k domu ve Skuhrově, kdy bylo naměřeno až 15 cm sněhu. K tomu pěkná ledovka...   Ráno svítilo i sluníčko....

Na Studené hůře                                                   Pohled z Křibu na zasněžený Kozlovský hřbet

U Skuhrova

Herny byly, jsou a zřejmě zůstanou...

Pravý čas pro zrušení heren, hracích automatů (výherních hracích přístrojů) v našem městě jsme už "prošvihli". Stalo se to díky taktizování ze strany vedení našeho města, které nepřistoupilo na žádný návrh Koalice pro Českou Třebovou na to, aby se zahájily razantní kroky k omezení hazardu v České Třebové. 
Vedení města bohužel ctilo zásadu, že se "hazard omezí sám" a to díky novému zákonu, že pro to není třeba podnikat žádné kroky.
Byla sice  jmenována komise, která se přijetím omezující vyhlášky měla zabývat, ale ve skutečnosti zde jednala do ztracena, nepřednesla zastupitelům žádný návrh řešení, nepřistoupila na žádné návrhy Koalice pro to, aby se na začátku letošního roku (kdy to ještě šlo) připravila jasná pravidla pro to, jak bude nebo nebude hazard v České Třebové povolen, zakázán či tolerován. 
A tak mezitím podnikatelé v této branži konali a konají: investují  a vybavují herny,  tak jak nový zákon přikazuje a to je jasnou zprávou: Hazard z České Třebové nezmizí. A vedení města si myslí, že to je dobře, neboť daň z hazardu je přínosem pro město. To bylo možné číst mezi řádky každého sděleného stanoviska. Příjem z daní však stejně už nikdy nebude takový jako loni a letos (skoro 10 mil. Kč), bude stejně klesat. Herny přitom zůstanou, budou dál vzorem a lákadlem snadného života pro mládež a centrem pro hráče z měst v okolí, kde je hazard zakázán. Budou potenciálním zdrojem kriminality, kterou si v našem městě nepřejeme.  
Nebylo by férové nyní  zákaz prosazovat a veškeré investice podnikatelů tak zničit. Jistě by se to neobešlo bez soudních sporů. Jenže i tak tu problém může nastat v souvislosti s připravovanou vyhláškou o omezení provozní doby všech nočních podniků prosazovanou proto, aby se omezilo rušení nočního klidu a vandalismus. Mělo by se týkat nejen pohostinských provozoven, ale také heren. Vždyť i ty jsou zdrojem nočních problémů a hluku, také se chodí kouřit ven, právě tak jak můžeme vidět na fotografii před (již upravenou) hernou na Křibě. Dle zákona mohou být herny v provozu od 10 do 03 hodin. Omezení doby by také narušilo provozní podmínky a mělo být dříve avizováno....  A tak uvidíme.....
Připomeňme si alespoň: 
1) Upozornění Ministerstva financí: při hraní hazardních her může vznikat návyk ! 
2) Stanovisko Koalice pro Českou Třebovou: Herny jsme nechtěli, nechceme a chtít  nebudeme
 
Nové fasády v Nádražní ulici

Na konci Nádražní ulice vlastně u náměstí Jana Pernera svítí novotou dvě čerstvě odhalené fasády svozu družstevních domů a to družstva "U dvou hlav" a  Pentagon". pěkně dokreslují upravený prostor u Nádraží a zlepšují  tak kvalitu  při vstupu do ěmsta od nádraží. Úplný dojem získáme, až zmizí i poslední část lešení.
 
Nehody, bohužel také tragické

Po srážce s hasičským vozem zemřela ve čtvrtek večer v Ústí nad Orlicí spolujezdkyně v osobním autě značky Škoda. Zraněn byl i řidič automobilu, posádce hasičského auta se nic nestalo.  „Spolujezdkyně (nar. 1974) podlehla vážným zraněním, zemřela po převozu do nemocnice, řidič zůstal hospitalizován,“ uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Nehoda se stala na první světelné křižovatce ve směru od Libchav v Královéhradecké ulici, profesionální hasiči jeli k zásahu po hlavní silnici směrem na Libchavy.  
Řada nehod se stala ráno i na Orlickoústecku. Například v obci Bystřec na Orlickoústecku vytahovali hasiči osobní automobil, který skončil v příkopu a hrozil převrácením. Nehoda se obešla bez zranění.
V Brtči u Vysokého Mýta zasahovali hasiči po půl osmé u kolize dvou osobních aut.  Náledí nezpůsobilo pouze dopravní nehody, ale situaci v některých místech komplikovaly kamiony, pro které se staly úseky nesjízdné. Pro dopravu byl dle přijatých oznámení nejnáročnější průjezd u Žamberka, Suchého vrchu, Helvíkovic, Hradce nad Svitavou i v okolí obce Horní Libchavy.
výstavba vedení vysokého napětí mezi Hlinskem a Poličkou. Hlavní téma jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického s místopředsedou představenstva společnosti ČEZ Distribuce Vladimírem Budínským. Společnost ČEZ Distribuce v současné době dokončuje poslední majetkoprávní záležitosti a plánuje výstavbu vedení v délce 28 kilometrů mezi lety 2018 až 2019.
 
Energetické napojení Poličska  se řeší 

„Problém nedostatečného napojení Poličska na elektrickou energii vnímám velmi intenzivně, a proto jsme jako krajská samospráva podnikli již řadu kroků a konkrétních jednání, která měla za cíl výstavbu co nejvíce urychlit, což se nám podařilo. V minulosti jsem například se zástupci královehradeckého biskupství projednával vyřešení majetkoprávních vztahů na pozemcích v majetku církve,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „ČEZ Distribuce je v současné době téměř před realizací celého projektu, jelikož je již zadána výroba opěrných sloupů. Co se týká pozemkových záležitostí, zbývá dořešit již jen několik málo pozemků. Avizovaný termín zahájení výstavby v příštím roce bude dodržen, jelikož vše postupuje dle připraveného harmonogramu. Pro náš kraj je to jednoznačně dobrá zpráva, která pomůže rozvoji nejen poličského regionu, ale doplní nezbytnou infrastrukturu kraje. Nedostatečná kapacita sítě způsobuje v současné době problémy nejen velkým zaměstnavatelům v regionu, kteří tak musí zajišťovat alternativní zdroje energie, ale brzdí také výstavbu rodinných domů,“ sdělil hejtman s tím, že plánované vedení z Hlinska do Poličky o celkové délce 28 kilometrů vyjde na přibližně 300 milionů korun. V Poličce bude také v rámci výstavby vybudována rozvodna za 200 milionů.
ČEZ větrnou smršť Herwart v Pardubickém kraji zvládl

Hejtman Netolický se zajímal také o řešení následků větrné smršti Herwart, která zasáhla Českou republiku v průběhu října a byla nejničivější od orkánu Kyrill z ledna 2007. „Zajímalo mne, jak v našem regionu ČEZ Distribuce řešila konkrétní problémy a odstraňování následků bouře. I přesto, že některé oblasti byly bez elektrického proudu okolo 48 hodin, jsem přesvědčený, že ČEZ tuto situaci zvládl velmi dobře. Za náš kraj byla komunikace příkladná, a proto nebylo nutné svolávat ani krizový stát a celý postup se řídil energetickým zákonem. ČEZ při odstraňování škod postupoval obdobně, jak by tomu mělo být na silnicích, kde musí být sníh odklizen nejprve na hlavních komunikacích a postupně se dostáváme i na silnic e nižší třídy. Energetici musí obdobně zajistit provoz nejprve na vysokém napětí, a až následně se dostávají k jednotlivým drobným větvím,“ sdělil hejtman Netolický, který se seznámil také s připravovanými novinkami v komunikaci společnosti směrem k odběratelům a samosprávám. „ČEZ do připravuje komunikační systém pro klienty, který by online informoval o výpadcích vysokého, ale i nízkého napětí. Bude také jmenován koordinátor, který bude veškeré mimořádné situace koordinovat s krizovým řízením a krajskou bezpečnostní radou, což ještě více zintenzivní vzájemnou komunikaci,“ dodal Netolický.
 
Den lidí se srdcem na dlani, to je galavečer

Pardubice - Pondělí 4. prosince bude patřit oslavám dobročinné a dobrovolné práce. V Pardubicích se uskuteční již sedmý ročník Galavečeru oceňování dobrovolníků, neziskových organizací a společensky odpovědných firem. Pro osobní poděkování si přijdou osoby pomáhající potřebným a společnosti. Akce odstartuje v 18:00 v Kongresovém centru Paláce Pardubice. Večerem provede oblíbená moderátorka Jolana Voldánová. Večer bude doprovázet pěvecké vystoupení muzikálové zpěvačky Hudebního divadla Karlín Kateřiny Sedlákové.
Galavečer pravidelně pořádá sdružení neziskových organizací Koalice nevládek Pardubicka, z. s. (KONEP), Pardubický kraj, Europe Direct a Rytmus Východní Čechy, o. p. s. 
„Tento rok se sešlo 116 nominací. Při jejich čtení vám dojde, že pro všechny nominované je pomoc druhým posláním a kořením života. Mezi dobrovolníky je i řada lidí s handicapem. Všichni nominovaní obdrží děkovný list jako formu poděkování. Vždyť dobrovolníci, neziskovky a odpovědné firmy si právem zaslouží náš obdiv, neboť dělají svět kolem nás lepším místem,“ dodává ke Galavečeru Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
I v tomto roce bude oceněno 10 dobrovolníků, neziskovek a firem za jejich výjimečnou společenskou činnost. Dále bude uděleno 10 speciálních cen členů komise. Kromě dobrovolníků čeká speciální cena na dvě společensky odpovědné firmy, z nichž jedna se účastní Burzy filantropie ve 4 krajích České republiky. Mezi členy zasedl například radní Pardubického kraje Pavel Šotola, náměstek primátora města Pardubice Jakub Rychtecký či ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová.
Galavečer je třešničkou na dortu dalšího úspěšného roku, plného pomoci a obětavosti. Slouží k vyjádření díků všem, kteří chtějí nezištně pomáhat druhým. „Práce neziskových organizací nebývá doceněna, stejně jako štědrost jednotlivých donátorů ze soukromých firem. Pak tu jsou také dobrovolníci, kteří svojí pomocí nezištně věnují kus svého srdce. Tito všichni svojí energií burcují okolí a vytvářejí tak občanskou společnost, založenou na vzájemné solidaritě," přibližuje myšlenku Galavečera 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská, která je i zároveň místopředsedkyní pořádající Koalice nevládek Pardubicka.
Ocenění ve všech třech kategoriích si převezmou cenu „Srdce na dlani“. Tu pravidelně zhotovuje ve svých dílnách obecně prospěšná společnost CEDR Pardubice. Ocenění dobrovolníci se mohou těšit i na speciální odměnu, kterou jim bude výlet do sídla Senátu Parlamentu ČR, kam je osobně pozve senátorka Miluše Horská.
 
Pátek 16.února 2018 ve 20 hodin
Diskoples - 1.FC Rejlov pořádá jubilejní 20. diskoples - sál VOŠ a SŠT Skalka Č. Třebová
K tanci a poslechu hraje DJ Otto Šabart.  Vstupné - 175Kč.
Předprodej: Restaurant Bohemia, tel.: 608 884 671 a Knihkupectví Paseka, tel.: 465 534 551
Losování velké tomboly - 1.cena : LED HD 32“ televizor. Srdečně zvou pořadatelé.
 
Adventní výstava oživí budovu reálky na krajském úřadu

Pardubice – Stalo se již tradicí, že Pardubický kraj na začátku posledního měsíce roku organizuje adventní prodejní výstavu výrobků, které vytvořili klienti poskytovatelů sociálních služeb. Ve středu 6. prosince od 10 do 16 hodin si tak budou moci návštěvníci v budově Reálky zakoupit ručně vyráběné adventní věnce, svícny a mnoho dalších hezkých předmětů. Součástí akce, která se koná pod záštitou radního pro sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly, budou také vánočně laděná vystoupení.
„Návštěvníci adventní výstavy mají v tomto předvánočním čase jedinečnou možnost seznámit se se zručností uživatelů sociálních služeb a podpořit jejich činnost. Zároveň mohou zakoupením drobných dárků potěšit blízké ze svého okolí,“ řekl radní Pavel Šotola a zároveň pozval návštěvníky na kulturní část programu. „Součástí výstavy budou tři vystoupení v podání klientů z Domova na rozcestí Svitavy, z Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí a ze Senior Centra Skuteč,“ dodal radní Šotola s tím, že veškerý výtěžek zůstane sociálním zařízením na nákup materiálu či dalších potřebných věcí pro klienty.
Mezi vystavujícími budou jednak poskytovatelé sociálních služeb z řad neziskových organizací, tak i příspěvkových organizací zřizovaných Pardubickým krajem a obcemi v regionu.
 
Prosincový program na hradech a zámcích v Pardubickém kraji

  2. - 3. prosince: státní zámek Litomyšl – Vyrobeno s láskou – Handmade Christmas. Kreativní veletrh na zámku, kde je možné si vyrobit vlastní ozdoby, či vánoční dárky. Součástí je také dětská dílna a na zahřátí se podává nejen zámecký punč. Současně ve Sklepení probíhá tradiční Sklepení v moci pekelné, které Vám na sv. Mikuláše sečte Vaše hříchy. (www.zamek-litomysl.cz)

  9., prosince: státní zámek Slatiňany – Vánoční zámecký jarmark. Město Slatiňany a Státní zámek Slatiňany pro Vás i letos připravily vánoční jarmark na pěší zóně Jiráskovy ulice, v prostorách nádvoří a kuchyně slatiňanského zámku. Těšit se můžete na velký vánoční strom, možnost nákupu vánočních dárků, sladkých i slaných dobrot, několik hudebních vystoupení i prohlídku vánočně vyzdobených zámeckých pokojů. (www.zamek-slatinany.cz)

  9., 16.- 17., 23. – 26. prosince: státní zámek Slatiňany – Kouzlo vánočního zámku. Mimořádné zimní prohldíky. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku. Od 10 do 16 hod. (www.zamek-slatinany.cz)

  10. prosince: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Předvánoční jarmark. Prodej výrobků lidových výrobců. Od 9 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)

l  13. prosince – 7. ledna: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Betlém vánoční. Výstava ve všech roubených objektech, lidové betlémy, unikátní mechanický betlém R. Frinty. (www.betlem-hlinsko.cz)

  1. ledna: hrad Kunětická hora – Novoroční zpřístupnění hradu. (www.hrad-kunetickahora.cz)


Páté narozeniny Plesu pro Tebe ve velkém stylu


Ústí n. O. – Předloni se stěhoval charitativní Ples pro Tebe do prostor Kulturního domu Ústí nad Orlicí a bylo to stěhování více než vydařené. V roce 2016 zaznamenal 4. ročník kromě vysoké návštěvnosti také rekordní výtěžek bezmála 60 tisíc korun, který putoval prostřednictvím Papežských misijních děl na dobročinné aktivity v Bangladéši. Letos se cílovou destinací stala Tanzanie a v sobotu 25. listopadu bezmála tři sta návštěvníků ukázalo, že jim na vzdělávání dětí v této chudé africké zemi záleží.

Poprvé s Big Bandem Lanškroun

S nápadem uspořádat misijní ples přišly mladé rodiny ze zdejší římskokatolické farnosti, která ve spolupráci s Papežskými misijními díly připravila již pátý ročník akce. Podporu plesu poskytla také orlickoústecká radnice a její příspěvková organizace Klubcentrum.

Pro návštěvníky byl i tentokrát připraven bohatý program s výrazně „lanškrounskou příchutí“. Celý večer totiž hudebně doprovodil Big Band Lanškroun pod taktovkou Josefa Pilného, v rytmu swingu se neslo také předtančení skupiny Swingberry, jejíž členové nabídli zájemcům praktickou taneční lekci přímo v rámci plesu. „Podařilo se nám prodat přes dvě stě padesát lístků, s organizátory a orchestrem přesáhl počet návštěvníků tři sta. Výtěžek plesu nemáme ještě sečtený, ale měl by rozhodně přesáhnout 55 tisíc,“ uvedla za pořadatele Dominika Javůrková. Jak dále doplnila, v rámci misijního plesu mohli návštěvníci využít nejen tradiční občerstvení, ale také čajovnu s cukrárnou, nechyběl ani oblíbený fotokoutek. Výtěžek z všech doprovodných aktivit byl opět určen na podporu vybraného projektu v Tanzánii. Tuto africkou zemi přiblížila týdenní výstava na zdejším Mírovém náměstí, přímo v rámci plesu pak o Tanzánii přednášel fotograf Martin Rýznar.

„Nastupující generace na tom není tak špatně“

Slavnostní zahájení akce, která si již získala pevné místo mezi kulturními událostmi ve městě, se neslo ve znamení slov díků. Za obětavou práci poděkovala ústeckým farníkům oblastní ředitelka Papežských misijních děl Bronislava Halbrštátová a také děkan zdejší farnosti Vladislav Brokeš. Za vedení města pak pozdravil přítomné Michal Kokula. „Jsem rád, že se v současné době našlo hodně mladých lidí, kteří svou účastí podpořili Ples pro Tebe. Není úplně samozřejmostí, že mladí myslí na ty, kteří se mají diametrálně odlišně než my. Naplňuje mě to nadějí, že nastupující generace na tom není tak špatně,“ hodnotil pozitivně ústecký místostarosta.

Aukce i tentokrát zabodovala

Loni se v rámci Plesu pro Tebe konala premiérově dražba obrazů, fotografií, knih a dalších předmětů, které věnovali oslovení umělci. Více jak šestitisícový výtěžek ponoukl pořadatele aukci zopakovat. „Tentokrát mohli zájemci zakoupit například obrazy malířů Jana Diviše a Evy Hnykové, svícen uměleckého Kováře Františka Bečky či knihy publicisty Miloše Doležala věnované památce kněze Josefa Toufara. Tahákem večera se pak stala dražba posledního CD a LP skupiny Chinami s podpisy všem členů, za kterou nový majitel zaplatil bezmála šest tisíc korun,“ zmínil zajímavost jeden z pořadatelů Josef Javůrek. Pozitivně hodnotil akci také ředitel zdejšího Klubcentra v Ústí nad Orlicí Karel Pokorný, který nechyběl mezi návštěvníky plesu. „Jsem rád, že se po loňské premiéře podařilo i letos připravit dobročinnou aukci a že se setkala s velkým zájmem. Pět položek bylo vydraženo za bezmála čtrnáct tisíc korun, což je více jak dvojnásobek oproti loňsku Největší dík patří těm, kdo věci věnovali, a samozřejmě všem, kdo se do aukce zapojili a přispěli tak k jejímu výbornému výsledku,“ uvedl krátce po skončení sobotního večera a doplnil: „Především si cením úrovně, kterou tyto plesy mají a stále si ji drží. Skvělá atmosféra, výborný orchestr, příjemný doprovodný program, servis pro návštěvníky na vysoké úrovni. A za tím vším stojí mladí lidé, což mi připadne úžasné.“

Foto: David Hordějčuk, Matouš Gorun

Pozvání na adventní koncert do Dlouhé Třebové

Schola u sv. Prokopa v Dlouhé Třebové pořádá  27. Adventní  koncert
Neděle 17.12.2017  v 16.00 hodin  v kostele sv. Prokopa
Účinkují:  Schola u sv. Prokopa a Smíšený pěvecký sbor Alou Vivat  Ústí nad Orlicí
Vstupné dobrovolné