Mikulášská besídka KDU-ČSL a Orla

Českou Třebovou již navštívilo mnoho zajímavých osobností: méně známých, známějších i nejznámějších. V sobotu 2. 12. v 14:30 středoevropského času začala v koncertním sálku ZUŠ besídka, konaná na počest osobnosti, která bezesporu patří do té třetí kategorie. Program, o který se postaraly společně místní skupiny KDU-ČSL a Orla, byl letos zvláště propracovaný.
Po úvodním slovu následovala pohádka Petříčkův sen, po ní pohádka Pejsek a kočička vařili dort a nakonec pohádka O Smolíčkovi. V krásných kulisách se děti, které se všech tří pohádek zhostily úžasným způsobem, vyjímaly zvláště dobře. Jejich herecký výkon je hodný zvláštní pochvaly už i proto, že pohádku cvičily zcela dobrovolně ve svém volném čase, často bez předchozí dramatické průpravy, ale zato s neobyčejnou chutí.
O příjemné vyplnění volného času mezi pohádkami se postarala Kateřina Tesařová skladbami Hey Jude a Wayfarin Stranger, bravurně zahranými na saxofon. Zlatým hřebem besídky však přes to všechno byla návštěva vzácné zahraniční osobnosti, kterou nebyl nikdo jiný než osobně sám sv. Mikuláš, který mezi nás zavítal, jako tradičně, pouze v doprovodu anděla.  Nejdříve děti pozdravil a dal příležitost odvážnějším, aby mu řekly básničku nebo zazpívaly písničku. Když se řada zájemců vyčerpala, přikročil k rozdávání dárků. Ukázalo se, že se na tuto návštěvu připravoval vskutku pečlivě. 
Nejenže nikdo z dětí nebyl opominut, ale mezi jmény na dárcích se ke všeobecnému potěšení objevila i jména dvou tatínků, z nichž jeden se ukázal být zvláště šikovný, protože svatému Mikuláši také pověděl básničku.  Na závěr své návštěvy se sv. Mikuláš se všemi přítomnými rozloučil, jak se na svatého sluší, společnou modlitbou.  Snad vám mohu už teď prozradit, že sv. Mikuláš předběžně přislíbil, že Českou Třebovou navštíví i příští rok. Budeme se těšit!
Vojtěch John ml.