Českotřebovský deník 23/2017 (23/1)   
Informace o havárii sportovní haly v České Třebové se rozšířila étérem celosvětově

Na zprávu reagovali např. představitelé všech našich partnerských měst (s nabídkou pomoci, pokud bude potřeba), zájem byl vyvolán u našich rodáků v cizině, obrazové šoty se dostaly do televizních zpráv v řadě zemí.  
 
Znalci na prohlídce. 

V pondělí dopoledne bylo možné shlédnou u havarované haly jeřáb se zavěšeným košem, ve kterém  měli možnost odborníci posoudit z blízka a na vlastní oči stav havarované konstrukce střechy sportovní haly a jejích nosníků.  Havarovaná střecha zde v této podobě dlouho zůstat nemůže a bude třeba dát příkaz k jejímu odklizení, které také bude muset někdo zaplatit ... Znalci jmenovaní Policií, Pardubickým krajem a třeba také dodavatelem stavby budou tedy muset pracovat v omezeném čase.  Po vyhodnocení situace stavby bude rozhodnuto o způsobu rekonstrukce, bude třeba opět udělat projektovou dokumentaci, obnovit stavební řízení, vybrat dodavatele  rekonstrukce a potom bude teprve samotná realizace. Do dokončení stavby tedy bude může uplynou celý rok. Doufejme, že do zimy bude hala opět od pořádnou střechou. Na novém způsobu zastřešení, které se očekává, mohou "vydělat"  volejbalisté, neboť pokud bude místo dřevěných vazníků jiná konstrukce (železobetonové či ocelové vazníky), může se tím výška haly zvýšit a to velmi znatelně. Statici budou také muset před návrhem posoudit i stav stávajícího zdiva, nemusí pro nový typ zastřešení vyhovovat. 

Úklid sněhu -  stále aktuální téma.

Občané samozřejmě vidí především problémy ve svém okolí a nedokážou posoudit situaci v rámci celého města. Nelze tím však omlouvat některé problémy, které bylo možné vyřešit. V řadě případů chybí vstřícnost některých občanů, především těch, kteří zanechalo svoje zaparkovaná auta na nevhodných místech a vrstva sněhu na nich ukazuje, že jsou po celou zimu zřejmě nepojízdné a jen překážejí.  Někde být musí, ovšem proč právě u komunikace s velkým provozem  a velkou frekvencí autobusů (snímek ze Sadové ulice).
Městská policie musela v několika případech kontaktovat majitele vozidla, aby jej  přemístil, neboť bylo zaparkováno sice v ulici s možností stání, ale tak že umístěné tak špatně (daleko od chodníku) a blokovalo zimní provoz. V Krátké ulici u gymnázia se setkali zasahující pracovníci pohotovosti Orlické vodohospodářské společnosti s neochotou majitele vozidla, které měl zaparkované přesně v místech, kde byla lokalizována  havárie vodovodního řadu.
V řadě ulic a veřejných prostor bylo nutné přikročit k odklízení sněhu.  Tato práce znamená nasazení techniky, která by přes den blokovala provoz, proto se prováděla v noci.  jde např. o Kubelkovu ulici, kde rychle jedoucí úklidová vozidla Správy silnici odklízela sníh tak, že vše naházela na chodník, který nebylo možné uklidit.  Také v jiných místech, kde jsou bariéry sněhu mezi chodníkem a ulicí překážkou zamezující průjezdnost.  Na jedné straně jsou požadavky na další úklid  a na druhé straně zase jiní se  nad úklidem sněhu podivují a považují to za zbytečné  vyhazování peněz.   Sněhová  ( a teď už i ledová) nadílka je letos pořádná a tak nás zima bude přece jen něco stát....
 
Pardubický kraj budou reprezentovat volejbalistky i volejbalisté z gymnázia

Na sportovní halu v Chocni budeme vzpomínat rádi, neboť zde se koncem prosince konalo krajské finále ve volejbale středních škol. A po zisku prvního místa v okresním kole se také zde podařilo zvítězit jak našim děvčatům, tak i chlapcům. Vybojovali si tímto postup do kvalifikace na republikové finále, které se bude konat 9. února v Brně. Čeká je těžký souboj s vítězi kraje Jihomoravského a Vysočina.  Velká pochvala a dík patří těmto našim sportovcům: Kristýna Bělková, Kristýna Voleská, Linda Klimková, Veronika Šplíchalová, Monika Nerudová, Natálie Foldynová, Tereza Sýkorová, Patricie Landová, Martin Blažek, Vladimír Skřivánek, Jan Kadlec, Viktor Pejchal, Jan Šplíchal, Petr Štembírek, Radim Kohoutek, Matěj Popelka, Michal Rickwood, Patrik Vebr, Štěpán Chládek.  Více ZDE
Daniela Fricová
 
4 zájemci na místo nové asistenta kriminality na sídlišti Borek. 

Od 1. ledna novém roce dohlíží na pořádek a klid pouze jedna nová asistentka prevence kriminality, která tak nahradila dva bývalé kolegy. Vzhledem k dění v této lokalitě to není ideální stav,  postrádá druhého kolegu. Místostarostka Jaromíra Žáčková potvrdila, že se přihlásili čtyři zájemci. Pokud z nich nový asistent nebo asistentka vybrána, nastoupí už od 1. února.  Jejich mzdu zajišťuje Úřad práce, vybavení pak město Česká Třebová, které se také podílí na doplacení odměn, jinak by mzda asistentů byla velmi podprůměrná. Zajištění těchto dvou pracovních míst se v minulém roce v Borku osvědčilo, zlepšil se pořádek na sídlišti a také školní docházka dětí. Pracovní smlouvu mají noví asistenti na dobu určitou,  v případě dobrého hodnocení nebude problém s jejím prodloužením. Minulí asistenti se osvědčili,  z funkce odešli na vlastní žádost, zajistili si jiné místo sami.
 
Využití dotací OPŽP na zadržování vody v krajině

V rámci OPŽ je v rámci vyhlášené 51. výzvy uvedena podporovaná AKTIVITA 4.3.2: Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur – opatření vyplývající z plánů dílčích povodí - vytváření a obnova vodních prvků s ekostabilizační funkcí, kterou chce město Česká Třebová využít pro podporu financování svých projektů. Starosta Jaroslav Zedník potvrdil, že by rád využil tento program do financování nádrže biokoupaliště v Křivolíku , ale nejen to, dalším projektem, který město připravuje je vybudování další malé vodní nádrže na Semanínském potoce  v sousedství silnice na Semanín, tedy pod lokalitou bývalých kasáren a pod rybníčkem Pařezák. Nyní město shání  informace, které využije pro přípravu projektového záměru a dokumentace.  V rámci této výzvy jsou mimo dotací na zadržování vody v krajině ucvedeny také další aktivity řešící problém revitalizace  a renaturace vodních toků a na odstraňování migračních bariér živočichů. Celkem je připraveno 500 mil. Kč, přijímání žádostí končí 31. července 2017.  Uvidíme, jak budeme úspěšní.