Českotřebovský deník 29/2017 (30/1)
Nezávislý pojektant navrhne nové řešení střechy sportovní haly

Jak dál s halou v České Třebové? Kraj by měl do 14 dní znát nezávislý posudek na řešení rekonstrukce
Zatímco v České Třebové pracují odborníci Policie České republiky na rozebrání části konstrukce zřícené střechy, řeší zástupci Pardubického kraje další osud sportovní haly v areálu Skalka. Z důvodu nalezení vhodného konstrukčního řešení si kraj nechává zpracovat nezávislý posudek, jehož cílem je především navrhnout optimální řešení konstrukce střechy při zachování podstatné části stavby.
„I přesto, že prozatím naši zástupci, ani zhotovitel stavby nemohou pracovat přímo na místě, jelikož až do středy by zde měly probíhat policejní práce týkající se vyzvednutí spadlých vazníků, tak nadále řešíme, jaký bude další osud haly,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že již ve čtvrtek by se měl na místě uskutečnit kontrolní den za účasti všech zainteresovaných subjektů.
Hejtman zároveň potvrdil, že kraj spolupracuje s externím nezávislým subjektem, jehož cílem je příprava dalšího postupu rekonstrukce haly. „Již jsme vyjednali s nezávislým projektantem podmínky naší spolupráce, která spočívá v navržení řešení nové konstrukce střechy a zajištění všech nezbytných výpočtů tak, abychom zajistili, že se nebude opakovat tento exces, který je nadále předmětem policejního vyšetřování,“ sdělil hejtman Netolický. „Dle dohody s touto společností bychom měli znát řešení do 14 dní od předání veškerých nezbytných dokumentů. Osobně jsem přesvědčen, a je to také jeden z mých cílů, aby byla hala v provozu nejpozději do konce roku 2017. Dle předběžné informace je to termín reálný a my jako investor pro to uděláme vše, jelikož Česká Třebová takovéto sportoviště jednoznačně potřebuje,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Olympiáda v anglickém jazyce na ZŠ Habrmanova

20. a 23. 1. 2017 proběhlo na naší škole školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Účastnili se jí žáci ve dvou kategoriích - nižší, určené pro 6. a 7. ročníky, a vyšší pro ročníky 8. a 9. Celkem se do soutěže zapojilo 29 chlapců a děvčat. Nejprve je čekal test zaměřený na poslech a poté prokazovali schopnost hovořit na zadané téma a účastnit se dialogu. V porovnání s loňským rokem se zvýšil nejen počet soutěžících, ale především jejich dovednost v angličtině komunikovat. V kategorii 8. a 9. ročníků se na prvních pěti místech umístili: 1. Jaroslav Vebr, 2.  Emma Kameníková, 3. Jan Hriško, 4. Nela Pávková a 5. Karolína Soukupová. V kategorii nižší obsadili prvních pět míst: 1. Filip Štusák, 2. Tomáš Sauer, 3. Kristýna Barvínková, 4. Prokop Pachovský a 5. Jakub Janíček. Vítězové kategorií budou školu reprezentovat v okresním kole v Ústí nad Orlicí. Děkujeme všem zúčastněným za práci, kterou odvedli, a věříme, že společně strávený čas byl obohacením pro žáky i pro nás učitele.     
Za vyučující anglického jazyka Mgr. Jana Ducháčková 
 
Totální demolice týmu IHC Česká Třebová v Litomyšli

Oblastní hokejová liga - devatenácté kolo:
Litomyšl "B" : Choceň "B"   2:6 (0:1,0:3,2:1)  Branky:  54:28 Hynek (Drobný), 57:35 Šeda (Pešina, Ševčík) - 01:58 Teplý (Jelínek), 03:56 Šplíchal (peška), 23:59 Jelínek (Švec), 34:21 Teplý (Vích A., Příhoda), 36:07 Jetmar (peška, Šplíchal), 56:47 Vyskočil (Vích A.). vyloučení: 9:4, využití: 0:3,rozhodčí: Vrba - Hlava, Zezulka
 
M. Třebová "B" : Voděrady   5:4 sn (3:1,0:1,1:2)  rozhodčí:  Brokeš - Motl, Konečný
 
Litomyšl "B"  : IHC Č. Třebová  17:0 (1:0,6:0,10:0)  rozhodčí:  Halbrštát, Melichar
 
Dlouhoňovice : Žamberk  3:7 (2:2,1:3,0:2)  Branky: 02:23 Macháček (Matyáš J.), 13:45 Macháček (Matyáš J.), 35:37 Musil (Doležal, Krkavec) - 01:36 Paulus, 06:06 Brožek M. (Chmelan, Šlesinger), 24:28 Brožek T., 28:34 Málek (Maivald), 34:13 Paulus (Šlesingr, Habr), 56:14 Paulus, 56:51 Málek (Šlesinger).  vyloučení: 8:4, využití: 0:0, rozhodčí: Halbrštát - Hlava, Zezulka
 
Děti jsou k přijímání nových informací otevřenější než dospělí.

Dle údajů české Mensy mozek nenarozeného dítěte obsahuje dvakrát větší počet neuronů, než kolik jich budeme kdykoliv během života schopni využít. Největší „mozkový“ potenciál totiž mají děti do 10 let.  Z toho plyne, že dětský mozek dokáže přijmout a vyhodnotit více informací než dospělý. To potvrzují i lektoři vzdělávacích projektů společnosti EKO-KOM. Na osvětu třídění odpadu mezi dětmi společnost úspěšně sází již 20 let.
Společnost EKO-KOM i v roce 2016 realizovala své výukové programy zaměřené na rozšíření povědomí o prospěšnosti třídění obalového odpadu. PETky, plastové kelímky, plastové nádobky nebo papírové či skleněné obaly se úspěšně vracejí k recyklaci také díky intenzivní vzdělávací činnosti společnosti zaměřené na děti a širokou veřejnost. Jen v minulém roce byla realizována komplexní environmentální výuka na 655 základních školách, které se v téměř 6 tisících skupinách zúčastnilo více než 137 tisíc dětí. Nezisková společnost EKO-KOM ji organizuje od roku 1997 a za 20 let tak celkově oslovila zhruba 2 a čtvrt milionu dětí. Také proto patří mladší generace mezi nejaktivnější třídiče.
A díky těmto nejmladším třídičům patří Češi mezi nejlepší v Evropě. Každá třídící domácnost totiž ročně vyseparuje v průměru 4 barevné kontejnery odpadu – každý z nás vytřídí v průměru přes 42 kg vytříděného papíru, plastů, skla a nápojových kartonů.
Za uplynulých 15 let obyvatelé ČR vytřídili přes osm milionů tun odpadu. Za tuto praktickou každodenní snahu chránit naši přírodu a krajinu je nutné ocenit každou třídící rodinu,“ říká Lucie Müllerová, tisková mluvčí společnosti a dodává: „Je potěšitelné, že počty třídičů postupně stoupají, a že jsme k tomuto nárůstu přispěli mnohaletou, cílenou edukativní činností. Projektem jako Tonda Obal prošlo zhruba 2 a čtvrt milionu dětí a toto ohromné číslo je současně i náš závazek pokračovat.“
Nezisková společnost EKO-KOM provozuje již od roku 1999 celostátní systém, který zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu. Tento systém je založený na spolupráci průmyslových podniků, měst a obcí a společností nakládajících s odpady a zajišťuje, aby odpady z použitých obalů byly spotřebitelem vytříděny, svezeny sběrovou technikou, upraveny, dotříděny a konečně využity jako náhrada primárních surovin. Aby byl systém dostatečně efektivní, je třeba motivovat společnost ke třídění, a to jak děti, tak dospělé.
Vzdělávací programy a projekty společnosti EKO-KOM podporují komunikační kampaň „Má to smysl, třídím odpad!“, která si klade za cíl maximalizovat počet českých a moravských občanů ochotných třídit. „Naším cílem je samozřejmě co nejvyšší účast spotřebitelů, ale jsme realisté. Pomocí vzdělávacích a komunikačních kampaní a programů chceme v následujících letech poskytovat spotřebitelům informace tak, aby se dnešních 72 % třídičů přiblížilo 80 %, což by nás opět posunulo k absolutní evropské špičce“, uzavírá Lucie Müllerová.
 
Zajímavá možnost zkvalitnění života ve městě

Koncept “chytrého města” je celosvětovým trendem ve využívání moderních technologií pro zkvalitňování života v dané lokalitě. Je velmi pozitivní, že město Pardubice s těmito moderními trendy chce v budoucnu také pracovat a pro rok 2017 v rozpočtu vyhradilo přibližně sedm milionů korun na jejich rozvoj s tím, že další prostředky bude možné čerpat integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace.

 TOP09 se práci s konceptem “chytrého města” dlouhodobě úspěšně věnuje v jiných městech a chce na tuto práci navázat i v Pardubicích. Důraz klademe na otevřenost, transparentnost a důslednou kontrolu projektů, spolu s účelným využíváním dostupných prostředků. V současné době probíhá čilá diskuze o budoucnosti konceptu “chytrého města” v našem městě.

 Využívání moderních technologií pro zkvalitňování života vnímáme jako velmi pozitivní trend a s nadšením ho podporujeme. “Na Komisi pro strategii i na řídící skupině strategického plánu jsem alokaci prostředků pro smart city projekty snad i s nadšením podpořil a zastupitelstvu doporučil ke schválení.”, doplňuje Michal Sláma, místopředseda pardubické TOP09, předseda Komise pro strategii a externí vědecký spolupracovník královehradecké univerzity.

“O tuto problematiku se v TOP 09 aktivně zajímáme již od roku 2014, kdy jsme se společně s odborníky a kolegy z jiných měst připojili k memorandu o prosazování principů smart cities V řadě dalších měst se již jednotlivé projekty úspěšně realizují - například v Brně, Olomouci nebo Hradci Králové. Máme tedy odkud čerpat zkušenosti a jsme připravení umožnit rozšíření těchto projektů i do našeho města.”, doplňuje Michal Pilař, člen výkonného výboru TOP 09 a Komise pro rozvoj MO1.