Českotřebovský deník 26/2017 (26/1) 

Havárie sportovní haly opět v hlavních zprávách na ČT1


Zřícená střecha haly se začala pomalu rozebírat, pracují zde dva jeřáby. Práce je obtížná a nebezpečná, současně s rozebíráním se provádí dokumentace stavu jednotlivých nosníků. Předpoklad je, že to bude trvat ještě celý další pracovní týden. Odstraní se  havarovaná část stavby, což se musí stejně udělat, a současně získají znalci zdokumentovaný materiál pro vypracování svého posudku.   Pokud budou svislé části stavby v pořádku, tak se škoda způsobená havárií dá odhadnout cca na 10 milionů korun. Může to však být i více, podle rozsahu poškození. V tomto smyslu se vyjádřil pro  ČT1 pracovník Krajského úřadu Michal Votřel.


Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 5 volných bytů na Semanínské ulici v České Třebové: - byty č. 10,12 o velikosti 1+2 v čp. 2085 - byt č. 19 o velikosti 1+1 v čp. 2086 - byty č. 4 a 6 o velikosti 1+0 v čp. 2089 Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pátek 24.02.2017.


Závod na kluzáčcích c MŠ Habrmanova - aneb - je výhodou mít na zahradě vlastní kopeček

Díky letošní bohaté nadílce sněhu si všechny děti z MŠ Habrmanova mohou užívat nejen koulování a stavění sněhuláků, ale hlavně bobování na vlastní zahradě. V pondělí 23.1. pro ně byl nachystán závod na „kluzáčcích“. Jednalo se o štafetový závod, při kterém děti vyběhly po vyznačené trase na kopeček, co nejrychleji sjely a předaly kluzáček kamarádovi. Za velkého fandění tento úkol zvládli i naši nejmenší! Odměnou pro děti byl diplom a malá sladkost. Zima nám ale ještě nekončí a tak se těšíme na další překvapení…(malování do sněhu, stavění hradů z barevného ledu apod.)

Kraj rozdělí peníze na sociální služby

Pardubice (26. 1. 2017) - V tomto týdnu Rada Pardubického kraje schválila návrh dotací pro sociální služby na rok 2017, a to jak ze zdrojů státního rozpočtu, tak i z rozpočtu Pardubického kraje. Zatímco částka z Ministerstva práce a sociálních věcí je téměř totožná s tou loňskou, mzdy v sociálních zařízeních mají vzrůst o čtyři procenta. Proto bude kraj požadovat další dofinancování ze státního rozpočtu.
„Naším cílem je peníze co nejrychleji dostat k poskytovatelům sociálních služeb,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračoval: „Ihned po sdělení částky státní dotace bylo propočítáno její rozdělení dle kritérií a předloženo dotační komisi, která kromě návrhu této dotace doporučila zastupitelstvu schválení také dotací z rozpočtu Pardubického kraje ve výši 26,7 milionu korun. Konečné rozhodnutí o výši dotací padne na Zastupitelstvu Pardubického kraje dne 14. února a pak již bude záležet pouze na poskytovatelích sociálních služeb, jak rychle přijdou podepsat smlouvy, aby mohlo být zahájeno vyplácení dotací všem sociálním službám, kterých je téměř 300.“
První splátka bude zaslána na účty poskytovatelů tak jako v loňském roce ve výši 60 procent ihned po podpisu smlouvy po 15. únoru 2017, zbývající část bude vyplacena na přelomu června a července. V případě navýšení částky ze státního rozpočtu v souvislosti s navýšením platů, které v současné výši dotace není zahrnuto, se rozdělení bude schvalovat v orgánech kraje pravděpodobně v měsíci září.
Celková částka od Ministerstva práce a sociálních věcí pro zajištění sociálních služeb v Pardubickém kraji je na letošní rok 477,9 milionu korun, což je o pouhých 155 tisíc více než v roce 2016. „I přesto, že dotace z rozpočtu Pardubického kraje jsou letos oproti minulému roku vyšší o 4 miliony korun, je zcela zřejmé, že bez dalšího dofinancování ze státní rozpočtu nelze naplnit nařízení vlády o čtyřprocentním navýšení platů v sociálních službách,“ dodal Pavel Šotola.