Českotřebovský deník 20/2017 (20.1.)

Zimní tábor na Kozlově po třiadvacáté

Po roce bude  víkend patřit zimním táborníkům na Kozlovském kopci. Letos si opravdu na nedostatek zimy nebudou moci stěžovat. Cílem je strávit společný víkend čs přáteli, přespat ve stanu nebo si postavit vlastní iglú a užít si tento nevšední zážitek. Letos bude  sníh, mráz co hrdlo ráčí. Právě to spojuje skupinu lidí, kteříse sem na Kozlov akždý rok rádi vrací. Organizáítorem je opět František Uma ze Svinné. Říká, že zimní táboření je zážitkem tehdy, když je alespoň minus deset. První ročník zimního táboření se uskutečnil v gesci zakladatele Františka Umy jako Memoriál Josefa Stolína v lednu 1994, tedy před 22 lety. mezi pravidelné účastníky patřil na Kozlově vždy lanškrounský zimní turista Ota Juren. Po jeho úmrtí se akce přejmenovala na Memoriál Oty Jurena a na krátký čas zimní táboření přestěhovalo z Kozlovského kopce do Záměla, ale opět se sem vrátilo, neboť na Kozlovském kopci má tento podnik lepší zázemí a je také pro turisty z různých koutů Česka lépe přístupný. Velmi povedený byl např. jubilejní ročník v roce 2014, kdy bylo táboření spojeno s návštěvou zimní akce v Pravěké osadě Křivolík. Fotografie z 26. ledna roku 2014.

Zvyšování bezpečnosti pěší dopravy při silnici I. třídy v České Třebové

Předmětem projektu je rekonstrukce chodníků, přechodů pro chodce a autobusových zastávek ve třech úsecích silnice I/14 a částečně i v úseku silnice II/358. Souběžně s rekonstrukcí chodníků dochází rovněž k modernizaci veřejného osvětlení ve dvou úsecích silnice I/14. Primárním cílem projektu je zvýšit bezpečnost dopravy podél silně frekventované silnice I. třídy I/14 a částečně i podél silnice II/358. Sekundárním cílem je ve městě zvýšit využití udržitelných forem dopravy.
Rekonstrukce chodníků a veřejného osvětlení má za následek podstatné kvalitativní zlepšení bezpečnosti silniční a pěší dopravy v České Třebové, protože se minimalizuje riziko srážky pěších s projíždějícími automobily. Díky bezbariérovému řešení se navíc zvýší bezpečnost také hendikepovaných osob. Projekt napojením a rekonstrukcí autobusových zastávek rovněž přispěje k podpoře vyššího využití udržitelných forem dopravy. Projektu byla poskytnuta finanční podpora ze strany Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu, jenž je řízený Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Registrační číslo projektu: CZ.06.1.37/0.0/0.0/15_016/0000858
 
Prodám byt v OV 3+1 větší za 1 200 000,- Kč na sídlišti Lhotka. Plastová okna a větší sklep 5m2. Dále hledám podnájem 2+1 popř. 1+1 v České Třebové."  Mobil:  774 001 734.
 
Odvrácená stránka zimy: špatná zimní údržba chodníků 

"Jedním slovem katastrofa!, hodnotí českotřebovské chodníky pravidelná návštěvnice našeho města bydlící v Kolíně a naše českotřebovská rodačka Vlasta B., dojíždějící do Třebové do své rodné chalupy. "Začátkem ledna jsem navštívila své rodné město a hned u nádraží čekalo nemilé překvapení - 10 cm sněhové břečky všemi směry, totéž na chodnících. Přesto, že po celý den nespadla žádná další vločka, vše zůstalo až do večera zcela stejné, pouze trochu přimrzlo. Když jsem kolem páté odjížděla, zjistila jsem před nádražím za šera na vlastní kůži co to je volný pád do tohoto sajrajtu na nějaké skleněné  ploše, snad  chodníkovém osvětlení. Podobná situace se opakovala i při mé další návštěvě. Vypadá to, že za to NIKDO neodpovídá, NIKDO si nedělá starosti. Píšete o tom,  s jakým úsilím  se přenáší žáby přes silnici, ale kolik lidí si zláme nohy na silnici nikoho nezajímá".  Svůj postřeh přinesla osobně a ještě přidala dotaz  na to kdo zrušil schody v horní části Kobylího dolu, neboť nyní se tím v zimě stal někdy zcela neschůdný.... (mm)
 
Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek. Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční podmínky.  Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi. Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.

Pět let od těchto událostí:

Žaloba firmy Cervin, s.r.o. na T.J. Sokol Česká Třebová  o cca 1 milion korun (za údajné vícepráce a penále), potvrzená okresním soudem, byla u odvolacího krajského soudu zamítnuta. Soud  přezkoumal znalecký posudek a stanovil opak, firma Cervin má naopak za neoprávněně fakturované a již zaplacené práce zaplatit T:J. Sokol statisíce korun. Dodnes Sokol nic nedostal, firma je v insolvenci
 
Nový sběrný dvůr v Semanínské ulici - stavba také podpořená EU je spíše hospodářského charakteru, má moderní řešení a zlepší kvalitu třídění odpadu v rámci města. Klade si za cíl i ušetřit prostředky určené na likvidaci odpadu, to prokáže až jeho fungování. Stavbu prováděla podle výběrového řízení firma M-Silnice, a.s., velkou část prací ovšem provedla jako poddodávku  společnost Agile. Občané upozorňují ještě i dnes na nevhodnou polohu nového sběrného dvora vzhledem k obydlené části  města.
 
Rekonstrukce čistírny odpadních vod na Lhotce a dostavba kanalizace v dosud neřešených lokalitách města.  Investičně náročná akce je podpořena dosud největší dotací  z evropských fondů ve městě byla zahájena v srpnu 2011,  dokončena pak byla do konce roku 2012. Do konce roku 2013 pak probíhal zkušební provoz.  Stavbu provedlo sdružení firem OHL - ŽS a Hochtief CZ. Dosažená konečná cena činí 283 mil. Kč bez DPH, t.j. s daní 339 mil, Kč. Logické bylo očekávání, že dodavatel bude na tak velké stavbě také spolupracovat s místními firmami. Stanovil jim však tak těžké podmínky, že nebyly akceptovatelné a  tak nakonec nemalou část prací na stavbě konali zahraniční dělníci.

 

Ukončení příjmu žádostí ve výzvách č. 34 a 35 IROP pro sociální bydlení

Dne 27. 12. 2016 byl ukončen příjem žádostí o podporu v rámci výzev č. 34 Sociální bydlení a č. 35 Sociální bydlení pro sociálně vyloučené lokality Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Ve výzvě č. 34 bylo předloženo 25 projektů v celkovém finančním objemu cca 173 mil. Kč.  Objem předložených žádostí nepřesáhl alokaci výzvy, zbylá alokace činí cca 100 mil. Kč (skoro jednu třetinu alokované částky). Oproti tomu ve výzvě č. 35 bylo předloženo 119 projektů v celkovém finančním objemu cca 756 mil. Kč, což znamená, že objem žádostí přesáhl alokaci výzvy o 115 mil. Kč. Pokud se projekty ve výzvě č. 35 ukážou jako dostatečně kvalitní, bude na jejich financování použita zbylá alokace z výzvy č. 34. Aktivity výzev č. 34 a 35 jsou zaměřeny na pořízení bytů, bytových domů, nebytových prostor a jejich adaptace pro potřeby sociálního bydlení a pořízení nezbytného základního vybavení. Mezi příjemce dotace jsou zařazeny nejen obce, ale také neziskové organizace, církve a církevní organizace.  Z našeho města ani okresu nikdo o grant v rámci této výzvy nežádal.

V plánovaných výzvách č. 73 Sociální bydlení II. a č. 74 Sociální bydlení (SVL) II., které budou vyhlášeny v dubnu 2017, je u výzvy č. 73 plánovaný finanční objem dotace  veliký - 705 mil. Kč a u výzvy č. 74 je plánovaný finanční objem dotace 1,7 mld. Kč, což je dohromady více než 2,3 mld. Kč. Více informací o těchto výzvách je k dispozici na webu IROP viz     Harmonogram výzev 2017 k 20. 12. 2016 [MS Excel, 23.08KB]. Další alokace pro sociální bydlení je vyčleněna ve výzvách ITI (Výzva č. 60 Sociální infrastruktura - integrované projekty ITI), IPRÚ (Výzva č. 61 Sociální infrastruktura - integrované projekty IPRÚ) a CLLD (Výzva č. 62 Sociální infrastruktura - integrované projekty CLLD).