Českotřebovský deník 8/2017 (8/1)      
Pro studentku hledám podnájem 1 místnosti s příslušenstvím, cena dohodou, tel. 607 521 709
 
Slavnostní otevření nové tělocvičny na Skalce bude v neděli 15. ledna 

Uskuteční se před finálovým utkáním dorosteneckého florbalového turnaje krajských výběrů České republiky za účasti hejtmana Pardubického kraje  Martina Netolického a starosty města Jaroslava Zedníka. Tím bude nově postavená tělocvična, vlastně sportovní hala  oficiálně předána k užívání  jednak učitelům a žákům VOŠ SŠT Česká Třebová a jednak také  českotřebovské sportovní veřejnosti  Rozměry tělocvičny umožňují využívat její prostory rozdělené na části o¨současně pro více školních tříd a také vytvoří dobré zázemí pro sportovní oddíly. Bude zde dostatečný prostor pro sporty, které v České Třebové nebylo možné dosud běžně hrát, tedy např. florbal. Dosud měli florbalisté svoje doma v cizích halách v Dobrouči a Rokytnici  v Orlických horách. Je zde i možnost hrát házenou, futsal, basketbal a volejbal. pro mistrovská utkání musí tento prostor dostat ovšem výjimku, výška 7 metrů je málo. Znamená to, že např. mezinárodní zápasy zde v e volejbale zde neuvidíme. Tělocvična má také dostatečné zázemí, pro diváky je po jedné straně hlediště s kapacitou 150 sedících a také občerstvení. Velké rozměry tělocvičny budou ovšem znamenat vyšší provozní náklady než v dosavadních českotřebovských sportovních halách. pro pronájem prostor v nové tělocvičně budou muset sportovní oddíly sáhnout hlouběji do peněženky.  těžko ovšem očekávat, že bude VOŠ a SŠT pronajímat prostory se ztrátou, musí zajistit jejich provoz a to není prostě zadarmo. Pro zajištění provozu sportovišť na Skalce, tedy tělocvičny a zimního stadionu vybudovalo v roce 2016 město Česká Třebová nové parkoviště s kapacitou  120 osobních aut a 4 autobusů
Úvodní sportovní turnaj bude dvoudenní a koná se v sobotu od 9 - 22 hodin a v neděli od 9 - 18 hodin.
 
Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený pracovní úvazek.
Nabízíme pracovní dobu v dopoledních hodinách a velmi dobré finanční pomínky.
Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi sport a práci s dětmi.
Předpokládaný nástup je leden - březen 2017.
Veškeré informace podá: R.Klaclová, tel. 731131818, TJ Plavecké středisko Česká Třebová.
 
HC Kohouti Česká Třebová - HC Spartak Choceň 6 : 3

Důležitá výhra na cestě v krajské hokejové lize - Více v samostatném článku

#

Tým

Z

Body

1

Česká Třebová

24

59

2

Světlá n. S.

24

52

3

Mor. Třebová

24

50

4

Choceň

24

35

5

Chrudim

24

33

6

Hlinsko

24

30

 
Ladovská zima

Letos je leden opravdu zimním měsícem a sběhu i ledu máme dostatek. Píšu si se svými australskými přáteli a ti nám naši zimu velmi závidí, v Melbourne je denně 35 stupňů ve stínu a trochu sněhu od nás by brali.  Tady ji máme dostatek. Velký mráz zahnal osobní automobily do podzemního parkoviště tak že bylo v pátek  v podstatě zcela zaplněné. Musím tak vybudované dílo, řadu let zatím málo využité, nyní pochválit, stejně jako zimní akci, kdy lze zakoupit celoroční parkování za velmi slušnou cenu.  Je třeba také pochválit  pracovníky skiareálu Peklák za práci, opravdu je zde zimní pohádka s kvalitním lyžováním a to bez dlouhého dojíždění po úzkých zimních silnicích do tradičních zimních středisek. A tak sem přijíždí i lidé z okolních měst, opravdu se jim to vyplatí.  Jezdí  ovšem také do Přívratu, který se stal přes víkend lyžařským střediskem, kde nebylo ani možné pořádně zaparkovat, také ovšem s frontami u vleku a u pokladny. Díky EET to dnes všude dlouho trvá. Také v Přívratu je pěkné lyžování, vhodné hlavně pro rodiny s dětmi.
Druhou stránkou zimy jsou obtížné podmínky pro dopravu. Zima dává zabrat i řidičům. Ti chválí zimní údržbu místních komunikací a průjezdních silnic. Eko Bi opravdu dělá co může a mimo strojovou údržbu také funguje i ruční údržba přechodů chodníků, a to za skutečně zimních podmínek, v silném mrazu a větru, také v sobotu.
 
Souhlasím s vizí města bez automatů,
protože "přínos" hazardu pro město jako takové je dle mého iluze

V souvislosti s článkem (zveřejněným na internetových stránkách http://www.zpravodaj.probit.cz/) informujícím o zřízení pracovní skupiny/komise, která by se měla stát fórem, kde mají být diskutovány možné způsoby řešení problematiky hazardu v České Třebové bych, bych rád upozornil na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže http://www.uohs.cz/cs/hospodarska-soutez/aktuality-z-hospodarske-souteze/2238-prvni-sankce-za-protisoutezni-jednani-verejne-spravy-byla-ulozena-biline-za-loterijni-vyhlasku.html, které staví možnost místního omezení hazardu (ve vašem příspěvku varianta pod bodem c) do pozice, která může pro město jako takové představovat potencionální riziko, pokud by výběr lokalit neprovedlo na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. Protože některá místní a časová omezení vyplývají přímo ze zákona, stojí dle mého diskuse spíše v rovině zachovat hazard v České Třebové či jej zakázat úplně. S pozdravem  Mgr. Karel Švercl
 
Poznámka k problému:
K místním omezením hazardu je skutečně třeba přistupovat citlivě. Byli jsme na semináři ohledně omezení hazardu v Praze, kde pracovníci ministerstva financí upozorňovali na problém  a předložili i některé případy z omezení z praxe, které bylo nutné zrušit.
Skutečně je názor 7 zastupitelů Koalice pro ČT jasně pro zrušení heren vůbec, ale na to jeho prosazení je potřeba 14 hlasů.
Protože začal nastává rok 2017 a platí nový zákon snažíme se o této otázce znovu jednat Mimo úplného zákazu nabízíme také možnost částečného omezení,  které ale opravdu mnoho neřeší.
Nicméně je možné omezit všechny herny např. jen do 24 hodin, třeba to odradí některé podnikatele v hazardu, aby hernu, která nebude tolik vynášet, neotevírali. Místní omezení je v zákoně jen vágní - místní vyhláška to může konkretizovat - tedy u škol a jistě by byl i pádný důvod zakázat hernu v sociálně vyloučené lokalitě Borek. Sice tam žádná opravdová herna není, ale pak by ani nemohla být nově zřízena.  Taky by stálo za to v přijaté vyhlášce nepovolit zřízení žádného kasina s živou hrou (pokr, ruleta s krupiérem), což by se jinak mohlo stát třeba i v blízké budoucnosti díky připravovaným investicím podnikatelů "zábavního průmyslu" do lokalit, které mají "perspektivu". Pokud by se podařilo  přijmout přísnou vyhlášku  o zákazu hazardu, pak zmizí automaty z České Třebové od 1. ledna 2018.  Jenže zatím to vypadá tak to těžko projde.... Když se naopak neudělá nic, tak už poběží jedno (tříleté) povolení technické hry pro konkrétní jednu hernu za druhou a pokud se v budoucnu zastupitelé shodnou na zákazu, tak tam vždy budou muset nechat tříletou prodlevu účinnosti. Již jsme se o to pokoušeli jednou, nyní jsme ovšem daleko více informováni.
I po zákazu automatů v České Třebové by město dostávalo daň z hazardu (jak se to nyní od 1. ledna jmenuje) a to z dalších 7 druhů podléhajících této dani, z loterií, internetového sázení, karetních turnajů, kurzových sázek atd. Tato daň se dělí mezi města a obce podle jejich velikosti. Stát si však z této části daně z hazardu ponechává většinu a obcím rozděluje jen 30%. Zatímco u daně z technické hry na automatech jde většina celostátního výtěžku právě do obcí a to podle podle počtu umístěných automatů. Počet automatů celostátně (i ve městě) bude od příštího roku jistě klesat, naopak ostatní  druhy zábavy podléhající dani z hazardu porostou. Takže se automaty nakonec městu nevyplatí ani finančně.  Udržení současného příjmu daně z hazardu v dalších letech je tedy iluze i při zachování heren ve městě.  Jenže mezitím se staneme pro okolí cílem vyznavačů hazardu z okolí, a to myslím žádný přínos pro město není....
Ve středu 11. ledna se koná první jednání komise pro omezení hazardu v České Třebové .  (mm)
 
Úklidová firma přijme zaměstnance v České Třebové na zkrácený prac. úvazek.
Pracovní místo je vyhrazeno pro OZP, OZZ. V případě zájmu volejte tel.: 773 790 887 

Aktuální nabídka Cestovní agentury CAM - zájezdy s odjezdy z Č. Třebové 

Cestovní agentura CAM s.r..o., Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234  tel.: 606 748 616   www.ckm-tour.cz
vás zve na autobusové zájezdy s odjezdem z ČT
Maďarské termály - BUKFURDO hotel Répce Gold 4*
termín: 16.2. - 19.2.2017   Kč 4 350,-/osoba  cena zahrnuje: 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do lázní, zapůjčení županu, pobytovou taxu, dopravu
CHORVATSKO, Baška Voda, Makarska, Tučepi
termín: 28.6.-9.7.2017 /10dní u moře/ Kč 6 950,-/osoba  ubytování v apartmánech 150m od moře
cena zahrnuje: 9x ubytování, povlečení, pobytovou taxu, doprava autobusem
J.Mánková - Agentura CAM Ústí nad Orlicí

Iscarex pohár 2016 skončil v Němčicích, začíná nový běžecký rok
Poledním závodem, který se do celkového výsledku poháru již nezapočítával byl Vánoční běh okolo Zlatého pásku. Závod vedený ulicemi a uličkami Němčic u České Třebové. Běžela se  dvě kola a celkem 5200 metrů vedených nejen po silnicích, ale také různými uličkami. V kole prvním jasně dominoval Petr Nechvíl, ale špatně si rozvrhl síly a tak na prvním místě dorazil do cíle Jan Benko s časem 17 minut a 52 vteřin.  Prvenství mezi ženami si připsala Lenka Dušková, která trať zdolala za 20 minut 51 sekund. Po závodě bylo odpoledne v sále KD Němčice slavnostní vyhlášení výsledků Iscarex poháru 2016. Úspěšní sportovci českotřebovského Iscarexu jsou na uvedené fotografii:
Do nového roku vstoupili běžci Iscarexu sportovně, tedy Novoročním kondičním během (viz fotografie) první sportovní závod roku 2017 byl tradiční Andrlův chlum. Vítězem byl Radek Hübl z Ústí n.O. ( Run Sport Team Winter Edition, ), nejrychlejší žena Jana Matyášová z Dolní Dobrouče startovala však až v kategorii Ženy C tedy 45+. Další závody jsou v kalendáři od března.



  •