PřijĎte na ojedinělou výstavu :
Ludmila Jandová "NAD ZEMÍ" - jedinečný soubor obrazů 

Výstava, obsahující specifický komplet deseti obrazů Ludmily Jandové byla v úterý podvečer otevřena vernisáží pro pozvané hosty, kterou uspořádalo Kulturní centrum Česká Třebová ve spolupráci s rodinou Ludmily Jandové, mimořádné ženy a umělkyni z našeho kraje. Na výstavě nečekejme  krajiny, portréty ani grafiky či ilustrace - je zde unikátní dosud nikde nevystavovaný soubor deseti pláten, které vznikly v daném vývojovém pojetí autorky, přinášejí abstraktní pojetí vnímání světa, barevné dojmy, barevné plochy a kompozice. Zářivá chromatika, jednoduchý kompoziční řád, důsledná nezobrazivost. Soubor, kde jeden obraz patří k druhému.  je to vybraný  soubor, nikoliv průřez dílem autorky, která žila v nedalekém Osíku a zemřela 20. října 2008, tedy před 9 lety. vystavení zmíněného díla bylo možné  jenom díky synovi Ludmily Jandové, panu Martinu Jandovi a jeho White Gallery. Souběžně s naší výstavou v Kulturním centru je otevřena další výstava obrazů Ludmily Jandové v Litomyšli a také v Praze.
White galery se nachází na začátku obce Osík nedaleko Litomyšle. Tato stavba je postavena na kraji louky jako moderní bílá stavba. Galerii vybudoval Martin Janda, který pochází z umělecké rodiny. K vidění jsou díla právě Ludmily Jandové, která v Osíku nějaký čas pobývala. Sbírka je i dokonce depozitářem její dlouholeté práce na tomto místě. Jedná se o kresby, grafiky, olejomalby, pastely apod., které by se časem měly převést do digitalizované podoby. Galerie není věnována pouze Ludmile Jandové, ale jsou zde vystavovány i práce dalších umělců.
Zajímavostí, která se váže k odkazu Ludmily Jandové se jistě je i to, že v roce 2002 jí byl papežem Janem Pavlem II udělen odznak vznešeného kříže "pro eccelsia et pontifice" za celoživotní dílo a přínos pro duchovní obrodu národa. Výstava obrazů je otevřena každý den od 9 - 12 a od 14 do 17 hodin do konce roku.