Českotřebovský deník 17/2017 (17/1) 
V Tříkrálové sbírce 2017 se v České Třebové vybralo 215 500 Kč.

Letošní ročník sbírky byl slavnostně ukončen v sobotu 14. ledna 2017 Tříkrálovým koncertem v kostele sv. Jakuba. Celkem se v České Třebové vybralo 215 500 Kč.  Výnos Tříkrálové sbírky z největší části tradičně putuje na podporu lidí v nouzi žijících na území ČR. Jde o různé formy pomoci pro nemocné, osoby se zdravotním postižením, seniory, matky s dětmi v tísni a další. Sbírka podléhá předem daným pravidlům pro rozdělení výtěžku.
Dary od obyvatel vybírali koledníci organizovaní do skupinek ve dnech 1.–14 ledna. Tři koledníci v dětském věku coby tři králové a jejich dospělý doprovod vybavený od pořádající charity průkazem koledníka (průkaz je reakcí na skupinky falešných koledníků, kteří se na sbírce přiživovali). Skupina byla vybavena zapečetěnou kasičkou s logem Charity.  Do sbírky lze přispět i přímo na účet charity a u příležitosti sbírky se pořádají na různých místech též různé charitativní koncerty a další akce, jako např. náš tradiční Tříkrálový koncert.  Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v České republice
Většina vykoledovaných prostředků zůstává v regionu, kde byly vybrány. Záměry, na které se v daném roce vybírá, byly předem oznámeny. Výnos letošní sbírky se tak rozdělí mezi více než osm set záměrů.  Zhruba desetina výtěžku každoročně připadne na rozvojové projekty v zahraničí (např. na udržení zdrojů obživy nebo vzdělávání), případně zůstane jako rezerva pro případ humanitárních katastrof. Do ulic měst a obcí našeho vikariátu vyšlo i ve dvacetistupňových mrazech více než dva tisíce odvážných dobrovolníků, v České Třebové  se jednalo o desítky skupin dobrovolníků, v dětí v doprovodu dospělých.  (Foto z Tříkrálového koncertu: zpívá  pěvecký sbor českotřebovského gymnázia, řídí Mgr. Kamila Pavlíková.) Postupně zveřejníme i celkový výsledek sbírky i v dalších obcích a městech okresu. Zatím byl uveden výnos sbírky v Lanškrouně, který přesáhl 82 tisíc Kč (loni 103 tis. Kč).  Pro srovnání výsledek loňské sbírky v České Třebové  byl 224 138 tis. Kč (mm)
 
Starý infokiosek na naší radnici nahradila velká dotyková obrazovka

Do vestibulu budovy Městského úřadu v České Třebové byla nainstalována nová elektronická úřední deska se 42 palcovou dotykovou obrazovkou. Veřejnost ji může využívat od 1. ledna 2017. Po patnácti letech byl nahrazen starý, již nefunkční 15 palcový infokiosek, který již nebude dále využíván. Nová elektronická úřední deska umožní navštívit informační portál města Česká Třebová, prozatím však nenahradí úřední desku v klasické papírové podobě. Výhodou nové úřední desky je především její větší velikost, díky které jsou uveřejněné dokumenty lépe čitelné a dále je možné, stejně jako na dotykových telefonech pohybem prstů zvětšovat či zmenšovat prohlížený text a fotografie. Úřední deska byla zakoupena z rozpočtu města za 139 150 tisíc korun. (sobotu 7. ledna bylo vybráno celkem 82 516 Kč.)

 

POVÍDKU BLANKY KOSTŘICOVÉ KAMARÁD,


věnovanou památce Petra Orlicha, je možné si přečíst na www.iscarex.cz/sport. Tato povídka by se měla také stát součástí některého z autorských čtení českotřebovské prozaičky; pravděpodobně v příštím roce.

 
Šestnácté kolo oblastní hokejové ligy: IHC se nedaří

Žamberk : M. Třebová "B"  0:1 sn (0:0,0:0,0:0) rozhodčí: Hlava - Zezulka, Hlava
Choceň "B" : Dlouhoňovice   17:2 (6:1,7:1,4:0)  rozhodčí: Svatoš, Matějka
Voděrady : Litomyšl "B"   2:8 (1:2,1:1,0:5)  rozhodčí: Sedlák - Motálek, Vašátko
Žamberk : IHC Č. Třebová  4:3 sn

Tabulka

 
 
  #     Tým Web   Z   V   VP   PP   P   Skóre   B  
 
  1.   web >   14   10   1   1   2   110:45   33  
 
  2.   web >   13   10   1   0   2   74:41   32  
 
  3.       14   8   0   1   5   86:53   25  
 
  4.   web >   14   7   2   0   5   69:42   25  
 
  5.   web >   14   6   0   2   6   54:68   20  
 
  6.   web >   15   3   1   1   10   37:82   12  
 
  7.   web >   14   0   0   0   14   31:130   0
 
Příspěvek k řešení personální situace ve zdravotnictví

Možnosti vzájemné pomoci v současné personální situaci ve zdravotnictví byly hlavním tématem jednání krajského radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra, děkana Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Josefa Fuska a zástupců společnosti Nemocnice Pardubického kraje, personálního ředitele Tomáše Krejčíka a náměstkyně ošetřovatelské péče Kateřiny Fialové.
Kraj i univerzita mají zájem na tom, aby se vzájemná spolupráce v oblasti přípravy nelékařských zdravotnických profesí ještě rozšířila. „Základní forma vzájemné spolupráce mezi univerzitou a krajskými nemocnicemi funguje již několik let. Praktické zkušenosti studentů z běžného provozu jsou obecně nenahraditelné a ve zdravotnictví to platí dvojnásob. Proto je další prohloubení spolupráce s krajskými nemocnicemi pro školu nanejvýš žádoucí,“ uvedl děkan Fakulty zdravotnických studií Josef Fusek.
Obě strany proto hledají způsob, jak ke společnému cíli dojít. „Bohužel se absolventi v posledních letech po ukončení školy do našich nemocnic ve většině nevracejí. To platí nejen v případě zdravotnických zařízení v našem kraji, ale obecně. Často totiž odcházejí úplně mimo obor. Právě to se pokusíme změnit novými stipendijními programy i odpovídající motivací mentorů, tedy výchovného dozoru na straně našich nemocnic,“ sdělil krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
Pomohou i nemocnice
K rozšíření vzájemné spolupráce chtějí přispět i nemocnice. „Také my budeme hledat možnosti zefektivnění mentoringu, které by spočívalo například v jeho rozšíření i na směnové sestry. V současné chvíli vykonávají dohled všeobecné sestry a těch je bohužel nedostatek,“ vysvětlil personální ředitel krajských nemocnic Tomáš Krejčík.
„Snažíme se rovněž o rozšíření studentské praxe mezi všechny krajské nemocnice. Přirozeně největší nápor studentů je směřován do Pardubické nemocnice, která je nejblíže sídlu fakulty. Do budoucna by se však měly studentské praxe více rozdělit i mezi ostatní nemocnice,“ řekla náměstkyně ošetřovatelské péče Kateřina Fialová. „K tomuto by Nemocnice Pardubického kraje společně s krajem i městy určitě mohly vytvořit lepší podmínky, například nabídkou odpovídajícího ubytování a celkovým zabezpečením studentů v místě,“ podotkl na závěr radní Valtr s tím, že další jednání na toto téma budou v blízké době pokračovat

Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek.
Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční podmínky.  Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi. Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.