Českotřebovský deník 12/2017 (12/1)  
Poděkování

Vánoce jsou svátky, kdy lidé jsou plni lásky, porozumění a pohody.
Naše rodina se na svátky klidu a pohody velice těšila. Máme postižená 21-letá dvojčata a 12-ti letého syna.
Naše děti stále věří na příchod Ježíška a prožití kouzla Vánoc.
Bohužel 23.12. jsme na vodoměru zaznamenali únik velkého množství vody.
Pro řešení nastalé situace jsme oslovili pana Josefa Fingrala. Pan Josef Fingral se synem Alešem,
i přes vánoční čas, nám pomohli řešit pro nás neřešitelný problém.
Oběma výše jmenovaným chceme tímto článkem velice poděkovat za vstřícné jednání a obětavou práci.
Nedokážeme slovy vyjádřit, jak moc si jich vážíme.
Oceňujeme ty, kteří dokáží pomoci, a jsme rádi, že žijí i v našem okolí .
Se slovy díků manželé Fajtovi.
 
Tento týden začal předprodej vstupenek na setkání s Radkem Jarošem v Městské knihovně Česká Třebová, které se uskuteční v březnu
 
CHL pomalu končí
2. část soutěže

Podle plánu rozlosování zbývají ještě dva hrací víkendy, kdy budou poslední zápasy 2. části soutěže. ,Zbývá odehrát ještě 18 zápasů, ty poslední dva se budou hrát v pondělí 23. ledna 2017. Ten den bude provedeno vyhodnocení a na základě umístění v tabulkách budou další změny ve složení  první, druhé a třetí ligy. 
Tabulky ukazují stav soutěže k 10. lednu  2017

Rekonstrukce církevních staveb by měla být našim širším zájmem, říká hejtman Netolický

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes v Praze jednal s pražským arcibiskupem Dominikem kardinálem Dukou. Hlavním tématem rozhovoru byla problematika současného neutěšeného stavu a nezbytných rekonstrukcí církevních staveb nejen v Pardubickém kraji.
"Pan kardinál zná velmi dobře náš region, ve kterém dlouhou dobu působil, a proto jsme probírali zanedbaný stav církevních staveb, a to samozřejmě nejen v našem kraji. Jejich význam není pouze po stránce duchovní, ale často jsou také velmi významné pro turistický ruch v dané lokalitě, a proto si uvědomuji důležitost jejich zachování a rekonstrukcí. Vnímám také roli kraje. Z tohoto důvodu se také finančně podílíme na opravách chrámu Panny Marie na Chlumku v Luži nebo na projektech na Hoře Matky Boží v Králíkách, na které se nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie," uvedl hejtman Martin Netolický, který také kardinála Duku pozval na návštěvu Pardubického kraje a na letošní ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, jehož je kardinál Duka pravidelným návštěvníkem
 
Pardubický kraj pomůže Zakarpatí s dobrovolnými hasiči, partnerství na Ukrajině navazují také obce

Delegace Pardubického kraje navštívila ve dnech 8. až 10. ledna partnerský region na Zakarpatí. Pracovní cesty se vedle krajských zastupitelů zúčastnili také zástupci vedení obcí a měst v regionu. Jednalo se o možnostech spolupráce mezi regiony i obcemi a také o projektech zejména v oblasti integrovaného záchranného systému.
Početnou výpravu Pardubického kraje tvořili senátor a krajský zastupitel Petr Šilar, předseda Výboru pro IZS Josef Bidmon, předseda Finančního výboru Jan Foldyna, předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost David Šimek a zástupci Dolní Čermné, Dašic, Kladrub nad Labem, Jevíčka, Červené Vody a Svitav.
Pardubický kraj spolupracuje s partnerským regionem na Zakarpatí dlouhodobě a společná práce poběží naplno i v tomto roce. V současné době se plánují budoucí projekty vhodné k realizaci. Možnosti užšího partnerství domlouvali se svými protějšky také zástupci obcí a o vzájemnou spolupráci panuje všeobecný zájem. Zástupci Svitav jsou dokonce blízko uzavření nové partnerské dohody s Perečínem, kterou by měli podepsat koncem května.
Jedním ze stěžejních témat návštěvy byla také problematika integrovaného záchranného systému. Na Ukrajině dochází ke změnám ve fungování veřejné správy, s čímž souvisí i transformace systému požární ochrany, jehož správu se snaží stát decentralizovat. Josef Bidmon, který je zároveň starosta Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje, také hovořil o fungování a důležitosti sborů dobrovolných hasičů v České republice. Kraj v tomto ohledu může nabídnout především zkušenosti a metodiku, jak sbory fungují.
Před rokem Pardubického kraj daroval hasičským jednotkám v Užhorodě a Mukačevu šest sad složených ze zásahového obleku, obuvi, přilby a rukavic. Dále kraj spolupracuje například na zlepšení mapových podkladů pro jednotky profesionálních hasičů.
 
Nový rok zahájí v antickém Řecku, kolébce demokracie

Ústí n. O. – V orlickoústecké Malé scéně pokračuje cyklus přednášek Nejstarší umění – od jeskyně ke katedrále i v letošním kalendářním roce. Po prosincovém překvapení v podobě nejstarších dějin fotografie, které návštěvníkům představila vedoucí oboru Užitá fotografie a média zdejší „umprumky“ Martina Novozámská, se přednášky vracejí do zajetých kolejí starověkého umění. Na Mezopotámii a Egypt tentokrát naváže antické Řecko.
Staré Řecko položilo v mnoha oblastech základy moderní kultury a nejinak je tomu také v umění. V Malé scéně představí výběr známých i méně známých děl Jitka Kuběnková. V letošním školním roce se bude jednat v pořadí o pátou přednášku, celý cyklus jich má tradičně deset. „Pro návštěvníky bude připraven průřez řeckým uměním od archaických dob až po helénismus. Pochopitelně nebudou chybět obě klasická období. Zajímavé bude pozorovat například vývoj sochy, což je vlastně to nejlepší z řeckého umění,“ uvádí přednášející. A doplňuje jednu, nikoliv jedinou zajímavost přednášky, jejíž začátek je v úterý 17. ledna naplánován tradičně na 18. hodinu. „Některé možná překvapí, že řecké slohy byly jen dva, tedy dórský a iónský. Ve školách se zpravidla učí ještě korintský, ale ten je pouze variantou iónského.“
Cyklus Nejstarší umění – od jeskyně ke katedrále, nabídne v následujících měsících ještě tyto pořady:
únor: Umění starověkého Říma a křesťanské antiky
březen: Románské umění
duben: Gotická architektura
květen: Gotické sochařství a malířství
červen: Středověké putování počesku a po Česku
 
Foxconn loni v České republice založil tři inovativní firmy

Pardubice, 12. ledna 2017 – společnost Foxconn CZ už dávno není pouhou továrnou na výrobu technologických zařízení. Jen během loňského roku založila tři nové inovativní firmy. K těm patří výzkumné a designové centrum Foxconn DRC, společnost Foxconn 4Tech, která pracuje s principy Industry 4.0 a datové centrum SafeDx, které uvedl Foxconn do provozu společně s investiční skupinou KKCG. Díky těmto společnostem nabídl Foxconn pracovní příležitosti desítkám talentovaných inženýrů, vývojářů a designerů a to nejen v Pardubicích a Kutné Hoře, ale také v Praze.
Foxconn DRC
Díky výzkumnému a designovému centru nyní Foxconn dokáže navrhovat a vyvíjet svoje vlastní inovativní řešení a tato řešení svým zákazníkům aktivně nabízet. Aktuálně se jedná o vývoj softwaru i hardwaru a designové služby se zaměřením na automatizaci, telekomunikaci a řešení pro chytrá města a domovy. Další sféra, na kterou se Foxconn DRC zaměří, je takzvaný Internet věcí (IoT), tedy propojení zařízení pomocí internetu a cloudových technologií tak, aby spolu mohla komunikovat, navzájem se ovlivňovat nebo řídit. Designové služby se poté postarají o celkový vzhled zařízení. „Naším cílem je vybudovat v České republice Hi-Tech centrum pro Evropskou unii,“ uvádí technický ředitel Foxconn DRC, Marek Krejza.
Foxconn 4Tech
Divize 4Tech  je zaměřena na využití pokročilých moderních technologií a analýzu velkých dat při tvorbě chytrých průmyslových řešení vhodných pro stávající provozy Foxconnu v ČR, na Slovensku a v Maďarsku. Do budoucna chce Foxconn služby divize 4TEch nabízet i pro externí zákazníky. „Naší vizí čtvrté průmyslové revoluce je absolutní součinnost všech průmyslových a kyberneticko-fyzikálních systémů, lidí a pokročilé analýzy dat,“ popisuje základní zaměření generální ředitel společnosti Foxconn 4Tech Vitaly Farafonov. 4Tech společně s inovativními nápady a rozvojem firemních aktivit vytváří nové pracovní příležitosti pro zkušené specialisty v oblasti inženýringu, mechatroniky, robotiky, programování a vývoje dat.
SafeDx
Společnost SafeDX s.r.o. nabízí služby datového centra, komplexních IT řešení a také dodávky řešení formou IT služeb. Nové datové centrum je vlastněno z 50 procent skupinou Foxconn a z 50 procent skupinou KKCG. Cílem společnosti DafeDX je etablovat se na vysoce kompetitivním trhu datových center v České republice.