Využijeme pro budování biokoupaliště dotaci

z Operačního programu životní prostředí?


Proč je otázka v nadpisu položena: protože právě před několika dny 9. ledna 2017 byla otevřena 51. výzva MŽP v rámci OPŽP a na její využití jsou stanoveny velmi přísné podmínky. V rámci této výzvy existuje teoretická možnost podporovat vznik nových malých vodních nádrží, zadržujících ovšem vodu v krajině, např. tůní, mokřadů a malých vodních nádrží, které neslouží k chovu ryb nebo slouží jenom k takovému chovu ryb, který neoslabí ekologické funkce nádrží. Je otázka, zda lze do tohoto výčtu zařadit také vznik vodní nádrže rekonstruovaného koupaliště, napájeného vodou z Křivolického potoka. Jsou tam přísné podmínky, mezi kterými je nejdůležitější to, že  lze podpořit pouze ta opatření, která vyplývají z plánů dílčích povodí. V rámci výzvy nelze tato opatření kombinovat s opatřeními, která z plánů dílčích opatření nevyplývají. V rámci výzvy nelze tedy podpořit samostatnou obnovu či realizaci malé vodní nádrže (MVN) vyplývající z plánů dílčích povodí, pokud není součástí projektu zároveň revitalizace vodního toku vyplývající z plánů dílčích povodí.  Je přece známo, že pro dílčí povodí Křivolického potoka (5,2 km2) byl v roce 1998 Ing. A. Šindlarem zpracován  projekt na soustavu rybníčků  a poldrů, který prošel schvalováním na MŽP a který již funguje. Do tohoto projektu jistě zahrnutého do plánu povodí nelze zcela jednoduše rekonstruovaný bazén biokoupaliště přičlenit. To by znamenalo  předělat staré již dokončené projekty a proto není ani důvod, ani dostatek času. Jedinou možností by bylo oslovit přímo firmu, která na projektu  dříve pracovala, bude však nutné vyhlásit výběrové řízení.  Příjem  žádostí o dotaci v rámci této výzvy končí 31. července t.r.  Snaha získat podporu v rámci 51. výzvy může tedy být  i marná. Nebude nakonec výhodnější vybudovat naše biokoupaliště po svém, třeba bez dotace a nemuset se přizpůsobovat přísným svazujícím podmínkám, které jsou ve skutečnosti určeny pro vodní nádrže pro úplně jiné účely? 
Dále uvádím celý text právě otevřené 51. výzvy OPŽP:
51. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci
Operačního programu Životní prostředí  2014 - 2020  podporovaných z Evropského fondu pro regionální rozvoj

Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje ke dni 9. 1. 2017 prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (dále jen AOPK ČR) 51. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí (dále jen OPŽP) 2014 – 2020. Žádosti o podporu v rámci prioritní osy 4, investiční priority 1, SC 4.3, jsou v informačním systému koncového příjemce (dále jen IS KP14+) zpřístupněny a přijímány od 9. ledna 2017 (9:00) do 31. července 2017 (20:00).

Žádost je možné podat elektronicky prostřednictvím portálu IS KP14+ včetně všech požadovaných příloh definovaných v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014 – 2020 od prvního dne lhůty stanovené pro příjem žádostí. V případě, že to povaha projektu vyžaduje a žadatel nemůže prostřednictvím IS KP14+ dodat projektovou dokumentaci či jiné relevantní přílohy, předloží je ve 2 pare na místně příslušné regionální pracoviště AOPK ČR v tištěné podobě. V takových případech je možné doručit tyto doklady k žádosti do ukončení pracovní doby podatelny místně příslušného regionálního pracoviště AOPK ČR ještě první pracovní den následující po dni ukončení příjmu žádostí. V případě zaslání příloh poštou je rozhodující datum a čas doručení a je třeba počítat s přiměřenou časovou rezervou.

Výzva se vztahuje na individuální projekty (celkové způsobilé výdaje projektu do 50 mil. EUR včetně DPH).
Minimální výše způsobilých realizačních výdajů činí 250 000 Kč (bez DPH).
Výzva je průběžná, s jednokolovým modelem hodnocení žádostí.
Alokace (maximální celková dotace z prostředků EU) na schválené projekty je vyhlášena ve výši 500 mil. Kč.
Žádosti o podporu musí být v souladu s Programovým dokumentem OPŽP 2014 - 2020,
Pravidly pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014 – 2020 a výzvou pro podávání žádostí.
 
 Další informace a podmínky platné v rámci 51. výzvy:
Popis podporovaných aktivit:
Specifický cíl 4.3 – Posílit přirozené funkce krajiny
V rámci specifického cíle bude možno podporovat:
 
Aktivita 4.3.3: Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů – opatření vyplývající z plánů dílčích povodí
 vytváření a obnova přírodě blízkých koryt vodních toků (přiměřeně kapacitních, tvarově a hloubkově pestrých) zahrnující eventuální odstranění dřívějších nevhodných úprav (opevnění dna a břehů, ohrázování, příčných překážek), a to včetně zakládání nových břehových porostů nebo rekonstrukce břehových porostů spočívající v nahrazení geograficky nepůvodních druhů geograficky původními podél toku i v přilehlé nivě při respektování přístupů ochrany území před povodněmi,
 obnova říčních ramen v nivě vodního toku, jejímž cílem je posílení ekologicko-stabilizačních funkcí,
 posílení ekologicko - stabilizačních funkcí rašelinišť a pramenišť,
 podpůrná opatření na vodním toku a v nivě umožňující přirozené korytotvorné procesy v delším časovém horizontu bez nutnosti plošně rozsáhlých investičních úprav, zejména:
o vytváření a obnova prvků posilující druhovou biodiverzitu vodních a na vodu vázaných organismů,
o terénní úpravy koryta (dna) a břehů včetně pomístních zásahů umožňujících proces renaturace vodního toku a nivy včetně zakládání nových břehových porostů nebo rekonstrukce břehových porostů spočívající v nahrazení geograficky nepůvodních druhů geograficky původními apod.
 
Aktivita 4.3.1: Zprůchodnění migračních bariér pro živočichy a opatření k omezování úmrtnosti živočichů spojené s rozvojem technické infrastruktury – opatření vyplývající z plánů dílčích povodí
 výstavba nových rybích přechodů, speciálních rybích přechodů či opatření,
 zvýšení účinnosti stávajících rybích přechodů, speciálních rybích přechodů či opatření,
 odstranění migračních překážek na vodních tocích,
 instalace opatření k usměrnění nebo přemístění ryb a na vodu vázaných obratlovců podporující jejich poproudovou migraci.
 
Aktivita 4.3.2: Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur – opatření vyplývající z plánů dílčích povodí - vytváření a obnova vodních prvků s ekostabilizační funkcí (např. tůní, mokřadů a malých vodních nádrží, které neslouží k chovu ryb nebo slouží jenom k takovému chovu ryb, který neoslabí ekologické funkce nádrží) včetně nepravidelně zaplavovaných území (např. lužních lesů)

Oprávnění žadatelé:
Detailní soupis oprávněných žadatelů (příjemců podpory) je uveden v platné verzi Pravidel pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014 – 2020.
 
Hlavní cílové skupiny:
Vlastníci a správci pozemků, organizace podílející se na ochraně přírody a krajiny, správci povodí a správci vodních toků.
Cílová území: Území celé České republiky, mimo území hl. města Prahy.
 
Informace o způsobilosti výdajů:
Detailní informace o věcné a časové způsobilosti výdajů jsou uvedeny v platné verzi Pravidel pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014 – 2020. Křížové financování není relevantní.
Budou-li v rámci posuzování žádosti určeny nezpůsobilé výdaje, které není možné z OPŽP financovat, je žadatel na vyzvání povinen převést tyto náklady v rozpočtu v IS KP14+ do kategorie „nezpůsobilé výdaje“, nikoliv zcela odstranit. Případné doplnění/formální změny nesmí měnit základní hodnocené skutečnosti uvedené v předložené žádosti o podporu.
Nejzazší datum pro ukončení fyzické realizace operace je 31. 12. 2023.
 
Hodnocení projektů:
Žádosti jsou posuzovány z hlediska splnění formálních náležitostí a obecné přijatelnosti dle kritérií uvedených v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014 – 2020 a dle Hodnotících kritérií prioritní osy 4 OPŽP 2014 – 2020 pro typy opatření vyplývající z plánů dílčích povodí nebo z Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR.
Určení výše podpory: Maximálně 100 % způsobilých výdajů.
 
Povinné indikátory:
 46010 Zabezpečení migrační prostupnosti říční sítě
 46500 Plocha stanovišť, které jsou podporovány s cílem zlepšit jejich stav zachování
 46301 Počet zprůchodněných migračních překážek pro živočichy
 45415 Počet lokalit, kde byly posíleny ekosystémové funkce krajiny
Žadatel je povinen vyplnit veškeré relevantní indikátory pro daný typ projektu. Není-li povinný indikátor pro daný typ opatření relevantní, vyplní žadatel v IS KP14+ nulovou hodnotu. Minimálně jeden indikátor je vždy relevantní a musí být vyplněn konkrétními daty.
Povinně volitelné indikátory:  46505 Délka revitalizovaných vodních toků
Žadatel je povinen vybrat a vyplnit veškeré relevantní indikátory pro daný typ projektu.
Informace o podmínkách veřejné podpory:
Pro PO 4 není veřejná podpora relevantní. Projekty spadající pod režim veřejné podpory budou vyloučeny z procesu hodnocení. Detailní informace jsou uvedeny v platné verzi Pravidel pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014 – 2020.
 
Omezení v rámci výzvy:
V rámci výzvy lze podpořit pouze ta opatření, která vyplývají z plánů dílčích povodí. V rámci výzvy nelze tato opatření kombinovat s opatřeními, která z plánů dílčích opatření nevyplývají.

V rámci výzvy nelze podpořit samostatnou obnovu či realizaci malé vodní nádrže (MVN) vyplývající z plánů dílčích povodí, pokud není součástí projektu zároveň revitalizace vodního toku vyplývající z plánů dílčích povodí.
 
Zdůvodnění zacílení výzvy:
Výzva je cílena na aktivitu 4.3.3 Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů, aktivitu 4.3.1 Zprůchodnění migračních bariér pro živočichy a opatření k omezování úmrtnosti živočichů spojené s rozvojem technické infrastruktury a aktivitu 4.3.2 Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur. Výzva je omezena na opatření vyplývající z plánů dílčích povodí.
Cílem vyhlášené výzvy je koncepční řešení revitalizace říční sítě v ČR a zajištění realizace prioritních opatření vyplývajících z plánů dílčích povodí.
 
Synergie/komplementarity:
Pro PO 4 nejsou relevantní návazné synergické aktivity a projekty. Výzva je komplementární s programy IROP, PRV a OP D.
 
Podmínky pro změnu výzvy:
Výzva může být ve všech částech upravována po schválení Řídicím orgánem. Podmínky pro změnu výzvy se řídí Jednotným metodickým prostředím MMR, zejména Metodickým pokynem pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů v programovém období 2014 - 2020. Případné změny výzvy se budou vždy týkat až žádostí, které byly podány po datu změny.
Pro konzultace se žadatel může obracet na příslušná regionální pracoviště AOPK ČR. Kontakty jsou k dispozici na internetových stránkách www.dotace.nature.cz/opzp-kontakty. Své dotazy můžete také posílat na dotazy-PO4@nature.cz