-
-
Rozhovor před autogramiádou
-
Monika Menky - rodačka z České Třebové: „Nechtěla jsem
jíst jenom rýži a zeleninu"
-
Celiakie změnila Monice Menky život. Svůj příběh sepsala v knize.
Žila normální život a jedla všechno. Před dvěma lety jí lékaři našli
celiakii a přišla velká změna. Dnes Monika Menky píše úspěšný blog a vydává knihu se svým příběhem a recepty pro celiaky.
-
"Jsem Monika, holka z malebného maloměsta, z České
Třebové, která strašně ráda vaří, ale hlavně jí.," píše ve svém blogu
na www.celiaxmoni.cz. "Už od
raného věku jsem věděla, že jídlo a vaření budou mojí celoživotní
vášní. Dětství v rodinném domě u lesa mi dalo opravdu hodně a
jsem vděčná, že jsem ho mohla prožít šťastná a v přírodě. Už jako mála
holka, která vyrůstala s kluky z ulice, jsem poznávala nevšední
zážitky a především chutě. „Med“ z květů jetele, jitrocel a
šťovík jsme žvýkali každý den. Jablka ze země, domácí vajíčka a voda z
potůčku. To vše mi dalo dar vnímat potraviny jinak. Dodnes se držím
toho, že vařím zcela z přírodních surovin, protože nabízí nekonečné
možnosti chutí. Žádné koření v sáčku, žádná dochucovadla nebo
barviva…. Jen sůl/pepř, bylinky na dochucení, maliny/jahody a řepa na
barvu a med na doslazení.
-
Mamka mě zapojovala do vaření už od té doby, co jsem stála na nohou, a
proto jsem už i v dětství zvládla uvařit cokoliv. Základy, jako jsou
omáčky, kvásek nebo kynuté těsto, byly podstatou toho, jak překlopit
tradici a český původ jídel v to, čemu se věnuji dnes. Vařím a peču s
láskou, a hlavně bezlepkově. A překonávám nudnost, pod kterou si mnozí
bezlepkovou dietu představují."
-
Všechno
další bylo uvedeno v rozhovoru, který vyšel v jednom sobotním vydání
Orlického deníku v průběhu listopadu t.r. Je to rozhovor Ivety
Nádvorníkové o nové knize, která nedávno spatřila svět a která bude
mít svůj druhý křest také v České Třebové, kde se Monika také
cítí jako doma. Křest bude v pátek 15. prosince v knihkupectví Paseka
od 16 hodin. Se zařizováním pomáhala také maminka Moniky paní Ivana Dylowiczová....
-
-
Před dvěma roky jste přišla na to, že
nesmíte jíst potraviny s lepkem. Byl to šok? Dovolím si tvrdit, že to
pro mě šok byl, protože jsem znala bezlepkovou dietu jen okrajově a co
je celiakie, jsem netušila. Žijeme sice v 21. století, ale stále je
povědomí o této chorobě malé. Až poslední rok cítím, že se o ní mluví
více a začínají se přizpůsobovat i prodejci a majitelé restaurací. Byla
jsem vychovaná tak, že jsme jedli vše a žádné diety u nás neexistovaly.
V dětství jsem byla bez chorob, všechen čas jsem trávila na čerstvém
vzduchu a jedla cokoliv, co mi mamka udělala, nebo jsem našla na louce.
-
Jak jste změnu
přijala?
Zpočátku bylo pro mě všechno nové a jiné. Trvalo rok, než se moje tělo
srovnalo a přijalo dietu ve svůj prospěch. Dnes vím co jíst, kde hledat
a jak se surovinami zacházet. Nejhorší je pro mě to, že si nemohu
v pekárně, na benzínce ani v restauraci dát cokoliv, na co mám chuť.
Tolik let nic neřešíte a neuvědomujete si, jak je jídlo samozřejmostí a
je jednoduché si jít koupit čerstvé pečivo kdykoliv a kdekoliv. To já
ale nemohu. Vnímám ale změnu spíše pozitivně – je mi lépe, více se
vzdělávám, vnímám své tělo, pomáhám jiným celiakům a poznala jsem
spoustu nových přátel. Musím nad jídlem přemýšlet a občas to vážně není
příjemné.
-
Proč jste
spustila blog? A za několik dní vydáte knihu…
Před pár lety jsem začala na Instagram dávat recepty, které byly lepkové
a následně bezlepkové. Zjistila jsem, že je po nich velká poptávka a
fanoušci se jen hrnuli. Bylo to pro mě překvapení a zároveň jsem měla
radost, že nám celiakům můžu zpestřit nudný
jídelníček.
Jakožto foodblogerka, která opravdu celiakii má, jsem občas byla zvaná
na akce. A jako jediná jsem neměla blog. Neholduji jim a nemám čas je
číst, ale mladí je čtou místo tištěných knih. Blog mám půl roku, jsou
tam mé bezlepkové recepty a rady pro celiaky. Jsem stále ta holka z
„maloměsta“, která si na nic nehraje. Najdete tam mé fotky z dětství,
dělím se o zkušenosti s bezlepkovým pečením a vařením za poslední dva
roky. Nejsem doktor ani odborník, ale jen celiatička, která nechtěla
jíst jen rýži se zeleninou.
-
Musela jste se
naučit vařit úplně jinak?
Ano, naprosto. Díky mamčině „drezúře“ jsem byla zkušená a zvládla uvařit
cokoliv, ale bezlepkové vaření je jiné. Na trhu jsou úžasné suroviny a
je již vše dostupné, ale všechny mouky mají jiné vlastnosti. Byla to pro
mě alchymie a často pokus-omyl.
-
Lze v dnešní
době dobře sehnat na českém trhu potraviny vhodné pro celiaky?
V Praze ano. Ale když přijedu na maloměsto, je to bída. Vnímám za
poslední rok velký pokrok obchodních řetězců a malých prodejen zdravé
výživy. Občas musím ale objednat i něco ze zahraničí.
-
V čem vidíte
největší problém?
V restauracích. Kromě toho, že vyloženě bezlepkových napočítám skoro na
jedné ruce, což je opravdu smutné, tak nejhorší je pro mě obrovská
nevědomost personálu.
-
Chcete
na český trh uvést bezlepkový produkt. Prozradíte jaký?
Protože je na trhu v České republice stále malý výběr, vím, že je co
zlepšovat. Spousta lidí mi nedá za pravdu a řeknou, že je výběr široký
oproti rokům zpět. Vnímám celiakii jako moderní člověk a hodně cestuji,
vzdělávám se. Letos jsem navštívila světový veletrh pro celiaky
v Barceloně. Překvapení si ale nechám až na příští rok.
-
Prozraďte
oblíbený recept z knihy, která vychází.
Vybrala jsem do kuchařky svoje nejoblíbenější. Mám ráda špenátové
lívance plněné sýrem, se kterými jsem vyhrála dokonce soutěž, čočkovou
paštiku bez masa nebo moje bezlepkové knedlíky z hrnečku.
-
Příběh a recepty
Kniha Můj život bez lepku je
- k dispozici
v knihkupectví od 27. listopadu.
-
- Rozhovor
Ivety Nádvorníkové v Orlickém deníku, listopad 2017,
- zveřejněno
na přání Moniky
Menky
a její maminky Ivany Dylowiczové, Fotografie Monika Menky
|