Českotřebovský deník 340/2017 (13/12)
Nová tělocvična na Skalce má být slavnostně otevřena 11. ledna 2018

Termín otevření kupodivu  nevychází do víkendu, ale do týdne. Jde totiž o tělocvičnu školní. Tento se se v nové tělocvičně uskuteční celoodpolední sportovní program, který má začít od 13:30 hodin. vše se zatím dolaďuje. Na programu se bude podílet především škola, tedy VOŠ a SŠT Česká Třebová a představí se zde sporty, které bude možné v nové hale provozovat. Slavnostní otevření spojené se stříháním pásky, které definitivně předá novou tělocvičnu do používání naplánoval Pardubický kraj na 16:30 hodin, promluví hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta města Jaroslav Zedník a ředitel VOŠ a SŠT  Česká Třebová Mgr. Jan Kovář. Po slavnostním otevření se uskuteční ligové basketbalové utkání týmů Pardubic a Ostravy.
Nová tělocvična, jejíž za provozu zřícená střecha se letos v zimě stala celosvětovým hitem, je dokončena.  Tělocvična má novou bezpečnou střechu s jinak konstruovanými nosníky, vyšší světlou výšku. Všechny okolní šatnové a pomocné prostory byly řádně vysušeny a jsou schopné bezpečného trvalého používání. Dalo to dost práce, vysoušeče ve velkém počtu pracovaly nonstop několik týdnů. "Využití tělocvičny je pro další období naplánováno jednak pro školní vyučování a jednak po vyučování pro sportovní oddíly, ještě máme možná, některé termíny volné, ale není jich mnoho," řekl k připravovanému využití nové tělocvičny ředitel školy Jan Kovář.  Pardubický kraj nyní nebude pro další období potřebovat starou tělocvičnu VDA na Skále. V opláštění tělocvičny jsou  si použity materiály, které by bylo třeba při přestavbě odstranit (azbest), ale pokud se opláštění neporuší,  je nadále použitelná. "Pardubický kraj nyní prohlásil tento objekt pro své účely za nepotřebný a nabídl jej dalším krajem řízeným organizacím k využití", řekl hejtman Martin Netolický. "Pokud se nikdo k převzetí objektu nepřihlásí, budeme jej moci převést bezplatně na město Česká Třebová", dodal hejtman. "Město se na situaci připravuje a v předstihu jedná se sportovními oddíly ve snaze najít takovou kombinaci využití, aby uspokojil zájemce z řad sportovních organizací ve městě a současně aby byl tento objekt co nejlépe využit," řekl k novému úkolu starosta města Jaroslav Zedník. Psát tedy nyní o tom, jaké možnosti jsou nejvíce pravděpodobné, kdo zde bude nebo nebude sportovat, je v tuto chvíli velmi předčasné. (mm)


Kohouti znají program nadstavbové části

Základní část krajské ligy má sebou dvacet kol, skončila její první etapa. Prvních šest mužstev, která mají jistotu přímého postupu do vyřazovací části soutěže, nyní odehraje nadstavbu. Systém: Každý s každým, doma-venku, celkem deset utkání.  Druhá etapa základní části startuje v neděli 17. prosince, do konce letošního roku odehrají všechny týmy dvě utkání. Závěrečné kolo se bude hrát v sobotu 27. ledna, o týden později  (4. února) startují čtvrtfinálové boje play off.

Neděle 17. prosince:
Chrudim – Choceň, Chotěboř – Moravská Třebová, Česká Třebová – Hlinsko (17.00).

Poslední letošní utkání na domácím zimáku bude v neděli 17. prosince, další domácí zápas bude 3. ledna. Více ZDE
 

Česko zpívalo koledy - také v České Třebové na náměstí.

Slušné počasí přilákalo na náměstí ke stromečku mnoho Třebováků, vystoupil pěvecký sbor českotřebovského gymnázia vedeny Mgr. Kamilou Pavlíkovou. a také skupina Tartas, která předvedla ohňovou show.    Celá akce neměla chybu, určitě i proto, že se pořadatelům podařilo na náměstí připravit improvizované zvýšené pódium, takže pěvecký sbor byl dobře vidět i ze zaplněného náměstí. Byl to pěkný předvánoční zážitek.
 
Vánoční koncert orchestru Václava Hybše vydařený

Vystoupili hosté: Josef Laufr, Ivana Moravcová, Štěpán Růžička, Štefan Pecha, Sabina Tlustá. Dobrá návštěva, spokojení posluchači.
 
Zahoření střelného prachu v Poličce zranilo tři osoby

V souvislosti s ranním zahořením střelného prachu v areálu Poličských strojíren se o celou situaci průběžně zajímá také hejtman a předseda bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický. Podle informací záchranářů se v tomto případě nejedná o mimořádnou událost. Tři zraněné osoby byly převezeny do krajských nemocnic. Provoz v areálu není nijak omezen.
„Byl jsem informován záchranáři, že tato nehoda nebyla vyhodnocena složkami integrovaného záchranného systému jako mimořádná událost, ale je považována za standardní výjezd. Jsem v kontaktu s ředitelem záchranné služby, který mne sdělil, že lehce zraněny byly tři osoby, a to s popáleninami nižšího stupně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Z mého pohledu se rozhodně v tomto případě nejedná o selhání bezpečnostního systému v areálu společnosti, ale spíše o chybu jednotlivce. Bezpečnostní opatření, se kterými jsme měli možnost se seznámit na pátečním jednání bezpečnostní rady, jsou na velmi vysoké úrovni. Jednotlivé drobnější problémy však v podobném provozu při manipulaci s nebezpečným těkavým materiálem nelze nikdy vyloučit,“ doplnil Netolický.
Poznámka k rozšiřování sbírek regionálních muzeí

V dalších článcích tohoto Českotřebovského deníku 340/2017 se píše o rozšiřování sbírek regionálních muzeí v Pardubickém kraji. Je to jistě ukázka systematické péče o rozvoj kulturního dědictví našeho kraje a je tedy chvályhodná. Možná se mýlím, ale nemohu se  zbavit dojmu, že to zatím především tak, že např. vysokomýtské regionální muzeum nakupuje především sbírky  se vztahem k Vysokému Mýtu a litomyšlské regionální  muzeum rozšiřuje sbírky se vztahem k Litomyšli.
Předpokládám, že jde o muzea regionální tedy každé se vztahem ke svému regionu, tedy bývalému okresu a bude se nažit  rozvíjet kulturní dědictví celého regionu. Vždyť je podporováno z krajského rozpočtu tvořenému z daňového podílu na celý kraj.  A tak si např. dovedu představit, že rozšiřování sbírky historických automobilů ve Vysokém Mýtě se zaměří také na zajištění unikátních exemplářů historických vozítek Velorex. I ty si to zasluhují. Tím by  nekonkurovalo českotřebovskému muzeu financovanému především z prostředků města, neboť by mu pomáhala, repasi by pak nemuselo platit Město Česká Třebová ze svého.  Prostřednictvím regionálního muzea by se o unikátní exempláře postaral  kraj a repasovaný objekt by se na nějaké akce a výstavy pak do České Třebové zapůjčoval. Dovedu si také představit, že regionální muzea budou pomáhat při správě dokumentace a případně i sbírkových předmětů pro osobnosti kraje zařazené do dokumentu "Tvář kraje", budou napomáhat při zajištění a záchraně unikátních technických památek regionů, pro které jsou zřízeny. (mm)
 
Akce Terapie Svitavy:

20.1. 2018: Seminář Reiki I. st. v Litomyšli
25. 1. 2018 Přednáška HYPNÓZA  a MENTÁLNÍ LÉČBA ve Svitavách
28.1. 2018 Seminář Reiki I. st. ve Svitavách
25.2. 2018: Seminář Reiki II. st. ve Svitavách
David Bulva, terapeut Terapie Svitavy  www.terapie-svitavy.cz

Výslechové místnosti předány do majetku Policie ČR

Po uplynutí tříleté lhůty udržitelnosti převedl Pardubický kraj darovací smlouvou vybavení speciálních výslechových místností na služebnách policie v Chrudimi a v Ústí nad Orlicí do majetku Policie České republiky. Pořizovací cena vybavení v roce 2014 byla 680 tisíc korun a celý projekt byl spolufinancován z rozpočtu Pardubického kraje a Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra.
„Cílem tohoto projektu bylo zlepšení podmínek pro výslechy dětí – obětí nebo svědků trestné činnosti a pro výslechy dospělých obětí a svědků závažné trestné činnosti, především násilného a mravnostního charakteru. To se týká například obětí domácího násilí, seniorů, osob se zdravotním postižením, znásilněných žen a podobně,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. Policie vybavila místnosti tak, aby oběti neprožívaly další stres při výslechu a nepotkali se znovu s obviněnými.
 
Východočeská galerie by se mohla přesunout do automatických mlýnů v Pardubicích.
Zastupitelé dali záměru zelenou

Významná kulturní a technická památka v krajském městě, Winternitzovy automatické mlýny, navržená architektem Josefem Gočárem v roce 1909, byla tématem úterního jednání krajského zastupitelstva ve Svitavách.  Majitel areálu Lukáš Smetana představil na jednání možnosti, při kterých by se mohly potkat zájmy krajské kulturní instituce, města i vlastníka areálu. Krajští zastupitelé následně po více než hodinové rozpravě jednomyslně schválili věcný záměr využití mlýnů pro nové umístění Východočeské galerie a zároveň uložili krajským radním sestavit pracovní skupinu, které bude s vlastníkem nadále v této věci jednat. 
„Vidím nyní šanci udělat v našich kulturních institucích, aktuálně s podporou evropských fondů, v příštích letech několik opravdu vizionářských kroků. Abychom se dokázali na naše příležitosti podívat nově, pozval jsem ke konzultaci trojici českých špičkových architektů, kteří zmíněnou vizi navrhli. Zpracovali generel prezentace Zámku Pardubice, který následně projednala a schválila Rada Pardubického kraje. Jedním z jeho závěrů je právě vymístění Východočeské galerie z areálu zámku a uvolněné prostory pak využít pro muzeum a chybějící zámecké návštěvnické centrum. Galerie potřebuje pro svůj rozvoj úplně jiné prostory a ideálním místem, které se k tomu nabízí, je jednoznačně hlavní budova Gočárových automatických mlýnů v Pardubicích,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
V rámci debaty zastupitelů vystoupil také senátor a v letech 2008 – 2012 také hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který se v rámci své senátorské činnosti angažuje také v oblasti kultury a památkové péče. „Nechat si utéct jedinečnou možnost pozvednout architektonický skvost v podobě automatickým mlýnů by byl hřích. Evropské peníze se momentálně válejí na chodníku a nezvednout je by byla velká chyba. Pro kulturu Pardubic, Pardubického kraje a celé republiky musíme udělat maximum možného,“ řekl Radko Martínek.
Na základě konzultací vedení kraje s městem Pardubice bude v rámci evropského programu ITI pro Hradecko-pardubickou aglomeraci možné na rekonstrukci a z části i na nákup využít dotaci v případné výši přibližně 100 milionů korun. Pardubický kraj už před časem oslovil vlastníka areálu architekta Lukáše Smetanu, zda lze jednat o umístění Východočeské galerie v Pardubicích do hlavní budovy mlýnů. Jednoznačně oproti nabídnutému dlouholetému nájmu preferoval odkup budovy.
Nové sídlo by znamenalo radikální změnu v koncepčním rozvoji Východočeské galerie. Technická památka, upravená pro její potřeby by splňovala veškeré požadavky péče o sbírkové předměty a garantovala možnost realizace velkých mezinárodních výstavních projektů. Velkorysé výstavní prostory dovolí prezentovat moderním způsobem sbírky Pardubického kraje v podstatně větším rozsahu a zároveň nabídnout nezbytný komfort návštěvníkům. Galerie se odliší od tradičně koncipovaného muzejního programu a nabídne znalcům a zájemcům o výtvarné umění nové podněty a zážitky. Díky tomu je předpoklad výrazně vyšší návštěvnosti a růstu prestižního postavení této instituce.
Novinky pro sbírku karosářství ve Vysokém Mýtě

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě rozšířilo svou sbírku historických automobilů, jejichž karosérie se ve městě vyráběly. V letošním roce získalo pancéřovanou limuzínu Škoda VOS (Vládní osobní speciál). Ta byla vyráběná v letech 1948–1953 pro nejvyšší státní představitele Československa a ostatních socialistických zemí. S vozy tohoto typu jezdili prezidenti Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, ministr vnitra Václav Nosek nebo první tajemník KSČ Rudolf Slánský. Automobil muzeum odkoupilo ze soukromé sbírky za 1,2 milionu korun. Podle informací byl vůz pravděpodobně používán Veřejnou bezpečností nebo Státní bezpečností v Pardubicích.  Vůz je kompletní, ale nepojízdný a v nejbližších dnech začne jeho kompletace, konzervace a částečné restaurátorské práce na interiéru – a od konce května 2018 bude automobil vystavený v expozici Sodomka v Muzeu českého karosářství ve Vysokém Mýtě.
Druhým přírůstkem sbírky je luxusní kabriolet na podvozku Jawa Minor. První tento vůz si objednal v roce 1938 Stašek Moravec z Prahy – Pankráce přímo u firmy Jawa. Byla to první kabrioletová karoserie na podvozku Jawa ve Vysokém Mýtě. Na základě spokojenosti s jeho výrobou si v roce 1939 objednala automobilka Jawa u firmy Sodomka větší sérii automobilů Minor. Počet těchto vyrobených kabrioletů byl podle obchodních knih 25 až 26 kusů v rozmezí od května 1939 do dubna 1940. Konkrétní vůz byl získán za 700 tisíc korun od jednoho ze zakladatelů Společnosti přátel Carrosserie Sodomka Jaroslava Balcara už jako renovovaný. Automobil je stále ve velmi dobrém stavu a plně provozní. Vůz je již součástí expozice Sodomka v Muzeu českého karosářství. Kabrioletů Jawa Minor I s karoserií Sodomka existuje s největší pravděpodobností do 10 kusů.
 
Váchalovské artefakty pro muzeum v Litomyšli

Regionální muzeum v Litomyšli spravuje od listopadu 2016 Portmoneum – Museum Josefa Váchala, které zakoupil Pardubický kraj od dědiček Ladislava Horáčka. Horáček budoval také Váchalovu sbírku. Ta ale nebyla součástí prodeje nemovitosti. Nyní se naskytla příležitost odkoupit její část, a sice tiskařské štočky Josefa Váchala (1884-1969). Za cenu 95 tisíc korun bylo díky podpoře PK koupeno 23 kusů dřevorytových štočků. Všechny byly určené pro vícebarevné grafiky, jejich soutiskem bychom tedy získali jen 7 obrázků. Jedná se o exlibris osob z kulturních kruhů. Najdeme mezi nimi Rudy Klinkovského (1910-1973), úředníka ve Zlíně, vydavatele bibliofilií, exlibris a volných grafik, ale i sběratele exlibris prakticky od všech umělců své doby. Zajímavý je filolog, knihovník a sběratel heraldických exlibris Vladimír Nop (1915-1982), autor soupisu numizmatické sbírky v Kroměříži. Po jeho smrti údajně pozůstalí celou sbírku spálili. Pozornost zaslouží „pohádkové“ exlibris Marie Fričová, autorky knížky Co se vskutku přihodilo v pohádce z r. 1943, ilustrované Vojtěchem Kubaštou. Spolu se štočky byly odkoupeny i dva grafické listy od Jana Konůpka (1883-1950), zachycující Josefa Portmana (1893-1968), pro kterého Josef Váchal malby v Portmoneu namaloval.


Miliarda korun pro bydlení

Nízkoúročené úvěry budou poskytovány na výstavbu nájemních bytů, na opravy a modernizace bytových domů včetně úvěrové pomoci v případě poškození bytu živelní pohromou, na podporu bydlení mladých a na dofinancování regenerace veřejných prostranství na sídlištích. Pro rok 2018 je pro tyto účely navržena jedna miliarda korun. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj dnes doporučil Poslanecké sněmovně k přijetí návrh rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Jen na nízkoúročené úvěry na bydlení je vyčleněna miliarda korun. Celkové výdaje SFRB budou v příštím roce činit 2,17 miliardy korun. Celkové výdaje Státního fondu rozvoje bydlení by se však v příštím roce měly pohybovat kolem 2,17 miliardy korun. Vedle návratných podpor, mezi něž patří například již zmiňované zvýhodněné úvěry, zahrnují výplatu dotací z minulých let a náklady na správu a zajišťování podpor.
Od roku 2018 bude SFRB poskytovat finanční prostředky formou dotace nebo úvěru na regeneraci veřejných prostranství na sídlištích
Program je určen pro obce, na jejichž území se nachází sídliště, a pozemek, na němž je vystavěno, je ve vlastnictví obcí. Spolu se žádostí o dotaci může obec podat žádost o poskytnutí úvěru na dofinancování projektu. Dotaci lze poskytnout až do výše 50 % uznatelných nákladů, nejvíce však může činit 6 milionů Kč na projekt. Úvěr je poskytován pouze s dotací.  Roční úroková sazba se stanoví ve výši základní referenční sazby EU (od 1. 11. 2017 je 0,57 %) zvýšené o 0,30 %. Součet úvěru a dotace může činit nejvýše 90 % uznatelných nákladů.  Více informací není dosud známo.