AD: Trampské muzeum                        
Vážený pane Mikolecký,
přečetl jsem Váš otevřený dopis týkající se trampského muzea v České Třebové a tudíž na něj reaguji.
Musím Vám dát za pravdu a souhlasit s Vaším názorem, že muzeum nemůže  fungovat bez dotací, příspěvku města, kraje, státu...
Nevím odkud se vzala myšlenka na vybudování trampského muzea v České Třebové, tuším však že za tím může být snaha pana Jedličky z Holic, který se snaží provozovat mobilní trampské muzeum, jezdí s ním po různých městech a jeho snem je již několik let  stálé trampské muzeum. Měl již několik návrhů,výstavbu srubu apod. (viz. http://tramuz.webnode.cz). Tvrdí, že se jedná o jediné a největší trampské muzeum v ČR a na světě. Bohužel pravda je trochu jiná. V Národním muzeu v Praze je sbírka trampských věcí a NM připravuje expozici trampingu, další expozice je součástí Muzea v Jílovém a následují různé regionální výstavy. Před pár lety jsem napsal do trampského časopisu Oslavské boudy článek o trampském muzeu, o tom, že toto nemůže existovat bez nějakého finančního krytí  a byl jsem za to napadán.
Je zcela jasné, že vybudování muzea "na zelené louce" bude finančně náročné. Poté musí někdo zaplatit provoz, energie, personál a zajistit návštěvnost. Zajistit exponáty do muzea, aby to bylo opravdu muzeum na nějaké úrovni  s historickými fakty... To není jednoduchá záležitost. Svoje  mobilní trampské muzeum jistě pan Jedlička nabídl, ale jeho předměty nemají moc velké historické hodnoty, z velké většiny "stažené" z internetu atd. Jestli někdo myslí, že u muzea udělá nějaký oheň a sjedou se stovky trampů, utratí tisíce korun nebo si zaplatí nocleh, přespí někde v budově  a tím se pokryjí náklady na provoz muzea, tak to určitě ne. Někdo ze zastupitelů psal, že se konají celosvětové potlachy a že by se takový potlach mohl uskutečnit právě zde. Celosvětové potlachy pořádají emigranti  v zahraničí a zatím žádný nebyl v Čechách. V součastné době emigranti uvažují, že celosvětový potlach  bude poslední a dále již je pořádat nebudou. Uspořádání sbírky také není moc reálné. Pan Jedlička takovou sbírku má již několik let, ale patrně bez efektu.
Takže jsem názoru, že finanční prostředky vložené městem do tohoto projektu se nikdy nemůžou vrátit. Přikláním se k Vašemu názoru uspořádat výstavu o trampingu v některé vhodné budově ve městě. Dlouhodobá výstava"Letí šíp Svavanou" byla ve Východočeském muzeu v Pardubicích v r 2015,/ viz. https://www.youtube.com/watch?v=RGIOifaNeCU/. Bohužel na tuto výstavu pan Jedlička nezapůjčil žádné předměty. Na kurátory muzea, kladl takové podmínky, které muzeum neakceptovalo.
------------------------------
Více než 45 let jezdím na tramp, za tu dobu jsem prošel spoustu míst a poznal spoustu zajímavých lidí, kamarádů. Postupem doby jsem se začal hlouběji zabývat historií trampského hnutí a pátral po všem co s trampingem nějak souvisí. Nyní mám ve svých sbírkách časopisy Tramp od roku 1929, časopisy Ahoj na neděli 1933 -1940, Rodokaps  1935 -40, Rozruch, Brněnský Tulák 1946-48, Plzeňský Tulák, spoustu knih, osadní vlajky od r. 1933, kolem 40 ks starých prvorepublikových plaket a medailí z trampských závodů, pochodů, kolem 250 ks starých osadních odznaků, tisíce PF, pozvánek - zvadel, camrátek, kroniky, fotky, alba apod. Více než 600 ks jsem zapůjčil na výstavu v Pardubicích. Další materiály byly využity v knihách Zdeňka Moidla -" Sbírka trampských domovenek a jiné atributy" a  "Sbírka trampských zvadel a jiné atributy" .Všechny tyto věci jsou originál, dobové.
Proto sleduji i vše co se děje kolem trampského hnutí, tudíž mě zajímá i myšlenka trampského muzea v České Třebové.
 
S pozdravem Petr Sychra - Pim