Českotřebovský deník 1/2017 (1.1.)     

Vše začalo s úderem devatenácté hodiny tradičním přípitkem starosty města. I letos přišlo  na náměstí celé kompletní vedení města.  Byl to již 18. silvestrovský ohňostroj v pořadí, a vždycky za přítomnosti kompletního vedení města. Dříve byly ovšem tyto akce půlnoční , vlastně tedy již novoroční , konaly se půl hodiny po půlnoci. Současný termín na Silvestra v 19 hodin nemá zvláštní logiku, vyhovuje ovšem rodinám s dětmi, zahajuje v rodinách silvestrovský program. Zaplněné náměstí je toho důkazem. Letos trochu dojem z ohňostroje kazilo mlhavé počasí, efekty bez mlhy by byly lepší. Zvláště když se postupně s rostoucím počtem odpálených raket mísila mlha s kouřem a spalinami. Možná ještě horší podmínky měl pražský novoroční ohňostroj na Letné. Mlha efekty ohňostroje prostě ničí.  Organizace byla ovšem dokonala, hasiči  to zvládli na jedničku a bezpečnost slavících lidí na náměstí a v přilehlých ulicích byla zajištěna. Další fotografie ze silvestrovského dění na Starém náměstí najdete ZDE   (Foto Luboš Kozel)


KČT Česká Třebová
vyzval na Nový rok Třebováky ke čtyřem dobrým skutkům:

- jdi na Nový rok na výlet
- pozvi někoho ze svého okolí
- poznej kus přírody
- přispěj potřebným
Koupí Novoročního čtyřlístku od členky KČT paní Elišky Kodytkové  mohli návštěvnáci chaty na Kozlově přispět na budování turistických tras pro vozíčkáře. V restauraci bylo plno a tak byl otevřen i přilehlý srub.K příjemné atmosfeře přispěli hezkými písněmi při kytaře i manželé Pávkovi. V. Polák



Novoroční zima

Sníh sice nemáme, ale Skiareál Peklák má dostatek sněhu technického a profesionální tým, který dokáže svah dobře upravit, díky zásobám (bohužel drahé) vody se nemusí tolik omezovat jako výše položený areál v Přívratu, kde se zatím o dostatku sněhu zatím napsat nedá. Přesto i toto středisko funguje díky obětavosti organizátorů dobře slouží. Ve městě máme centimetrový poprašek, vlastně námrazu z mlhy,  začíná docela přesně na mostě přes Třebovku  na Lhotce dál už není vůbec nic. Zamrzla však Třebovka a také rybníčky, například pivovarský. A tak si dnes na Nový rok mládež užívala např. na Zámostí a v Bezděkově bruslení, i když zimní stadion spal zimním spánkem. Zamrzlá Třebovka nyní poskytuje možnost  bruslit na poměrně dlouhé trase od mostu v Lidické až po most Rambouskův, to už dlouho nebylo.
 
Na Pekláku máme vše v provozu

Na obou svazích leží 15-50 cm technického sněhu.  Lyžařská škola otevřena denně 9-16 hodin.
Otevřen je i bufet, půjčovna vybavení a servis.
Provozní doba:
2.1.2017 9-16 a 17-20 hodin V dalších dnech již běžná provozní doba.
Těšíme se na Vás a přejeme Vám hodně lyžařských zážitků v roce 2017.
 
Část města - Moravské ulice nesvítí

Bezpečnost o silvestrovské noci zajišťovali hasiči, starali se pečlivě.V setmělých ulicích bylo hodně lidí a to včetně dětí. Také úklid byl zajištěn, v předstihu společnost Ekobi navezla na náměstí kontejnery. Přesto se chybička vloudila - právě o silvestrovské noci nesvítilo veřejné osvětlení na Moravské ulici od restaurace Křib a další část města se nořila do tmy. Stát se to může,  jenže ono se to opakuje také dnes na Nový rok večer je zde stejná tma jako včera, jako by neexistovala možnost opravy, nebo víkendová pohotovostní služba. Jistě se nejedná o neřešitelnou záležitost. Nebo to nikdo nenahlásil? Snad to už zítra bude svítit.... (mm)
 
Českotřebovský deník uzavřel další rok činnosti a vstupuje do do 15 roku působení s každodenní aktualizací. 

Za prosinec 2016  otevřelo stránky Českotřebovského deníku alespoň jednou 24845 návštěvníků, za celý rok 2016 to bylo 271414 návštěvníků a to nejen z České Třebové ale prakticky z celého světa. Podle evidence serveru navrcholu.cz máme přehled o tom, ze kterých zemí pochází návštěvníci stránek. O je to někdy docela exotika. Zatím můžeme slíbit, že silvestrovskou půlnocí nekončíme, ale pokračuje také v roce 2017, byť z toho není žádný ekonomický efekt, ale vlastně takový koníček, který však nelze dělat jen tak někdy pro ukrácení volných chvil, ale systematicky a pořád. Takže top je nikdy nekončící práce... Tak třeba v uzavřeném roce 2016 vyšlo (zpravidla těsně před půlnocí)  331 (číslovaných) deníků  a změny na webu byly  i v dalších  dnech a bylo jich vlastně jen několik, kdy se obsah na webových stránkách www.zpravodaj.probit.cz neměnil. Cílem je poskytovat aktuální informace a postřehy, fotografie z dění ve městě a okolí, také názory čtenářů a návštěvníků stránek, komentovat aktuálně se vyskytující problémy. 
Opět  je třeba v této souvislosti poděkovat všem přispívatelům, kteří na stránky českotřebovského deníku posílají své příspěvky a fotografie. Díky! Těším se na další spolupráci v roce 2017. Milan Mikolecký