Českotřebovský deník 28/2017 (28/11) 
Českotřebovský zpravodaj - únor 2017 připraven k distribuci. 

Během víkendu tiskárna Václava Fikejse ve Zhoři nezahálí a pracuje tak, aby již v neděli 29. 1. večer mohly být první výtisky únorového  čísla zpravodaje na  pultech prodejen v Kauflandu  a na  vlakovém nádraží v prodejně Relay a Pont  v prodeji. Do ostatních prodejních míst  bude pak distribuce provedena během pondělního dopoledne.  V pondělí a někde ještě také v úterý pak obdrží  výtisky únorového čísla zpravodaje také předplatitelé. Čt,. zpravodaj se posílá také poštou do celé republiky a také do ciziny, tam přijde časopis jistě až úterý, v nejhorším případě ve středu 1. února.  Jeho titulní stránku, na které je Chata Maxe Švabinského v současné podobě a podobě z roku 1933 máte uvedenou k prohlédnutí....
Z obsahu únorového čísla: 
Jaký byl rok 2016 - Dokumentace havárie střechy tělocvičny na Skalce včetně nového rozhovoru s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým na téma "jak to bude dál" - Vracíme se k problematice uzavřené výdejny obědů ve žluťáku a k financování Sociálních služeb v našem kraji  - CZ LOKO úspěšně vyváží do Itálie. Únorové číslo má opět úvodník Karla Kubišty, zaměřený také aktuálně - k nově vydané Ročence Českotřebovsko 2017, která také právě opustila tiskárnu. Únorové číslo také obsahuje kompletní hodnocení činnosti městské policie za rok 2016 a další aktuální zpravodajství z dění na radnici a kolem radnice, takové, které by jinak ve zpravodajství radnice na únor chybělo. Nejčerstvější zprávy jsou totiž až z pátku 27. ledna.  Rubrika Dopisy - názory má tentokrát 5 stránek  - V rubrice Historie - osobnosti jsou mimo kompletního kalendária na únor ještě také  dvě vzpomínka na zemřelého PaedDr. Františka Doležala a čtyřstránkovou částí  začíná nový seriál Oldřicha Gregara "Jak jsem chodil do školy", který začíná v roce 1945.  Navíc na dvou dalších stránek nahlédneme na problémy, které řešila Česká Třebová před 90 lety v roce 1926 - 27. Připomeneme si také 890 let od postavení městského koupaliště.  Další výročí, které připomínáme je 10 let od slavnostního zahájení  provozu Skiareálu Peklák 30.1. 2007.  Vracíme se k dalším sportovním událostem ledna, mezi které patří např. Velká cena České Třebové v judu nebo zimní táboření na Kozlovském kopci. V závěru je opět pravidelná společenská kronika, ve které je bohužel mimořádně dlouhý seznam zemřelých Třebováků....  Z evidence obyvatel jsme dostali nová aktuální čísla o tom, kolik nás ve městě je trvale hlášeno. A víte vůbec že se loni narodilo mezi 180 dětmi podstatně více holčiček než kluků?   (mm)
 
Restaurace "U Sněhuláčka" má problémy

Kdo by je dnes neměl, nastartovalo přece známé “EET”. Jenže o tom to není. A vůbec - kde je ta restaurace “U sněhuláčka”? -
Mnoho Třebováků ji zná, jezdí přece lyžovat do Čenkovic a “Sněhuláčka” najdou těsně u dolní stanice lanovky “Třebovská dvojka”, což spojení s Českou Třebovou podtrhuje.
 
Problémy se týkají ohledně plnění nájemní smlouvy, kterou má uzavřenou nájemce restaurace Jan Zezula s českotřebovským SKI klubem, který je majitelem celé budovy. Smlouva byla uzavřena na 5 let a později ještě o rok prodloužena až do léta roku 2018, jenže podle nájemce je činnost restaurace čím dál více omezována, řeší to právní kancelář v Lanškrouně. Pokusím se problém prozkoumat přímo na místě, takže “pokračování příště”.... (mm)

Výběrové řízení na 3 pozice na českotřebovské radnici

Dne 27. ledna vyhlásilo město dvě výběrová řízení, která mají být uzavřena již 10.února 2017, proto na tuto skutečnost upozorňuje i Českotřebovský zpravodaj s tím, že podrobnosti jsou na webové stránce www.ceska-trebova.cz a na webu Českotřebovského deníku.
1) Referent/ka odboru výstavby města Česká Třebová (zástup za mateřskou dovolenou).
Přihlášky na tuto pozici se přijímají až do 27/3.
 
2) Odborný pracovník odboru dopravy a silničního hospodářství pro oblast přestupkového řízení (projednávání přestupků v dopravě) a vedení správní agendy na úseku evidence vozidel.
 
3) Referent/ka odboru rozvoje města a investic města Česká Třebová.
Na druhou a třetí pozici je třeba poslat přihlášky do 10/2. Informace ke všem otázkám vyhlášených výběrových řízení poskytne Ing. Věra Pirklová 465 500 113.
Kuželkáři zorganizují v dubnu mistrovství ČR starších žákyň

V českotřebovské kuželně u Národního domu  se bude ve dnech \ 22. – 23. dubna 2017 konat MČR v kuželkách jednotlivců v kategorii starších žákyň. Pořadatelem je z pověření VV ČKA uspořádá TJ Lokomotiva Česká Třebová
6. Ubytování Zajišťuje pořadatel pro vedoucí funkcionáře uvedené v tomto rozpisu dle jejich závazné objednávky.
Pořadatel poskytne účastnicím informace o možnostech ubytování. Účastnice a doprovod si ubytování zajišťují a hradí samy.
 
Demontáž havarované střechy sportovní haly pokračuje

Akci sleduje Orlický deník. Nosnou střešní konstrukci tvořilo třináct dřevěných vazníků. Každý měří na délku 25 metrů a váží přibližně 1300 kilogramů. „Poškozené byly všechny vazníky. Všechny se postupně zhroutily vazník po vazníku. Při demontáži údajně nevznikají mimořádné obtíže. Práce však není jednoduchá a zabere jistě ještě celý pracovní týden. \odstraněním se dostanou zbalci i do míst, která by nemohly zkoumat.
 
Výstava obrazů Richarda Peška ve Vysokém Mýtě

Richard Pešek  je nejen znám jako bývalý orlickoústecký starosta, ale také jako uznávaný výtvarný umělec a také pedagog orlickoústecké střední školy umělecko-průmyslové. Po nezdařené banální operaci  v roce 2011 je však upoután na invalidní vozík. I když se  jeho zdravotní stav po dlouhodobé amnézii částečně zlepšuje, jeho umělecké i společenské uplatnění je tím velmi poznamenáno, je to velké neštěstí. Určitou míru zavinění na tom má jistě i Orlickoústecká nemocnice, která  to také uznává, ovšem zatím se nemůže s postiženým umělcem dohodnout na výši odškodnění.  V pátek  se ve Vysokém Mýtě konala za velké účasti veřejnosti  vernisáž výstavy, jejímž hostem byl také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, náměstek hejtmana Michal Kortyš, starosta Vysokého Mýta Ing. František Jiraský a samozřejmě také Richard Pešek s manželkou, dcerou a synem. Obě děti jsou též umělecky nadané, dcera např. vystoupil na vernisáži jako tanečnice.   Fotografie Luboš Kozel.