Českotřebovský deník 12/2017 (13/1) 

Co dokáže letošní zima - foto Jan Doleček
Kardio klub informuje

Kardio klub při ZO Svazu postižených civilizačními chorobami v České Třebové (SPCCH) nabízí 7 denní rehabilitačně rekondiční pobyt s plnou penzi pro kardiaky v termínu od 26.8. do 2.9.2017 v Penzionu Pastviny. Nabídka platí pouze pro osoby s diagnostikovanou srdečně cévní chorobou. Na tuto akci přispívá Ministerstvo zdravotnictví. Náplň rekondice je zaměřena na sportovní vyžití, cvičení, vycházky, drobné ruční práce, přednášky a osobní volno. Celý pobyt je zajištěn odborným personálem včetně lékaře. Účast na rekondici není vázána členstvím v ZO SPCCH. Předpokládaný účastnický poplatek činí 3800,- Kč. Informace Vám rádi podáme na členské schůzi Kardio klubu dne 6.4.2017 ve 14,30 hod. v Penzionu s pečovatelskou službou, Masarykova 2100 v České Třebové (Žluťák), zde bude také vybírána, od přihlášených účastníků, záloha ve výši 2000,- Kč, nebo na telefonu 739085034 – paní Miloslava Hniličková. Telefonovat můžete denně od 18,00 do 20,00 hod.
Těšíme se na setkání s Vámi.   Kardio klub Česká Třebová    
 
ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ulice hledá:

- asistenty pedagoga na částečný úvazek (kvalifikace: pedagogické vzdělání nebo kurz pro pedagogické asistenty)
- učitele 2. stupně s aprobací ČJ na částečný úvazek od 1. 2. 2017
- učitele na krátkodobá zastupování na 1. nebo 2. stupni
Nabídky formou životopisu zasílejte na e-mail reditel@zs-habrmanova.cz
 
Z nabídky Rodinného centra ROSA

17. 1. 2017 Poradna při finanční tísni - Beseda k tématu finanční gramotnosti s p. ředitelem Davidem Šmejkalem

18. 1. 2017 od 9:00 a také od 16:00 Malování na textil – šablony a razítka 

3. 2. 2017 9:00 – 10:30 Výživová poradna – s akreditovanou výživovou poradkyní Štěpánkou Procházkovou.

17. + 18. 2. 2017 Nocování v Rose

Setkání s … Občanská poradna – jak funguje, co vše vám může nabídnout …

 
Kraj se připravuje na možný výskyt ptačí chřipky

Pardubický kraj je pro případ výskytu ptačí chřipky připraven. To je jeden ze závěrů dnešního jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, které se uskutečnilo na pozvání generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala v areálu Vazební věznice Praha-Pankrác. Členové bezpečnostní rady také schválili plán pokrytí kraje vjezdovými základnami ZZS, krajský krizový plán, ale také plán cvičení složek IZS na celé čtyřleté období.
„Poslední nález byl včera odpoledne v Polsku v oblasti Kudowa Zdroj a ohniska ochrany zasahuji Královéhradecký kraj. Náš kraj prozatím žádné ohnisko nezasáhlo, ale nelze vyloučit, že se vzhledem k migraci ptactva další ohniska objeví,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na případ rozšíření viru H5N8, který není přenosný na člověka, jsme však připraveni a komunikujeme se všemi zainteresovanými složkami,“ dodal hejtman Netolický.
Ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Jan Švejdar informoval o bezpečnostních opatřeních po teroristickém útoku v Berlíně a současném stavu těchto opatření. Svoji činnost prezentovali také zástupci Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a Krajského vojenského velitelství Pardubice. Debatovalo se rovněž o pokrytí kraje leteckou záchrannou službou z ostatních regionů a celkovém pokrytí výjezdovými stanicemi ZZS.
Stejně jako v předchozích letech čekají kraj bezpečnostní cvičení. „V příštích letech se v kraji uskuteční šest cvičení zaměřených na připravenost složek IZS na mimořádné situace. Jedině tak můžeme všechny zapojené složky nachystat na reálnou situaci. Až do příjezdu na místo nikdy složky neví, že se jedná o cvičení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Hledám pronájem garáže v ČT. tel: 608/712561
Třicet tisíc odbavených cestujících za rok? Tragédie, říká hejtman Netolický

Počet 30 tisíc odbavených cestujících na pardubickém letišti mne šokoval, protože je to číslo tragické a je jedním z nejhorších v novodobé historii. Proto vnímám současné snahy hledat co nejefektivnější cestu ke zlepšení podmínek jako cestu správnou.
Pardubický kraj bude nadále požadovat detailní obchodní plán společnosti EBA ne jako její menšinový spoluvlastník, ale jako ten, který se podílí na spolufinancování výstavby nového terminálu. Pokud ovšem budujeme terminál pro 30 tisíc lidí, tak je to podle mého neefektivní investice. Naším cílem musí jednoznačně být zvýšení počtu přepravených cestujících. Osobně mne velmi mrzí, že neustále svádíme situaci roku 2016 na bývalé vedení společnosti, protože společnost EBA musí velmi rychle a pružně reagovat na celou řadu okolností, a to i na mezinárodní situaci. Krize na Ukrajině vypukla na přelomu roků 2013 a 2014 a jsme přesvědčeni, že za tuto dobu se dalo v mnohém úspěšně reagovat.
Bohužel jsme však zúžili debatu o letišti pouze na to, zda bude, či nebude nový terminál postaven. Je to samozřejmě nejjednodušší možná debata, protože se hovoří o výstavbě z veřejných prostředků, ale zapomíná se mluvit o tom, jak zajistíme, aby terminál nebyl prázdný a byl využívaný tak, jak si představujeme. Tato debata je komplikovanější a vyžaduje mnohem více energie. Troufám si ale říci, že pokud by počet cestujících neměl být v následujících letech vyšší, tak stávající prostory jsou plně dostačující. Pokud se podíváme na pražské letiště Václava Havla při jeho 12 milionech cestujících ročně, tak našich 30 tisíc pro něj představuje jeden průměrný letecký den.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

NA HROMNICE POSTAVÍME STANY


Již tradiční přívratské Zimní táboření provází program v Pravěké osadě v Křivolíku, tedy i tentokráte můžeme milovníky toulání zimní přírodou se zajímavým cílem pozvat v sobotu 4.2. od 13,00 do 17,00 na povídání a pokoukání co se v osadě za rok zase změnilo a jak žili v zimě naši předkové. Tentokráte bude návštěva obzvlášť zajímavá, protože se na Bacrii rozhodli podpořit naše Zimní táboření konané 3, - 5. 2. nocováním v Křivolíku. Proběhnou tedy současně vlastně dvě táboření, jen to na Bacrii bude nejspíš drsnější, protože nejen že zázemí je pod širým nebem, ale naši předkové si sice uměli poradit, ale vybavení jako se vozí na táboření dnes neměli. Nasměrovat své kroky do Křivolíku může každý a pokud se bude chtít někdo připojit k nám, vycházíme od Statku U Kubů v Přívratu v 10,00.   Co se týká dalšího programu Zimního táboření v Přívratu, je samozřejmě již od pátku srdečně zván každý kdo spí rád ve stanu, má rád prima partu horalů, trempíků a muzikantů. Jak jsem již psala, v sobotu 4.2. vycházíme od Statku U Kubů v 10,00 a pro ty, kteří by chtěli zvolit kratší trasu, nebo chtějí projít trasu novou, vyrazíme i druhým směrem k Antoníčkovi a dále na Mandl, kde nás čeká příjemné občerstvení a cestou můžeme prožít i zlatou horečku. Tentokráte budou zlaté nugety sbírány ve formě úkolů, které budou cestu provázet.Na všechny se moc těšíme ! Za všechny pořadatele T. Řeháková
 
Tři roky po velké amnestii jsou věznice opět plné

V rámci jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje v prostorách Vazební věznice Praha-Pankrác byli její členové seznámeni se stavem českého vězeňství a fungováním pankrácké vazební věznice. Debata směřovala logicky také k záměru vytvořit v Králíkách vězeňské zařízení v budově bývalého výchovného ústavu.
„V České republice je v současné době okolo 22 500 vězňů a kapacita nestačí, proto se hledají další prostory. Tři roky po amnestii, kdy bylo propuštěno 6500 osob, se bohužel naplněnost věznic vrátila do stavu před amnestií,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.
Diskuze se pochopitelně stočila i k plánovanému vybudování věznice v budově bývalého výchovného ústavu v Králíkách. „Nadále trváme na respektování výsledků místního referenda, které je závazné pro orgány města, a které podpořilo krajské zastupitelstvo svým usnesením.  Přeplněnost věznic vnímáme, ale je nutné zvažovat také lokalitu, ve které se má případné nové zařízení nacházet,“ připomněl hejtman Martin Netolický.
Generální ředitel Petr Dohnal seznámil členy bezpečnostní rady s fungováním a aktivitami Vězeňské služby ČR. „Zaměstnáváme v celé republice okolo 11 tisíc zaměstnanců, zajišťujeme chod 35 vazebních věznic a věznic, provozujeme dvě nemocnice, vlastní akademii pro zaměstnance a střední odborné učiliště pro vězněné osoby,“ sdělil Dohnal.  Samotná pankrácká věznice byla postavena v roce 1889 a je třetí nejstarší věznicí v ČR.
Je také největší co do počtu zaměstnanců a patří také mezi největší v kapacitě uvězněných, která přesahuje 1100 míst. „Snažíme se, aby vězni i ve výkonu trestu získávali pracovní návyky jak v rámci areálu, tak mimo něj. V současné době máme 50 procent vězňů zaměstnaných s tím, že řada z nich po propuštění v této práci pokračuje, což jim jednoznačně usnadňuje přechod do běžného života a zabraňuje jejich návratu do vězení,“ informoval ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava.
 

Pozvánka na valnou hromadu Spolku gymnázia               


Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů v práci i osobním životě v roce 2017 a současně pozvat na valnou hromadu, která se bude konat ve čtvrtek 23. února 2017 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Veškeré informace o činnosti Spolku najdete na http://www.gymnct.cz/spolek
Pro členy Spolku uvádíme nové číslo účtu: 115-3835690277/100 Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.
Petr Poldauf, předseda Spolku