Českotřebovský deník 5/2017 (5/1)       


K problematice nemocnic v Ústí n.O., Svitavách a Litomyšli

Další vývoj ve třech zdravotnických zařízeních včetně investic a personálních otázek diskutoval krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr se starosty Ústí nad Orlicí, Svitav a Litomyšle.
„Komunikaci mezi krajem a městy považuji za základní stavební kámen dobré spolupráce, což znám i z druhé strany z pozice starosty Chocně. Věřím, že všechny otázky, které starostové měli, byly zodpovězeny. Kromě dopadů obecně platného nedostatku pracovníků ve zdravotnictví jsme detailněji probírali situaci v Litomyšlské nemocnici,“ uvedl radní Valtr. „Je určitě důležité diskutovat a vysvětlovat také některé nepopulární kroky, které je však nezbytné učinit. Debatovali jsme proto také o úvaze slučování ředitelských postů se snahou užší spolupráce našich nemocnic. Doufám, že starostové získali dostatečnou představu i o aktuální fázi příprav nové koncepce nemocnic v kraji,“ dodal Ladislav Valtr s tím, že obdobná jednání budou do budoucna jednoznačně pokračovat.
 
Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek.
Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční pomínky.
Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi.
Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.

 
Silničáři bojují se sněhem a větrem

Se zimou a bohatou sněhovou nadílkou, která zasypala Českou republiku, se vypořádávala v uplynulých dnech také Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Během tohoto období najezdila těžkou technikou téměř 20 tisíc kilometrů a do boje s počasím nasadila na 250 vozidel zimní údržby. Některá vozidla najezdila za den až 400 kilometrů. „Díky včasnému a plnému nasazení veškeré dostupné techniky, kterou naši silničáři mají, nemusel být na území našeho kraje vyhlášen kalamitní stav, za což jim patří náš velký dík,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na základě požadavků Policie ČR bylo nutné na přechodnou dobu uzavřít 11 úseků méně frekventovaných silnic, mnoho úseků bylo udržitelných pro průjezd jen v omezené šířce. Na silnici I/35 v úseku Litomyšl – Svitavy – Koclířov byla nasazena sněhová fréza pro rozšíření průjezdnosti silnice,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Od středeční půlnoci došlo k výraznému a trvalému spadu sněhu, který místy dosahoval až 35 cm. Situaci znepříjemňoval také intenzivní vítr, který dosahoval v nárazech rychlosti přes 70 km/hod. Z tohoto důvodu se tvořily četné sněhové jazyky a závěje, a to i v nižších polohách kraje.
„Správa a údržba silnic Pardubického kraje nasadila na odstraňování sněhu veškerou techniku včetně nasmlouvaných dodavatelských výpomocí. Jednalo se o 95 sypačů s posypovou nástavbou a radlicí, 128 traktorů s radličkou, 20 nakladačů a 2 sněhové frézy. Přesto nebylo možné kvůli silnému větru a sněžení některé úseky silnic udržet průjezdné,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Značné komplikace v zajištění sjízdnosti představovala zejména těžká nákladní vozidla, která řidiči odstavovali na zcela nevhodných místech, což znemožňovalo průjezd nejen osobním vozidlům, ale i vozidlům údržby. Další komplikace působili někteří řidiči tím, že nerespektovali zákaz vjezdu do uzavřených úseků.
Aktuálně uzavřené úseky, stav ke dni 5. ledna 2017, 07:00 hod.
silnice III/3406 – Holičky
silnice III/3587 – obchvat Chrudim – směr Tři Bubny
silnice III/3582 – křižovatka 3587 – Vlčnov
silnice III/36813 – Anenská Studánka – Helvíkov
Ostatní silnice jsou ošetřené chemickým nebo inertním posypem. Povrch je po chemickém posypu vlhký nebo se zbytky rozbředlého sněhu po pluhování. Ve vyšších polohách a otevřených úsecích jsou s rozbředlou či uježděnou vrstvou sněhu, místy zledovatělou, krytou posypem. V polohách nad 500 metrů se kvůli povětrnostním podmínkám stále tvoří sněhové jazyky. Některé silnice mají nadále omezený šířkový profil sněhovými barierami. Z důvodu aktuálního poklesu teploty se ze zbytkového sněhu a po sněhových jazycích vytvářejí zmrazky.
Provedené výkony za období od 4. 1. (0:00 hod) do 5. 1. (06:00 hod):
-          ošetřené kilometry silnic I., II. a III. třídy chemickým posypem – 16 539 km
-          ošetřené kilometry silnic I., II. a III. třídy inertním posypem (písek, drť) -  3 280 km
Spotřeby materiálů:              
sůl                   1 278 tun
písek, drť        1 048 tun
solanka           400 tisíc litrů
Posypové vozy v těchto dvou dnech dosáhly souhrnného výkonu 3 000 hodin, traktorové radličky 1 813 hodin.
Úklidová firma přijme zaměstnance v České Třebové na zkrácený prac. úvazek.
Pracovní místo je vyhrazeno pro OZP, OZZ. V případě zájmu volejte tel.: 773 790 887 
 
Pozvánka na valnou hromadu Spolku gymnázia               

Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů v práci i osobním životě v roce 2017 a současně pozvat na valnou hromadu, která se bude konat ve čtvrtek 23. února 2017 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová. 
Veškeré informace o činnosti Spolku najdete na http://www.gymnct.cz/spolek
Pro členy Spolku uvádíme nové číslo účtu: 115-3835690277/100. Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.
Petr Poldauf, předseda Spolku
 
Foxconn za rok 2016 investoval v regionech téměř milion korun do IT vzdělávání dětí a mládeže

Pardubice, 5. ledna 2017 – společnost Foxconn CZ dlouhodobě podporuje IT vzdělávání v pardubickém a kutnohorském regionu. Podpora se týká všech úrovní školských zařízení - od mateřinek přes základní a střední školy až po technické univerzity. Za uplynulý rok se výše investice blížila jednomu milionu korun. Jen do vyhlašování sponzoringové soutěže o nejlepší projekt investuje ročně 400 tisíc korun. Mezi další aktivity patří partnerství se školami, generální partnerství na IT soutěžích určených studentům technických škol nebo třeba studentské exkurze ve výrobních závodech v Pardubicích a Kutné hoře.
Podpora vzdělávání v oboru IT je pro Foxconn – technologického leadra velmi důležitá. Nejen, že se řadí k největším zaměstnavatelům v regionech, ve kterých působí, ale pravidelně se umisťuje v první trojici nejlepších zaměstnavatelů v ČR. Vedle finanční podpory mnoha projektů nabízí společnost Foxconn širokou paletu spolupráce se školami, stejně jako spoustu pracovních příležitosti přímo pro absolventy. “Dlouhodobě se věnujeme výchově nové generace techniků a inženýrů, kteří na trhu práce dlouhodobě chybí a kteří u nás mají dveře otevřené,“ říká Jitka Kratochvílová, HR ředitelka Foxconnu pro oblast EMEA.
Pro studenty pořádá Foxconn také pravidelné exkurze po výrobních prostorách firmy. „V roce 2016 prošlo v rámci exkurzí branami firmy v Pardubicích a Kutné Hoře více než 300 studentů. Se stovkami dalších jsme se setkávali během roku v rámci různých studentských akcí. Představili jsme jim rovněž novinky v rámci našich nových aktivit v České republice, například nové vývojové centrum či aktivity zaměřené primárně na koncept Průmyslu 4.0,“ uvádí manažerka PR a komunikace firmy Foxconn Dagmar Krausová. „Velmi často se stáváme také generálními partnery nebo partnery eventů a konferencí pro studenty technických oborů. V letošním roce budeme v těchto aktivitách pokračovat,“ dodává Dagmar Krausová.
Vedle finanční podpory věnoval Foxconn během minulého roku také několik hmotných darů. Například dvacet nových tabletů pro zatraktivnění výuky získal strategický partner v oblasti středního školství - Střední průmyslové škole elektrotechnické v Pardubicích.
Aktuální nabídka Cestovní agentury CAM - zájezdy s odjezdy z Č. Třebové 

Cestovní agentura CAM s.r..o., Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234  tel.: 606 748 616   www.ckm-tour.cz
vás zve na autobusové zájezdy s odjezdem z ČT
Maďarské termály - BUKFURDO hotel Répce Gold 4*
termín: 16.2. - 19.2.2017   Kč 4 350,-/osoba  cena zahrnuje: 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do lázní, zapůjčení županu, pobytovou taxu, dopravu
CHORVATSKO, Baška Voda, Makarska, Tučepi
termín: 28.6.-9.7.2017 /10dní u moře/ Kč 6 950,-/osoba  ubytování v apartmánech 150m od moře
cena zahrnuje: 9x ubytování, povlečení, pobytovou taxu, doprava autobusem
J.Mánková - Agentura CAM Ústí nad Orlicí