Českotřebovský deník 18/2017 (18/1)   
TÝDEN HOKEJE V MLÁDEŽNICKÉM HOKEJOVÉM ODDÍLE
TJ LOKOMOTIVA ČESKÁ TŘEBOVÁ

Přijďte ve čtvrtek 26.1.v 15:00 hodin na ZS Na Skalce v České Třebové na akci Týden hokeje. (akce začíná v 15:30 hodin, ale je nutné se zapsat) Ve čtvrtek 26.1.2017 v 15:30 hodin budou mít všechny děti bez rozdílu dovednosti bruslení jedinečnou možnost vyzkoušet si zdarma, jaké to je být hokejistou mládežnického hokejového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová ve spolupráci s Českým svazem ledního hokeje pořádá na ZS v České Třebové vůbec poprvé akci v rámci Týdne hokeje. Kromě zážitku z bruslení a ledního hokeje si každé dítě navíc s sebou domů odnese hodnotný dárek. Přijďte si vyzkoušet lední hokej a zažijte spoustu zábavy. Týden hokeje je série sportovních akcí pro děti ve věku 4–8 let a jejich rodiče. Jedná se o akce, při nichž mají děti unikátní příležitost seznámit se s ledním hokejem a vytvořit si svůj prvotní hokejový zážitek. Pro děti je připraven zábavný program na ledě i mimo něj, rodiče mají možnost se detailně seznámit s tím, co obnáší mít doma malého hokejistu, a jaký je přínos ledního hokeje pro fyzický a osobnostní rozvoj dětí.
Co všechno je potřeba si na akci přinést? Stačí jen brusle, helma a rukavice (postačí i lyžařská helma a rukavice). V případě, že máte doma chrániče loktů a kolen pro in-line bruslení, vezměte je rovněž s sebou.
Pokud nedisponujete bruslemi a helmou, můžete se obrátit na p. Teleckého (mob.: 731182767) s dotazem na možnost zapůjčení vybavení přímo na místě. Více informací na www.pojdhrathokej.cz v sekci Týden hokeje nebo na www.hokej-ceskatrebova.eu .
 
Proč byly dříve chodníky  prohrnuté?

Dlouho jsem se rozmýšlela, zda mám tento příspěvek napsat, či nikoliv, ale po brodem sněhem v neděli 15.1.2017 jsem se k tomu rozhodla. To, že se v létě neseká tráva, to jsme již zvykli. To že se po zimě neuklízí chodníky, to také. V posledních letech s úklidem sněhu v zimě to nebyla nikdy žádná sláva. Ale jak je prováděn úklid sněhu při letošní zimě, tak to je hrůza. Občané se brodí sněhem na chodnících, protože je nikdo neuklízí. Když náhodou projede čtyřkolka, tak je to stejné, jakoby neprojela. Možná, že by stálo za to, kdyby páni dispečeři občas vylezli z kukaně a z auta a prošli si město pěšky. Pak by na vlastní oči viděli, jak je prováděn úklid chodníků. Dostat se na autobusovou zastávku u bývalé Primony ve směru do města byl v neděli nadlidský výkon. A takových míst bych mohla vyjmenovat daleko více. Ano, napadl sníh. Ale to přece v lednu není nic neobvyklého. Proč to šlo dříve, kdy chodníky byly prohrnuté a také padal sníh, možná ještě více. Občanka města H.S.
 
Poznámka:
V letošní sněhem bohaté zimě je takových příspěvků řada, často bohužel i neslušných.  Nicméně je k obsahu třeba připomenout, že dříve byl úklid chodníků povinností majitelů přilehlých nemovitostí, nyní jde o povinnost města, neboť se jedná o veřejná prostranství a těžko ukládat povinnou "robotu" na obyvatele jen proto, že bydlí v sousedství. Mnoho občanů také nemá dost fyzických sil na to, aby takovou práci zajistili. Přesto i dnes hodně lidí dbá na to, aby byly chodníky v okolí jejich nemovitosti schůdné, dělají to sami dobrovolně. Proto se objevily ve městě čtyřkolky, jinak by se nedalo 86 kilometrů chodníků  uklidit.  Jenže jsou zřejmě placeni za to, aby svoji trasu projeli a nikoliv za kvalitu. Kdyby se soustředily hlavně na frekventovaná a těžko schůdná místa, bylo by lépe. Takto čtyřkolka ráno v 5 hodin vzbudí obyvatele ulice a stejně jim chodníky neuklidí. Potom  vezmou  majitelé do rukou lopaty a uklidí na co stačí (musí také do práce), aby po příchodu domů zjistili, že pluhy a čtyřkolky mezitím všechno zničily. Je to boj s přesilou sněhu, zvláště letos, a je za tím mnoho obětavé práce za volantem v nezáviděníhodných podmínkách. Škoda však, že se tak drahá technika nevyužívá vždy následně i v dalších dnech na rozšiřování jízdních profilů, úklid parkovacích míst a hlavně na ty chodníky....
 
PEČUJETE ... NEBO SE CHYSTÁTE PEČOVAT O RODINNÉHO PŘÍSLUŠNÍKA S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ SEBEOBSLUHY? 

ALZHEIMER´S SUPPORT CENTER CZECH REPUBLIC, o. p. s.
ve spolupráci s Domovem důchodců Ústí nad Orlicí
a Komunitním centrem Petrklíč, z. s.
realizuje na území okresu Ústí nad Orlicí
unikátní projekt podpory rodinných pečujících

PEČUJETE ... NEBO SE CHYSTÁTE PEČOVAT O RODINNÉHO PŘÍSLUŠNÍKA
S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ SEBEOBSLUHY?

 
Nabízíme vám bezplatnou konzultační podporu,
nácviky pečovatelských úkonů, pravidelná motivační setkávání.
Naučíme vás efektivně zvedat a polohovat osoby se sníženou pohyblivostí,
přiměřeně komunikovat s osobami s demencí,
správně používat inkontinenční pomůcky a mnoho dalšího.
Poradíme vám se vším, co budete při péči o vašeho blízkého potřebovat. VŠE ZDARMA!
Projekt realizujeme v dojezdové vzdálenosti od vaší obce či města, 
v tomto regionu na adrese:  e-mail: asistent@dduo.cz

KONTAKTUJTE NÁS!  730 182 509, e-mail: asistent@dduo.cz                                                                                          
Dne 9.2.2017 v 16,00 hod. v RC Rosa  České Třebové uskuteční informativní schůzka k projektu " Podpora neformálních pečujících v okrese Ústí nad Orlicí".  Naše pečovatelská služba je jedním z partnerů v projektu.
Více informací o projektu na čísle uvedeném na letáčku.

Třetí otevřené dveře n a SŠUP v Ústí n.O. pro veřejnost se blíží!


Ústí n. O. – Naposledy v letošním školním roce se otevřou dveře „umprumky“ pro všechny zájemce o studium i jejich rodiče. V sobotu 21. ledna od 8 do 13 hodin budou otevřeny oba areály školy, která si v letošním roce připomíná 125 od založení: v Zahradní ulici a na „Špindlu“.

Technické obory zažívají nárůst zájmu

SŠUP Ústí nad Orlicí má v oborovém portfoliu kromě pětice uměleckých oborů také tři průmyslové: maturitního Mechanika-seřizovače, učebního Nástrojaře a také obor zaměřený na reklamu a propagaci. Zejména u prvních dvou jmenovaných došlo v posledních letech k oživení zájmu rodičů a žáků základních škol, a to především díky posílené spolupráci s firmami v regionu. „V ní se snažíme pokračovat i nyní, kromě stipendijních programů jde zejména o pomoc při odborných praxích a stážích pedagogů. Sociální partneři dostali také k dispozici naše učební plány, které mají nyní možnost připomínkovat,“ přibližuje současnou spolupráci ředitel umprumky Zdeněk Rössler.

Na umělecké  obory se chodí ptát i mladší

S ohledem na skutečnost, že talentové zkoušky na umělecké obory se konaly již na začátku ledna, je sobotní akce zaměřena zejména na obory technické. Chybět ovšem nebudou ani expozice k umělecké části, na umprumku totiž pravidelně docházejí také rodiče mladších žáků, kteří pro své děti již s předstihem řeší možnosti dalšího studia. „Jejich přístup nás pochopitelně těší, v sobotu jim naši pedagogové budou připraveni sdělit všechny potřebné informace. Budovami v Zahradní ulici budou provázet naši studenti a vyučující, ateliéry ve Špindlerově ulici budou otevřeny pochopitelně také,“ doplňuje Zdeněk Rössler a všechny zájemce srdečně zve.

 

Cena vody ve městech České republiky v roce 2017 


Po kliknutí na mapu přejdete na web www.skrblik.cz, zde najdete vše o vodě a také tabulku s cenami vodného a stočného.