Českotřebovský deník 352/2017 (27/12)
Českotřebovský zpravodaj
leden 2018

  • Ve čtvrtek 28/12 dokonči Tiskárna Fikejs ve Zhoři zisk a knihařinu spojenou s dokončením práce na lednovém vydání Českotřebovského zpravodaje.
  •  
  • Během čtvrtečního odpoledne budou nalepeny adresy abonentů a provedeno rozvezení výtisků distributorům v České Třebové, v prodejnách bude lednový zpravodaj v pátek dopoledne.
  • Od lednového čísla byla zvýšena cena výtisku na 14 Kč, pořád to je v ceně výtisku libovolného deníku, který bývá často ještě dražší. 

    Předplatitelé mají cenu výhodnější o více než jednu korunu. 

    Uvnitř lednového čísla jsou opět všechny tradiční rubriky tedy informace o dění na radnici, ve školách, organizacích, informace z regionu, dopisy a názory statě z historie a osobnosti, přinášíme i novoroční rozhovor s hejtmanem Martinem Netolickým a také autorem nové sochy sv. Prokopa v Dlouhé Třebové Františkem Bečkou. Dále jsou informace kultury, přehled kulturních programů, sportovní informace a společenská kronika. 

    Dříve bohatá část věnovaná jízdním řádům je omezena na dvě linky a to spojení terminál - sídliště Lhotka, které potřebuje propagaci a potom  ještě vlakový jízdní řád tratě 019 Česká Třebová - Lanškroun, který doznal velkých změn a který je třeba představit v úplné podobě (a v ročence zřejmě nebude). Ostatní autobusové jízdní řád se prakticky nemění a budou také  uvedeny v ročence Českotřebovsko, která vyjde v lednu zdarma do všech domácností. Bylo by to tedy zbytečné zabírání místa, které lze využít lépe. Odjezdy vlaků dálkové či regionální dopravy postrádají v době internetu smysl, nelze je přesně doplnit všemi poznámkami a informacemi o jízdě vlaků, budou také v ročence  především pro základní informaci.


    Vážná nehoda na železnici u Rudoltic

    Nehoda byla popsána v tisku nechci to znovu popisovat.  Pro muže, který zřejmě vypadl nebo byl vyhozen z vlaku (nebo jel na stupátku z České Třebové?) skončila tragicky, po převozu  vrtulníkem do Hradce Králové zranění podlehl.  Problémem je také to co následovalo v předvánočním čase (23/12), kdy cestující podvečer spěchali domů,  vlaky stály a nikdo nebyl schopen podat nějaké kloudné informace. Mnoho lidí čekalo v Rudolticích na náhradní autobusovou dopravu, která byla dispečinkem slíbena a nepřijížděla, zatímco mohli využít náhradní  rychlík. Čekalo se až  záchranné týmy uvolní aspoň jednu traťovou kolej, což se nakonec stalo dříve než se čekalo. Bylo to k večeru před Vánoci a tak možná i proto cestující vnímali problém intenzivněji...

     

    Rozdávali Betlémské světlo

    Českotřebovští skauti měli před Vánoci mnoho práce a zhostili se jí se ctí. Mimo oddílový program  chránili dovezené Betlémské světlo a zajišťovali jej pro občany, vozili jej i za nimi domů a na Štědrý den dopoledne pak jej měli připravené pro zájemce, kteří za nimi na náměstí pod městský vánoční strom přicházeli. Každý rok je zde zájemců více a více.... Foto M. Šebela