Českotřebovský deník 16/2017 (16/1)
Zničenou halu prohledal soudní znalec  (Orlický deník)
Záběry z dronu - video zničené haly z ptačí perspektivy
Záběry z interiéru zničené haly
Česká televize věnovala havárii nové českotřebovské  tělocvičny velkou pozornost

V hlavní zpravodajské relaci v pondělí 16/1 vystoupili odpovědní funkcionáři dodavatele, soudní znalec, vyšetřovatelé a shodli se na tom, že problémy jsou ve výpočtu nebo dodávce střešních lepených dřevěných nosníků. Všechny praskly stejným způsobem, nebyly podélně zpevněny. Bohužel se začíná naplňovat to, čeho jsem se obával - vyšetření příčin bude Policii trvat zřejmě trvat několik měsíců, zajišťují nového nezávislého znalce. Další má být i znalecký posudek Pardubického kraje, který potřebují pro náhradu škody. Rodiče ohrožených mladých sportovců podávají trestní oznámení - to je další problém se kterým se budou muset viníci havárie potýkat. Nelze přece jen tak přejít to, že se díky duchapřítomnosti  sportovců a zejména rozhodčího podařilo všem utéci během několika vteřin. Hodnotily se i únikové cesty - s tak rychlou potřebou evakuace zřejmě nepočítal nikdo. Zarážející je uváděné otevírání únikových dveří dovnitř do tělocvičny. Po této stránce vše dobře dopadlo. Jde i o to, zda bude třeba čekat s rekonstrukcí po havárii až do úplného vyšetření problému. Aby se zabránilo dalším škodám, bylo by vhodné zahájení  prací urychlit co to jen půjde, ovšem teď už nikoliv na úkor kvality.  "Kdy už se konečně nebude ve výběrových řízeních hodnotit jen  jejich cena, ale i potřebná kvalita," posteskl si hejtman Martin Netolický V případě českotřebovské tělocvičny se však podle jeho názoru o tzv. "podseknutí ceny" nejednalo, při výběrovém řízení se snížila nabídková cena proti katalogové ceně  jen nepodstatně o několik procent. (mm - záběr z dronu)
 
Sněhu je v ulicích a na chodnících moc a překáží - nikdo jízdní profily a parkoviště nerozšiřuje

Na mnoha místech je prostě potřeba zaparkovat a nejde to, jinde je sněhová kaše tak rozježděná , že to opravdu volá po údržbě, zejména ty frekventované chodníky. Jistě zima je zima a nutno se přizpůsobit. Bylo by škoda, kdyby drahá technika měla zahálet a lidé se zbytečně brodili ve sněhu. Ve středu to má zamrznout.... Občané se ptají, zda se šetří PHM nebo čím to je.  Lze pochopit, že odvožení sněhu je nákladné, ale určitě by se na frekventovaných lokalitách dalo udělat více. Zúžená Sadová ulice je prakticky jednosměrná parkuje se tak, že autobus stěží projede. V jednosměrné Komenského ulici by se měl dát zákaz zastavení, protože kdokoliv zastaví tak ulici ucpe. Řidiči objevili podzemní garáže u nádraží, které jsou obsazené tak jak nikdy v minulosti.  Billa a další velkoprodejny ukazují, že se parkoviště dobře uklidit dá, musí se zvolit vhodná doba, kdy je volné město....
Online přenos železničního života ve stanici Ústí nad Orlicí

"Živý přenos nádraží v Ústí nad Orlicí patří mezi naše nejoblíbenější přenosy. Krátce po spuštění překonal v denní sledovanosti stream Hlavního nádraží v Praze, který běží od ledna minulého roku. Oba přenosy vytváří zajímavý prostor pro setkávání příznivců vlaků tzv. šotoušů,“ říká Leona Daňková, produkční Slow TV.Za čtyři měsíce, kdy je kamera v provozu, má živý přenos z nádraží v Ústí nad Orlicí více jak 380 000 zhlédnutí. „Kamera naplnila touhy stovek milovníků železnice, ale zároveň propaguje historickou nádražní budovu a začíná podporovat i cestovní ruch. Už nám napsalo několik lidí, že po zhlédnutí videa se rozhodli do Ústí přijet, na nádraží se podívat a ochutnat kávu z místní Oustecké kavárny. A když už tu byli, zajeli se podívat i do města. Věřím, že podíl této kulturní památky na cestovní ruch regionu bude nadále stoupat,“ říká Martin J. Kadrman, spoluvlastník nádražní budovy, který před lety její záchranu inicioval.  http://slowtv.playtvak.cz/nadrazi-usti-nad-orlici-0vt-/nadrazi-usti-nad-orlici.aspx?c=A161011_160820_nadrazi-usti-nad-orlici_tau 
Pardubický kraj představuje pernštejnské tradice

Pardubice (16. 1. 2017) - Další řada televizního seriálu Národní klenoty je připravena k odvysílání v České televizi. Zatímco v první řadě představil Pardubický kraj památku UNESCO – zámecký areál v Litomyšli, tentokrát navštívil Miroslav Táborský jako průvodce seriálem Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, který na zápis do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví aspiruje.  Premiéra tohoto dílu se pod patronací Pardubického kraje uskuteční 17. května, seriál se vysílá od 15. února na ČT2 každou středu večer v 21:30.
Pardubický kraj získal jako partner filmu také exkluzivní videospot z míst natáčení, doplněný dalšími záběry z Pardubic, Kunětické hory a Litomyšle, tedy míst spojených s pernštejnskou tradicí. „Právě tento týden zahajujeme letošní propagaci cestovního ruchu v kraji na veletrhu Regiontour v Brně, kde spot představíme v české i anglické verzi. Po uplynulém víkendu jsem rád, že pomocí záběrů z dronů můžeme ukázat i krásná místa našeho kraje, která stojí za návštěvu,“ podotkl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Kdo zmešká epizodu seriálu o Národním hřebčínu v Kladrubech nad Labem v televizi, může se přijít podívat na projekci do sálu Jana Kašpara při letošním Dnu Pardubického kraje 9. června 2017.
 
Úklidová firma přijme zaměstnance v České Třebové na zkrácený prac. úvazek.
Pracovní místo je vyhrazeno pro OZP, OZZ. V případě zájmu volejte tel.: 773 790 887 
 
Filmová hudba rozezní zimní stadion ve Skutči

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který proběhne od 12. března do 7. května 2017 nabídne kromě klasické hudby, opery, operety a baletu také hudbu filmovou. V programu 14. ročníku se objevuje hned dvakrát.
Poprvé zazní v podání žáků ZUŠ Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí. Symfonický orchestr Decapoda zahraje žákům základních škol i studentům středních škol v pátek 31. března od 10 hodin. „Koncerty pro školy zařazujeme do programu festivalu každý rok. Chceme nabídnout klasickou hudbu i mladým lidem,“ říká Lenka Frídlová z pořadatelského týmu. Koncert mohou navštívit i zájemci z řad veřejnosti.
Dobrodružství filmové hudby. Tak zní název druhého koncertu filmové hudby na festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Filmová filharmonie je symfonickým orchestrem, který sdružuje mladé profesionální hudebníky - studenty a absolventy středních a vysokých hudebních škol.  A právě FILMharmonie vystoupí ve středu 26. dubna na zimním stadionu. „Program koncertu je sestaven z nejlepších hollywoodských melodií. Zazní hudba z filmů jako například Piráti z Karibiku, Gladiátor, Indiána Jones nebo Poslední mohykán,“ doplňuje manažerka orchestru Aneta Hastíková.

Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek.
Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční podmínky.  Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi. Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.