Českotřebovský deník 25/2017 (25/1) 
Velká cena České Třebové v judu mládeže - Třebováci byli úspěšní

Ve dnech 21.-22.1.2017 pořádal náš oddíl 6.ročník mezinárodního turnaje pro mládežnické kategorie U11, U13, U15 a U18. Když budeme letošní ročník hodnotit, tak ho určitě musíme považovat za dosud nejkvalitnější a nejpovedenější.
Turnaje se účastnili závodníci ze čtyř zemí – ČR, Polska, Slovenska a Bosny a Hercegoviny. Velikou radost jsme měli ze zvyšujícího se počtu závodníků, který se vyšplhal na zatím rekordních 492 judistů z 67 oddílů.
A co výsledky našich závodníků?
V sobotu nejdříve nastoupili mláďata (U11), kde jsme zásluhou Adama Janíčka vybojovali ve váze do 28,4kg 2.místo. Po mláďatech pak startovali starší žáci (U15) a tam jsme získali hned 4 cenné kovy, což nám vyhodnocení oddílů vyneslo skvělé 3.místo. První místo vybojovala Petra Vážková ve váze do 63kg, druhé místo získala Kristýna Štusáková ve váze do 36kg a dvě třetí místa vybojovali ve váze do 60kg Matěj Řezníček a Jakub Verner.
V neděli nejdříve začala kategorie mladších žáků (U13), kde jsme získali také 4 medaile a mezi oddíly skončili na 4. místě. O cenné kovy se zasloužili – Saša Pataki ve váze do 38kg vybojoval zlatou medaili, Petra Karastojanová ve váze do 32kg a stříbrná medaile, další stříbro získala ve váze do 32kg Martina Paarová a bronz ve váze do 40kg získala Veronika Janišová.
Poté pak začali svou soutěž dorostenci, kde se nám podařilo získat hned 5 medailí a tento skvělý výsledek nás vynesl na fantastické první místo v oddílovém hodnocení!!! O medaile se postarali – Váha do 73kg a zlato pro Vítka Škrkoně, ve stejné váze pak stříbro pro Tondu Kobzu, ve váze do 60kg získal bronz Dominik Štusák, Zuzka Gregarová ve váze do 57kg získala stříbro a stejně tak i Petra Vážková ve váze do 63kg.
Zde podrobnější výsledky :http://www.czechjudo.org/vice-kategorii-21-01-2017-velka-cena-ceske-trebove-2017-vi-rocnik

Únorová přednáška projektu 12 klíčů

V pondělí 27.2. od 17 hodin v malém sále Kulturního centra Česká Třebová se bude konat další přednáška Projektu 12 klíčů.
Téma přednášky je tentokrát cestovatelské a proletíme se až na prosluněnou, komunismem potřísněnou Kubu.
Dozvíte se o kubánské kultuře, současné politické situaci, turistických zajímavostech i o tom, jak se v komunismu žije místním lidem. Přednáška bude doprovázena vlastní fotodokumentací.

 

Těším se na Vás -
Aneta Unzeitigová
 
Nové programové prohlášení Rady Pardubického kraje schváleno

Nové programové prohlášení Rady Pardubického kraje na období 2016–2020 získalo po čtyřech čteních svou konečnou podobu a tento týden ho radní podepsali. Je průnikem programů stran a hnutí krajské koalice, radní Hana Štěpánová ho nazvala programem rozumu, logičnosti a smysluplnosti. Podle hejtmana Martina Netolického mnohé body přivítá i opozice.
„Naší snahou je stabilní financování kraje a chceme, aby co největší část rozpočtu byla určena na rozvoj kraje a investice. Možné úvěrové zatížení budeme zvažovat jedině na investice, které si z rozpočtu nemůžeme jednorázově dovolit, nebo na reprodukci majetku,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Řekl také, že situace ve školství se začíná stabilizovat, počty žáků na středních školách kraje se nyní příliš nemění a během několika příštích let porostou. Kraj proto nechystá změny v síti škol, upravovat bude jen oborovou strukturu v souvislosti s požadavky zaměstnavatelů a s možnostmi uplatnění duálního vzdělávání. V oblasti životního prostředí mimo jiné zdůraznil, že kraj nepodpoří navýšení kapacit pro spalování nebezpečných odpadů.
První náměstek hejtmana Roman Línek (KPK) připomněl, že cílem koalice je učinit Pardubický kraj jedním z nejatraktivnějších a nejbezpečnějších regionů v zemi, což už se podle výzkumů v závěru loňského roku začíná dařit. Dále se věnoval zapojení moderních technologií do programu rozvoje a údržby majetku, který má kraj v celkové hodnotě kolem 25 miliard korun. Rada plánuje i zvýšení prostředků do oblasti živé kultury i památek, kde se mimo jiné připravují tři velké evropské projekty – Zámek Pardubice, Přihrádek a depozitáře v Ohrazenicích. „Sociální služby budou pokračovat v transformaci pobytových zařízení, začneme i s transformací služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny. Zvláštní pozornost chceme věnovat právě rodinám s dětmi, ale také seniorům a podpoře neziskového sektoru, dobrovolnictví a sociálního podnikání,“ řekl Línek. V oblasti cestovního ruchu bude pokračovat spolupráce s Královéhradeckým krajem i podpora páteřních cyklostezek v kraji.
Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) se zabýval problematikou výstavby silnice D35, ale i výběrem nových dopravců na dalších 10 let a samozřejmě i nutnými investicemi do krajských silnic II. a III. tříd. „Letos by do nich mělo jít celkem kolem 500 milionů korun. Hodně projektů je naštěstí už připravených, ale u těch, kde nejsou vyřízené záležitosti s pozemky, musíme zařadit rychlostní stupeň číslo šest, abychom se mohli ucházet o evropské dotace,“ poznamenal radní pro dopravu. K rezortu zdravotnictví, které spravuje jeho stranický kolega, radní Ladislav Valtr, zaznělo, že koncepční dokument k potřebné racionalizaci struktury akutní lůžkové péče a rozvoji nemocnic bude předložen již v průběhu dubna až května.
Starosty a nezávislé zastupuje v krajské radě Hana Štěpánová. Ta chce usilovat zejména o rovnoměrný rozvoj kraje a pomáhat starostům obcí a měst. „Tam, kde začínají kopečky, začínají i problémy,“ podělila se o své zkušenosti z kraje.  Pro starosty zejména malých obcí proto připravuje ve spolupráci s odborníky z Krajského úřadu Pardubického kraje školení k nové legislativě zdarma. „Evropské dotace, které mám na starosti, jsou na kraji dobře rozpracované a věřím, že zvládneme vyčerpat všechny prostředky, kterými bude možné podpořit rozvoj kraje,“ dodala.
 
Andrej Babiš v Králíkách řešil ženskou věznici

Město Králíky včera navštívil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v doprovodu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Oba zástupci vlády se setkali nejen s vedením města, ale také zástupci podnikatelské sféry. Tématem byl záměr ministerstva spravedlnosti zřídit ve městě ženskou věznici. Ačkoliv tomuto setkání nebyl přítomen žádný ze zástupců kraje, řeší hejtman Martin Netolický další osud bývalého výchovného ústavu přímo s vicepremiérem Andrejem Babišem.
„Na toto jednání jsme bohužel nebyli pozváni, avšak s panem ministrem Babišem jsme v této záležitosti v kontaktu. Jsem rád, že má zájem o vyslechnutí našich názorů, které jsem mu sdělil. Požádal jsem ho, aby zvážil, zda je tento objekt skutečně vhodný vzhledem k exponovanosti lokality a investicím státu, kraje, města i jednotlivých investorů,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Chápu zájem některých podnikatelů o levnou pracovní sílu, kterou by vězeňkyně při nedostatku pracovních sil v dělnických profesích mohly být. Na druhou stranu musí být brán zřetel na dlouhodobé zájmy v regionu. Jedná se o ostatní investory a podnikatele podnikající v oblasti kvartálního sektoru, kterým cestovní ruchu bezesporu je,“ řekl hejtman Netolický.
Místo vězení raději byty
V areálu na Dolní Moravě, který je největším střediskem Pardubického kraje, pracuje dnes na 300 zaměstnanců, především mladých lidí. Ti mají problém s hledáním bydlení, což by mohlo být díky přestavbě objektu vhodné řešení pro celou lokalitu.
„Jsme připraveni jednat o jiném vhodnějším využití budovy. Chci také vyvrátit obavy týkající se finančního zapojení státu. Kromě samotného objektu nebude kraj, město, ani investor požadovat žádné finance. Zájem o tuto oblast byl silný již v minulosti a jedná se o jednu z mála integrovaných podpor v rámci celé České republiky,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl výsledky místního referenda v poměru 86:14 proti zřízení věznice. „Je nutné si uvědomit také poměrně vysokou účast, která zdaleka přesáhla účast nejen u krajských, ale i komunálních voleb. Navíc se proti záměru postavilo také krajské zastupitelstvo, což je pro nás jednoznačný signál, že strany napříč politickým spektrem v

 

Skutečský festival se zahraničními umělci


Přestože festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nemá v podtitulu slůvko mezinárodní, de facto takovým je. I v programu 14. ročníku, který začíná 12. března 2017 vystoupí řada zahraničních umělců vysoké úrovně.

Pod hudebním nastudováním opery Tosca v Moravském divadle Olomouc je podepsán dirigent Francesco Bottigliero, který se představí i ve Skutči. V roli Toscy se očekává polská sopranistka, sólistka polské královské opery Ewa Biegas.

Vzácným hostem společného koncertu Komorní filharmonie Pardubice a sboru Boni Pueri je v Čechách žijící britská sopranistka Christina Johnston, která působila jako sólistka Státní opery Praha.

Jedinečným zážitkem bude koncert Filmové filharmonie z Prahy v prostorách zimního stadionu, který bude řídit japonský dirigent, skladatel, houslista a sbormistr Chuhei Iwasaki.

Také balet Giselle Severočeského divadla Ústí nad Labem nabídne řadu zvučných jmen. Mezi tanečníky se objeví Japonka Chiaki Honda, Rus Vladimír Gončarev, Lotyš Robert Skujenieks a další.

Formace La Magia del Flamenco se blýskne na samý závěr v Závěrečném koncertu s Carmen. Jejími členy jsou i běloruská tanečnice flamenca Lola Karpenko a slovenský hudebník a zpěvák Juraj Papi Garaj.

Účasti zahraničních umělců si velmi ceníme, vynikající výkony však bez výjimky podávají i čeští umělci a tělesa. V divácky atraktivním programu září nejen jména, ale i tituly. Vybere si určitě každý,“ říká k programu festivalu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu. Dvouměsíční festival ve Skutči nabízí vedle slavných děl české i světové klasiky velké crossoverové projekty i koncerty komorního charakteru.

Podrobnosti o programu naleznete na stránkách: www.festival-hudebni.skutec.cz

a také ZDE
Mistrovství světa psích spřežení - první medaile

Mistrovství světa federace IFSS on-snow v Kanadě včera odstartovalo a již v prvním závodě skijöringu na 14 km Michal Ženíšek získal v silné konkurenci bronzovou medaili. První a druhé místo brali závodníci z Norska a Finska. Michaela Srchová se v konkurenci 27 závodnic dostala ve skijöringu do TOP 10 a obsadila 7. místo. Jiří Mencák v dvoukolovém závodě psích spřežení dojel v první části závodu na průběžném 3. místě. Druhá část závodu se jede dnes. Průběžné zpravodajství z Kanady, včetně umístění a vlogů našich reprezentantů, můžete sledovat na stránkách http://vimcimkrmim.cz/mskanada.php.