Zimní Čistírna Cup, 8. ročník                                                

9.12.2017

Po roční odmlce jsme opět uspořádali oblíbený futsalový turnaj ve sportovní hale ZŠ Nádražní v České Třebové. Zimní Čistírna Cup již tradičně láká do našeho města spoustu týmů, které chtějí změřit síly z ostatními. Na letošní 8. ročník dorazilo 10 týmů a dalších 5 jsme museli z důvodu naplněné kapacity odřeknout. Kromě domácí Čistírny a dalších třebovských týmů Lazarů a AC Cucamonga, dorazili tradiční účastníci Sokol Tokyjo a Becherovka Přívrat. Regionální význam dodaly turnaji týmy Replacement Hradec Králové, Sokol Vendolí, Buldoci Šumperk, Bukvice Vysoké Mýto a Plavecký klub Zaječí.
Před zahájením turnaje proběhlo rozlosování mužstev do dvou skupin po pěti. Do play off postupovaly čtyři nejlepší a ti na pátých místech si to rozdali o umístění. Skupinu A lehce ovládly Bukvice před domácí Čistírnou, Tokyjem a Zaječím. Stejně suverénní byla ve skupině B Becherovka Přívrat, která za sebou nechala Šumperk, Lazary a AC Cucamongu. Ve čtvrtfinále tak vznikly dvojice s papírově danými favority, ale jelikož míč je kulatý a i futsal nemá logiku, dopadlo vše úplně opačně.
První překvapení připravila AC Cucamonga, když si poradila s Bukvicemi 2:0 a poslala tak favorita do stánku s občerstvením, kde se po celý turnaj rozhodně neztratil. Vyrovnanější bylo druhé čtvrtfinále, ve kterém Sokol Tokyjo udolal Buldoky z Šumperka, což se také nečekalo. Na řadu přišlo utkání domácí Čistírny, která ve skupině předváděla dobré výkony a s omlazeným týmem pomýšlela na postup. Proti však byl tým Lazarů, soupeř proti kterému se nám nedaří a který i letos využil našich chyb a lehce postoupil. Největší šok ale přišel na závěr, kdy několikanásobný vítěz našeho turnaje a jednoznačný kandidát na vítězství Becherovka Přívrat horko těžko dotahoval dvoubrankovou ztrátu, což se nakonec podařilo. Na penalty však postoupil Plavecký klub Zaječí, čímž dokonal dílo zkázy všech původních favoritů.
V semifinále se proti sobě nejprve postavila stále se lepšící AC Cucamonga se zarputilým a zkušeným Tokyjem. Dravost, mládí a touha po vítězství nakonec slavila úspěch, proto si Třebováci z Cucamongy vykopali finále! O to, že letos titul zůstane doma v České Třebové, se ve druhém semifinále zasloužil tým Lazarů, který udolal houževnaté Zaječí. To si nakonec spravilo chuť v zápase o bronz, když opět lépe zvládlo penalty a přetlačilo tak Sokol Tokyjo. Finále už bylo jednoznačnější. AC Cucamonga zúročila nabyté sebevědomí a celkem jednoznačně porazila Lazary 3:0, kterým trochu došel dech. Dodejme, že nejlepším brankářem turnaje se stal Roman Vítek z Lazarů, nejlepší střelcem Zdeněk Vaňous z Becherovky a nejlepší hráčem Radek Mandlík z Tokyja.
Překvapivý, ale zasloužený vítěz týmu mladých pušek AC Cucamonga, vítězství vůle a skvělé stříbro Lazarů, optimismus a bronzová radost ze hry Plaveckého klubu Zaječí, bojovnost a zápal do hry všech ostatních týmů, takový byl letošní ročník největšího futsalového turnaje v našem regionu. Turnaje plného kvalitního futsalu, velkých překvapení, krásných branek, slz a zklamání i radostného opojení z vítězství.
Futsalový klub Čistírna Česká Třebová děkuje všem partnerům, zúčastněným hráčů, příchozím divákům, kamarádům a pomocníkům za skvělý turnaj. Zbývá už jen všechny pozvat na Letní Čistírna Cup, který, doufáme, bude jistě stejně vydařený!
                                                                                                                                                    ČČT FOREVER

 Celkové výsledky:

1. AC Cucamonga (ČT)
2. Lazaři (ČT)
3. Plavecký klub Zaječí (ÚO)
4. Sokol Tokyjo (Litomyšl)
5. Bukvice Vysoké Mýto
6. Becherovka Přívrat
7. Buldoci Šumperk
8. Čistírna Česká Třebová
9. Sokol Vendolí
10. Replacement Hradec Králové
Foto vpravo: Organizátoři Čistírna ČT.

1. místo AC Cucamonga

2. místo Lazaři

3. Plavecký klub Zaječí (ÚO)