Českotřebovský deník 19/2017  (19/1) 
Znalců, posuzujících příčinu havárie sportovní haly na Skalce, bude několik

Svého znalce vyslala na místo v první řadě Policie ČR, aby získala indicie pro vyšetřování, které je vedeno jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti proti neznámému pachateli.  „Za policii jsme přizvali k důkladnému ohledání budovy i nezávislého soudního znalce, který nemá co do činění se stavbaři a konstruktéry stavby,“ uvedla pro novinky.cz orlickoústecká policejní mluvčí Lenka Vilímková. Své znalce si objednává i investor stavby, Pardubický kraj. Měl by to být odborný tým. Hejtman  Pardubického kraje Martin Netolický trvá na tom, aby odborník nebyl z regionu a prokazatelně neměl vztah ani k projekční kanceláři, ani ke zhotoviteli. Pracovníci Pardubického kraje také vyvolali přímo na místě dvě jednání s odborníky, je připravena veškerá dokumentace. Analýza zároveň stanoví, zda je nynější projekt použitelný pro reklamaci a dostavbu, nebo zda je třeba provést jeho úpravy kvůli bezpečnosti.
 „Stanovení viny je věcí policie. My chceme mít další oči, aby se podívaly na samotný projekt a na konstrukci vazníků. Bude to externí pohled odborníka, který nemá žádné vazby na náš region, ani na kohokoliv z účastníků stavby,“ ujistil hejtman. Oprava sportovní haly v České Třebové, kde se v sobotu zřítila střecha, by podle hejtmana Martina Netolického nemusela být extrémně náročná. Podle předběžného posouzení nebyla budova jako celek zásadně poškozena.  Nová střecha nad tělocvičnou by podle hejtmana měla mít jinou konstrukci. Původně Pardubický kraj, který je investorem stavby, nevylučoval, že bude nutné halu zbourat a postavit celou znovu. „Půjde o obnovu podlahy a nové řešení střechy. Já osobně budu trvat na tom, aby střecha vypadala jinak a byla jinak konstruovaná,aby neměla dřevěné vazníky, uvedl Netolický. V pondělí bude zřícené části konstrukce začít zvedat jeřáb, aby znalec mohl místo podrobněji ohledat. Po dokončení prohlídky zajistí střežení objektu jeho vlastník, tedy Pardubický kraj.
Vlastní poznatky a možné argumenty pro svou nevinu chce získat i zhotovitel stavby, litomyšlská společnost Profistav. „Situaci věnujeme maximální pozornost, neprodleně byl ustanoven odborný tým zahrnující stavební specialisty a znalce v daném oboru,“ ujistil novinky.cz generální ředitel stavební firmy Tomáš Zavřel.  Odborné posouzení zřejmě bude mít pro soud i dodavatel dřevěných vazníků, kterým je pražská společnost Cecolegno, specialista na vysokopevnostní vrstvené dřevěné konstrukce. Foto z dalšího jednání odborníků 19. ledna 2017 Luboš Kozel.
 
Prodám byt v OV 3+1 větší za 1 200 000,- Kč na sídlišti Lhotka. Plastová okna a větší sklep 5m2. Dále hledám podnájem 2+1 popř. 1+1 v České Třebové."  Mobil:  774 001 734.


Předsedové školních parlamentů společně na radnici

Dne 18.01.2016 se sešli předsedové tří školních parlamentů z českotřebovských základních škol s vedoucími učiteli na prvním společném jednání s paní místostarostkou Ing. Jaromírou Žáčkovou. Nejprve jednotliví předsedové přestavili činnost školních parlamentů na své škole a vyjádřili zájem o předání zkušeností a eventuální využití příkladu dobré praxe z jiných škol.
Poté paní místostarostka probrala jednotlivé podněty z minulého jednání a seznámila přítomné s tím, jak jsou dále řešeny. Dále se zástupci parlamentů vyjádřili k úkolům z minulého jednání, které se týkaly obnovy tradice masopustu a přípravy prezentací pro květnové oslavy. Bylo dojednáno, že zájemci o zpracování těchto prezentací se sejdou v přednáškovém sále muzea s ředitelkou městského muzea Mgr. Janou Voleskou, aby připravili tyto prezentace pro své spolužáky a též pro zájemce z řad veřejnosti.
Na jednání byly ze strany škol též předneseny určité návrhy na zorganizování prodejních akcí nebo aktivit pro děti bez specifických zájmů, které by mohly tyto děti inspirovat k některým specifickým činnostem z oblasti kultury a sportu. 
Na závěr bylo dohodnuto, že další setkání se uskuteční v průběhu I. čtvrtletí letošního roku.
 
DÁNSKO -  přednáška Radima a Radky Urbánkových

Čtvrtek 9.2. 2017 od 18,00 v ekocentru Podorlicko v České Třebové
Dagmar, Tubork, Kaplický a spousta jízdních kol – všednost a překvapivost Dánska
Kdo byl Poul la Cour? Jak vysoká je nejvyšší hora Dánska? Kde se nachází největší stabilní spalovací motor na světě a k čemu sloužil?  Který skanzen dokáže nabídnout pohled do domácnosti dokonce až ze 70. let 20. století?
To vše nabízí nahlédnutí do země, kde nechali své stopy Vikingové, Přemyslovci, Tycho de Brahe i architekt Jan Kaplický.
 
Další kreativní kurz v DDM bude  24. února

Exploding box – krabička na dárek, peníze nebo jiné překvapení.
Díky své konstrukci nabízí krabička spoustu místa ke zdobení, vepsání textu či vlepení fotografie. Dozvíte se něco více o razítkách a razítkovacích technikách. Kurz je určen pro úplné začátečníky i mírně pokročilé.
Pátek 24.2.2017 v čase 13:00 – 17:00 hod. nebo sobota 25.2.2017 v čase 9:00 – 13:00 hod. Přihlaste se pouze na jeden Vámi vybraný den. Kurz je akreditován MŠMT. Těší se na Vás lektorka – Luzarová Kateřina.
Přihlásit se můžete  v DDM Kamarád nebo na tel. č. 465 535 382, 736 694 671, 777 292 218 nejpozději do úterý 21.2.2017.
Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek.
Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční podmínky.  Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi. Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.

Programové prohlášení nové krajské koalice a  modernizované logo Pardubického kraje.

Vyhlášení důležitých dokumentů je připraveno na úterý 24. ledna 2017. Uskuteční se tisková konference, jejímiž hosty budou zástupci všech politických stran v krajské koalici:
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje (ČSSD), Roman Línek, 1. náměstek hejtmana (KPK)
Michal Kortyš, náměstek hejtmana (ODS), Hana Štěpánová, radní (STAN)
 
V Brně byl zahájen veletrh cestovního ruchu GO & Regiontour

Zahájení se zúčastnila i delegace Pardubického kraj s hejtmanem Martinem Netolickým. Pardubický kraj má komplexní expozici, zaměřenou na největší atraktivity, mezi které však Česká Třebová nepatří.  Svůj samostatný stánek zde nemělo žádné město z Pardubického kraje. Město Česká Třebová upřednostňuje únorový  veletrh Holiday world v Praze. Turistické zajímavosti a atraktivity Orlickoústecka bude ve společném pavilonu východní Čechy prezentovat Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko, svazek Českomoravské pomezí, Králíky nebo o.p.s. Králický Sněžník. Čtvrtek patřil v Brně odborníkům, pro veřejnost bude veletrh otevřen od pátku do neděle. Zároveň s ním se zde koná i veletrh průmyslu cestovního ruchu Go. Fotografie z úvodu veletrhu Luboš Kozel.  Napovídají o expozici Pardubického kraje, o setkání hejtmana s ministryní pro regionální rozvoj Karlou Šlechtovou, byl zde i starosta Chrudimi,  Moravské Třebové, starosta Litomyšle Radomil Kašpar pokřtil nový kalendář UNESCO 2017. Byli zde také hejtmanové mnohých českých a moravských krajů. Více ZDE
 
Přes tři čtvrtě milionu jídel vydá ročně svým zaměstnancům společnost Foxconn

Pardubice, 19. ledna 2017 – nejlepší zaměstnavatel pardubického kraje a jeden z nejvýznamnějších českých exportérů s více než 5 tisíci zaměstnanci vydá ročně ve svých zaměstnaneckých restauracích více než 750 tisíc jídel a téměř 400 tisíc polévek. Během jediného měsíce tak průměrně zaměstnanci spotřebují přibližně 1,5 tuny zeleniny, téměř 2 tuny hranolek, 9 tisíc litrů polévky nebo přes 400 pizz. Dvě třetiny celé konzumace se uskuteční v pardubickém závodu, třetina v Kutné Hoře.
 
Pomoc pro malou Štěpánku

Projekt na pomoc malé Štěpánce běží již dva roky. Její zdravotní stav je velmi vážný, mnozí by to vzdali, ale rodiče malé holčičky nepřestávají bojovat. Narodila se v říjnu roku 2014 s několika vážnými diagnózami. Nejznámější je epilepsie, snížení svalového napětí přezdívané jako nemoc hadrových panenek a další, které bohužel zapříčiňují bolesti, vedou k mentální retardaci a v některých případech i k úmrtí pacienta. Štěpánce jsou jen dva roky a má za sebou tolik vysilujícího boje jako mnozí z nás nezažijí za celý život. A to je teprve na začátku.
Jak je možné Štěpánce pomoct?
Zázraky na sebe možná nechají čekat, ale nezdolná víra a péče rodičů, finanční podpora i úplně cizích lidí je hnací silou malé bojovnice. Díky tomu skutečně překonává všechny prognózy a učí se lézt, jíst a zažívá zdánlivě obyčejné chvíle jako hrátky na sněhu. Cvičení a rehabilitační pobyty jsou velmi nákladné, proto se rodina bez finančních darů neobejde. Pokud máte i Vy touhu udělat dobrý skutek, podívejte se na její FB profil nebo webové stránky a přispějte jakoukoli částkou. Dobré skutky nejsou výsadou jen Vánoc.
Do budoucna je třeba intenzivní rehabilitační pobyt, který je nejen fyzicky náročný, ale i finančně. Další pomůcky, které Štěpánka potřebuje naleznete na webu nasestepanka.cz nebo se můžete přímo spojit s maminkou Štěpánky a zjistit aktuální potřeby malé bojovnice. Štěpánku podporuje řada jedinců a marketingovou podporu zajišťuje agentura Festing s.r.o. z Hradce Králové, která již v minulosti udělala i finanční sbírku, na které se vybralo přes 17 tisíc Kč.
Více na: nasestepanka.cz nebo https://www.facebook.com/nasestepanka/
Přispět můžete na transparentní účet na 2930279043/0800.