Českotřebovský deník 22/2017 (22/1)  
Pivovarský rybníček v obležení rybářů aneb lov v dírkách je populární          

Neděle 22/. ledna 2017

Vánoce a děti

Kouzlo Vánoc je sice už za námi, ale proč si jej ještě nepřipomenout....
Vánoce jsou nejkrásnější svátky, během kterých se my, dospělí, nabíjíme z rozzářených očí dětí, které prozrazují nadšení, touhu a očekávání. Prostřednictvím dětí vnímáme Vánoce intenzivněji a plnými doušky.
Podobně jsme se cítili i my, dospělí, během akcí, které jsme prožívali spolu s dětmi ve školní družině na Základní škole Nádražní v České Třebové v průběhu adventu. Začínalo se zde v tělocvičně čertím dováděním, kdy všechna oddělení ŠD nastoupila v čertovském převlečení spolu s p. vychovatelkami. Soutěže a dovádění s hudbou nebralo konce. Děti byly pravými čertíky se vším všudy. Myslím, že jsme si tuto akci všichni náležitě užili. 
Potěšení s hudbou při kytaře si dopřála všechna oddělení školní družiny, kdy nás vánočními koledami provedl čertík, se kterým jsme zpívali a doprovázeli ho hrou na hudební nástroje.
Tvorba vánočních přáníček, ozdob, připomínání si vánočních zvyků nás nezastavilo, abychom si užili i sněhové nadílky.
Pak začala příprava a nácvik na vánoční vystoupení pro rodiče. Z každé družiny se ozývaly tóny flétniček a zpěv vánočních koled. Následně vše vyvrcholilo 21. 12. 2016, kdy přišli rodiče, prarodiče a sourozenci, abychom si společně, za dětských hudebních doprovodů trubky, kláves, houslí, fléten a zpěvu, připomněli Vánoce a zastavili se v tom svátečním shonu. Děti byly výborné a vystoupení se jim, za pobrukování si rodičů "Rolničky", vydařilo.  
Vystoupením vše ještě nekončilo. Rodiče a děti čekalo malé občerstvení v podobě kávy, čaje a sladkého pečiva, které mohli ochutnat v rámci vánočních dílniček, ve kterých se vyráběla z různých materiálů přáníčka, ozdoby, vánoční symboly a další. Na dětech byla vidět nejen radost z výsledku, ale i sounáležitost s rodiči i prarodiči.  
Také bychom chtěli touto cestou popřát Vám všem šťastný nový rok 2017, plný dětských úsměvů, zdraví a spokojenosti.
Vychovatelky školní družiny ZŠ Nádražní v České Třebové