Českotřebovský deník 342/2017 (15/12)

Paní Anna Vydrová, nejstarší českotřebovská občanka, oslavila 104 roků        


Dne 14. prosince slavila paní Anna Vydrová narozeniny, letos již v pořadí stočtvrté!  Takového věku se dožije opravdu málokdo.  Pamatuji si, jak svoji stovku slavila paní Vydrová ve společnosti svých přátel a gratulantů z DS Hýbl v kavárně Esperanto a nechyběl ani taneček. Také další narozeniny  oslavila v pohodě a ve společnosti mnoha gratulantů.  Na obrázcích se můžeme vrátit zpět na oslavu 102 roků a loňskou oslavu 103. narozenin, kdy jsem měl možnost připravit s jubilantkou krátký rozhovor.  Letos aktuální fotografie nemám, vznikly určité problémy, po lehké příhodě je nyní paní Anna Vydrová hospitalizována v LDN Žamberk, pomalu se zotavuje. Vzkazuje, že se tam o ní starají velmi dobře a má také dostatečný přísun informací od svých pravidelných návštěv. Spolu s rodinou její dcery Marty Demelové doufáme,  že se paní Vydrová vrátí domů alespoň oslavit letošní vánoční svátky v kruhu své rodiny.  Paní Anně Vydrové přejeme hodně sil k zotavení a zdraví.
Milan Mikolecký


Najděte rozdíly na fotografiích


Na jednom ze snímků se autorce VV podařilo z fotografie něco vymazat.... Porovnejme to pro zajímavost ještě s fotokopií 75 let starého obrazu Františka Bělského, dřívějšího profesora výtvarné výchovy na zdejším gymnáziu (obraz z února roku 1942 je nyní ve vlastnictví soukromého sběratele mimo Českou Třebovou ....)


krásné vánoce a super rok 2018 přeje  ROCKISNOTDEAD TEAM

NEVÍTE CO SVÝM BLÍZKÝM POD STROMEČEK? KUP JIM ZÁŽITEK V PODOBĚ KONCERTU.
ZÁŽITEK JE TÍM NEJLEPŠÍ DÁRKEM NA KTERÝ SE NEZAPOMÍNÁ A ZŮSTÁVÁ NATRVALO V PAMĚTI.TADY JE PÁR TYPŮ PRO TEBE.
10.2.2018 ZNOUZECTNOST/THE FIALKY/VISION DAYS ČESKÁ TŘEBOVÁ
24.2.2018 KOMUNÁL/ALKEHOL/MORČATA NA ÚTĚKU ÚSTÍ NAD ORLICÍ
17.3.2018 KATAPULT - 70 NAROZENINY OLDY ŘÍHY  ÚSTÍ NAD ORLICÍ
14.4.2018 STO ZVÍŘAT  - ČESKÁ TŘEBOVÁ
4.5.2018 TŘI SESTRY ÚSTÍ NAD ORLICÍ
PŘEPRODEJ ZDE:  http://www.rockisnotdead.cz/vstupenky/
https://www.facebook.com/rockisnotdeadcz/app/200727026793076/

"Sen o Mont Blancu se vyplnil"

Novou vzpomínkovou publikaci s názvem v nadpisu vydali jako dárek ke 30 letům společného žití vydali společnými silami Milan a Květa Richterovi z Ústí nad Orlicí.  Publikaci věnovali matičce Růžence y vytiskla ji orlickoústecká tiskárna Grantis.  Vzpomínková publikace vrací čtenáře, ale také samotné autory do roku 1989, kdy ve dnech 37. 7. - 25. 8. absolvovali  společnou cestu do Francie, kterou se snažili poznat přes celou její šířku i výšku, protože byli jak Atlantského oceánu, tak na nejvyšším bodě Evropy Mont Blancu 4807 metrů vysokém.  Publikace má spoustu momentkových fotografií, ze kterých čtenář nejen to kde všude byli, ale jak jim to společně slušelo.  Knížečku jsem dostal  v předstihu jako vánoční dárek a moc mě potěšila. Tak, jako dokáže potěšit samotný Milan Richter snad každého, kdo jej zná.  Ještě  snad poznámku k"poslednímu a jedinému přání" Milana Richtera, které je v knížečce uvedeno.  Vůbec mu nevěřím. Píše, že  jeho posledním a jediným přáním je rozloučení bez obřadu, ve které doufá že bude splněno... Myslím, že těch přání bude více a jeho aktivní život mu umožní své další nepublikované cíle plnit, pěkně po pořadí a ještě hodně dlouho.... Milan Mikolecký
 
Vánoční běh okolo Zlatého pásku a zakončení ISCAREX poháru 2017

Zveme vás na 9. ročník Vánočního běhu okolo Zlatého pásku, který se bude konat v sobotu 16. prosince u kulturního domu v Němčicích. Start první kategorie nejmladších dětí bude v 10 hodin, hlavní závod běhu na 5 km startuje o půl dvanácté. Potom bude následovat slavnostní zakončení ISCAREX poháru 2017 v kulturním domě.
Zdvojené přechody na průtahu města zmizely 

Skutečně se podařilo zajistit, a dvakrát značené přechody na průtahu silnice I/14 u křižovatky s ulicí Masarykovou a na Parníku u Lidlu byly přeznačeny, vyfrézovány.  pro bezpečnost je to důležité, nyní je dopravní značení jednoznačné. jde jen o to, aby bylo dodržováno. Právě o tom jsou v případě křižovatky Dr. Beneše x Masarykova pochybnosti, vhodí de hodně studentů VDA a ti jsou naučeni  chodit přímo po hranici křižovatky, kde býval  přechod dlouhá léta.  Také na křižovatce ulice Nádražní x Riegrova byl přechod posunut z křižovatky a pro jeho správné využívání bylo třeba hodně trpělivosti a dokonce také instalování zábradlí.
 
Nové parkoviště u sídliště U Stadionu zatím uzavřeno

Parkoviště je sice stavebně dokončeno včetně osazených značek, ale zatím zde je vjezd zapáskován, vjt by se tedy nemělo. Auta tak stále parkují na ulici U Stadionu, i když je zde značka zákaz stání. Co mají dělat, že....
 
Pardubice musí akutně přemístit hlavní autobusové nádraží. 

Hlavní autobusové nádraží v Pardubicích pravděpodobně již brzy skončí. Nádraží totiž stojí na soukromém pozemku, který nyní koupil investor pro svůj podnikatelský záměr a s dalším provozem veřejného nádraží již logicky nepočítá. Pardubická TOP 09 si je dlouhodobě vědoma, že stávající autobusové nádraží je na soukromém pozemku a je vůči terminálu A (vlakové nádraží a zastávky MHD) položeno nevýhodně. Dlouhodobě proto podporujeme výstavbu nového autobusového terminálu, tzv. terminálu B, bezprostředně sousedícího s vlakovým nádražím. Libor Slezák, předseda komise pro dopravu a pardubický radní za TOP 09 uvádí: “Vždy jsme podporovali realizaci Terminálu B navazujícího na Terminál A a vyústění budoucí lávky. Terminál B je výhodně položen k Terminálu A a přes budoucí lávku i s plánovaným Terminálem Jih, kde je plánován parkovací dům a obslužnost MHD. Terminál Jih je výhodně položen k sídlišti Dukla a k Terminálu Jana Kašpara na Letišti Pardubice.”
Je škoda, že opozice blokovala demolici nájemního domu v sousedství vlakového nádraží, který nyní stojí v cestě vybudování důstojného autobusového terminálu, a že do plánování se intenzivněji nezapojil ani kraj. Město nájemníkům navrhovalo změnu nájmu za výhodnější i s patřičnou kompenzací. Projekt nového terminálu je již hotový a to i ve variantním řešení pro případ, že by došlo k potížím s výkupem ostatních pozemků.
 
BEZPEČNOSTNÍ RADA KRAJE V POLIČSKÝCH STROJÍRNÁCH 

Devět měsíců po mimořádné události v areálu Poličských strojíren jednala bezpečnostní rada kraje přímo na místě samém. Vedle standardních bodů jsme měli na programu situaci na silnicích prvních tříd v rámci změny zimní údržby. Vyjádřili se ředitelé všech složek IZS, ředitel Správy a údržby silnic PK i zástupci dodavatelů. Významným problémem, který bude muset být ještě řešen, jsou mezikrajské kontakty sypačů v oblasti Štíty, Vamberk, Ždírec nad Doubravou. Hlavním bodem programu bylo seznámení s opatřeními, která společnost Poličské strojírny, a.s. učinila od únorových událostí. Nový kamerový systém, předpisy, upravené pokyny pro dispečink a vrátnici, provedené taktické cvičení. Viděl jsem významný posun a snahu učinit preventivní opatření, aby už nedocházelo ke zmatkům jako v únoru.