Rozhovor s radním Pardubického kraje
Živný: Labská cyklostezka je stejně důležitá jako silnice D35                             

Může kraj nějak pomoci Labské cyklostezce?
Pro mě je to srdeční záležitost. Podle mého názoru je Labská cyklostezka pro cyklisty našeho regionu stejně důležitá komunikace, jako pro motoristy silnice D35. Pardubický kraj se snaží v rámci možností pomáhat oběma úsekům, které máme na území kraje, tedy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a také mezi Pardubicemi a Týncem nad Labem. Přispíváme finančně, a to především na přípravné práce, jako jsou výkupy pozemků, vyhledávací studie, realizační dokumentace či na činnost projektového manažera. A pokračovat s podporou hodláme i nadále. V rozpočtovém výhledu do roku 2020 počítáme každoročně s částkou blížící se dvěma miliónům korun.
 
Cestovní ruch v kraji roste, ale stále je to málo…
V rámci rozvoje cestovního ruchu v Pardubickém kraji se nám daří zvyšovat počet návštěvníků, letos stoupl zatím o sedm procent. Naší úlohou je kraj a jeho atraktivity co nejvíce propagovat a hledat synergie, tedy propojení s dalšími zajímavými místy. Proto spolupracujeme v této oblasti s Královéhradeckým krajem, rozšiřujeme účast na mezinárodních veletrzích a věříme, že rozvoji pomohou i nové letecké linky do Pardubic. Praha je stejně jako další turisticky proslulá místa v Evropě přetížená, turistické kanceláře hledají nové cíle v regionech. Tuto snahu podporuje i CzechTourism a mohl by z ní profitovat i Pardubický kraj, pokud dokážeme turisty směřující do Prahy něčím zaujmout.
 
Cestovatelská letní soutěž Cyklopecky se osvědčila. Bude pokračovat?
Letošní ročník byl už třetím v pořadí zaměřeným na cyklistiku a je vidět, že se dostává stále více do povědomí lidí. Původně se účastnili především cyklonadšenci z regionu, ale v právě uplynulém ročníku nám přicházely Vandrovní knížky už téměř ze všech koutů České republiky. Dorazila jich opět více než tisícovka, a to je pro nás potvrzením, že tato atraktivní forma poznávání krás Pardubického kraje je stále v kurzu. Ve stejném duchu jen s několika novinkami budeme pokračovat i příští rok, zase od 1. dubna do 21. října 2018.
 
Brzo zaplane v kraji olympijský oheň. Kde se můžeme těšit na sportovní klání mladých?
Letošní rok žijeme především přípravou her Zimní olympiády dětí a mládeže, která vypukne koncem ledna 2018. Jako předseda organizačního výboru mám na starosti, aby to všechno klapalo jako na drátkách a doufám, že nás nějak nepříjemně nepřekvapí počasí. Včetně doprovodu přijede více než 1700 účastníků, které musíme ubytovat, nakrmit, zajistit jim podmínky pro sportovní výkon a také je trochu pobavit. Kromě  toho očekávám, že dorazí i rodiny mnohých těchto dětí, což přispěje k oživení cestovního ruchu i ubytovacích kapacit v kraji. Vše odstartuje 28. ledna zahajovacím ceremoniálem v pardubické Tipsport aréně, zakončení je naplánováno na čtvrtek 1. února, kdy olympijský oheň zhasne na zimním stadionu v České Třebové. Sportoviště Olympiády děti a mládeže 2018 budou rozložena do šesti měst v Pardubickém kraji. Soutěže v biatlonu, běžeckém lyžování a lyžařském orientačním běhu se uskuteční v Letohradu, alpské lyžování na Bukové hoře v Čenkovicích, skicross a snowboarding na Větrném vrchu na Dolní Moravě, hokej v Chocni a v České Třebové, krasobruslení, rychlobruslení, šachy a taneční soutěž v Litomyšli. V rodišti hudebního skladatele Bedřicha Smetany, přesněji v Evropském školícím centru, bude  také olympijský dům.
 
René Živný (SNK-ED, zvolen za Koalici pro Pardubický kraj)

Radní pro sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku
Vystudoval obchodní akademii v Praze. Řadu let byl profesionálním jezdcem bikrosu, poté působil jako trenér, včetně české reprezentace. Účastnil se několika olympiád. Od roku 2012 je krajským zastupitelem a členem Rady Pardubického kraje. Je předsedou Sdružení pro Pardubice. René Živný je ženatý a má dva syny. K jeho zálibám patří cestování, zahradničení a sport všeho druhu.