Co pro vás připravila knihovna na leden 2018                    
 
Matyldino pohádkohraní
2. ledna od 16 hodin, oddělení pro děti
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
 
Akce na oddělení Teenspace
Internetový den
15. ledna (pondělí), 12:30–18 hod., Teenspace
Trávíš rád/a volný čas na internetu nebo při hraní na X-boxu? Přijď do knihovny a dostaneš 30 minut na pc či X-box navíc :) Budeme se těšit.
Zapař si s knihovnicí
4., 11., 18. a 25. ledna (čtvrtek), 14–18 hod., Teenspace
Předveď ostatním svou oblíbenou hru na X-boxu, např. Harry Potter nebo Dance, ale také na compu a nauč ji knihovnici.
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
8. a 22. ledna (pondělí), 14–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Dixit, Česko junior, Twister, Ubongo, Double a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.
 
Robokroužek
3., 10., 17., 24. a 31. ledna (středa), 15–17 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje, vždy každou středu. Těšíme se na tebe. Info na mrkvlf@gmail.com.
 
Optické klamy
29. ledna (pondělí), 14–17 hod., Teenspace
Víš, co jsou to optické klamy? A dokážeš z nich vyčíst obrázek nebo text?? Přijď si to vyzkoušet    do knihovny, ať víš, jak jsi na tom. Bude se na tebe těšit knihovnice Adéla.
 
Celoroční projekt Lovci perel v roce 2017 zná své vítěze
Městská knihovna Česká Třebová se již počtvrté zapojila do projektu Knihovny města Hradce Králové Lovci perel. Jedná se o hru pro děti, při níž se čtení mění v dobrodružství a z práce s knihou se stává zábava. Vybrané dětské knížky se stávají perlorodkami a přinášejí svým čtenářům zajímavý zisk v podobě opravdových perel. Soutěž probíhala od ledna do konce listopadu.
Snaha lovců byla velice rozdílná. Někomu stačila jedna perla, ovšem někteří jich ulovili i přes 60. Lovců perel postupně přibývalo, celkem se jich nakonec zapojilo 41 a dohromady přečetli neuvěřitelných 288 knih!
Hlavním smyslem hry bylo zažehnout dětský zájem o četbu a knihy, ne soutěžit. Přesto bychom rádi zmínili nejlepší lovce. Jolana Svobodová přečetla 43 knih, Štěpánka Petrová 33, Fišarová Natálie 26, Pavlína Viktorínová 23, Jana Liberová 20, Tereza Pataki 18 a Aneta Smolová 16 knih.
Děti získaly nejen krásné čtenářské zážitky, ale v prosinci na ně čekaly i odměny. Každý si mohl domů odnést svoji šňůru perel, placku s logem Lovci perel a vybrat malé dárky v knihovním obchůdku.
Děkujeme všem čtenářům za obrovské nadšení a vytrvalost ve čtení. Od 2. prosince je oficiálně zahájeno 5. kolo, které potrvá do 24. listopadu. 2018. Monika Chlebounová
 
Chcete získat nové zkušenosti s prací na pc či notebooku?
Tak se přihlaste na Rychlokurz na pc pro začátečníky a mírně pokročilé, který bude probíhat  v Městské knihovně od 5. února 2018. Pokud máte zájem, tak se co nejrychleji přihlaste přímo v knihovně nebo na e-mailu: adela.voclova@ceska-trebova.cz.
Už zbývá posledních 7 volných míst. Cena za 7 dvouhodinových lekcí je 240 Kč.
 
Vozíme knihy seniorům
Půjčování knih v Domě s pečovatelskou službou je naplánováno na 1. pololetí 2018 následovně: 23. 1., 20. 2., 20. 3., 24. 4., 22. 5. a 26. 6. Obyvatelé DPS si mohou v uvedený den vždy od 8:30 do 10:30 přijít do společných prostor vybrat z nabídky knih a časopisů.
Stejnou službu poskytujeme také v Domově pro seniory. Dále nabízíme donášku knih, časopisů       a audioknih do domu. Tato služba je bezplatná a je určena pro všechny, kterým zdravotní stav či handicap neumožňuje navštívit knihovnu. Podmínkou je platný čtenářský průkaz do naší knihovny. V případě zájmu o donáškovou službu volejte 732 756 827 nebo nám napište                                   na info.knihovna@ceska-trebova.cz.
 
Upozorňujeme čtenáře na uzavírku všech oddělení knihovny v úterý 30. ledna od 8 do13 hod. Vracet výpůjčky lze do biblioboxu před vchodem do knihovny, děkujeme za pochopení.
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz
nebo https://www.facebook.com/mekct/ Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz  nebo volejte 732 756 827.