Vzpomínka na Dr. Františka Doležala 

Ve věku nedožitých 74 let zemřel PaedDr. František Doležal, kterého si většina Třebováků spojí s jeho dlouholetým úspěšným působením na českotřebovském gymnáziu, ale také na českotřebovské radnici , kde působil v letech 1996 - 99  ve funkci tajemníka městského úřadu. Byl to především sportovec a dobrý kamarád, spoluzakladatel českotřebovského sportovního klubu VVSC (Volejbal Veterán Star Club), klubu všestranných sportovců, zejména ovšem volejbalistů. Byl duší klubu spoluorganizoval jeho činnost, letní i zimní soustředění a vždy se vyznamenal i jako vynikající hlavní kuchař celé výpravy.

Jako pracovník investičního odboru města jsem měl tu čest s  Františkem Doležalem  spolupracovat na projektu rekonstrukce českotřebovského gymnázia, revitalizaci parku a výstavbě sportovního areálu školy. Vzpomínám si jak jsme v letech 1993/94 při výběru umělých povrchů pro běžeckou dráhu vybírali materiály až u výrobců, ve snaze zajistit pro zdejší podmínky to nejvhodnější.  Tehdy byla připravena i koncepce 200 metrů dlouhé atletické dráhy  a tenisového kurtu v  prostoru u kotelny. Vše se ovšem do realizace tehdy nedotáhlo, rozpočtové příjmy města byly v té době velmi omezené. A tak atletická dráha s umělým povrchem čeká na realizaci dodneška, měli bychom se jí dočkat snad nyní po dvaceti letech na stadionu na Skalce.

Byl jsem pak osobně velmi rád, když jsem se s Františkem Doležalem profesně potkal na městském úřadě. František Byl ve vedení města zastáncem sportu a to především všestranné sportovní přípravy. Potvrdí to blízkým vztahem k provozování atletiky, gymnastiky v době, kdy si pod pojmem sport většina lidí představuje již jen kolektivní sporty. Podporoval českotřebovský běžecký klub, věnoval se mládeži. Podporoval práci těch odborů na úřadě, které měly největší odpovědnost za rozvoj města. Nechtěl být jen nejvyšším úředníkem na radnici, snažil se vnímat potřeby, které tehdy byly i v oblasti samosprávy. A nebylo jich málo. Pomohl při realizaci významné protipovodňové ekologicky prospěšné akce podpořené dotací MŽP v Křivolíku, spolupracoval na tehdy velmi aktuální a vůbec ne jednoduché dekontaminaci pozemků v bývalých kasárnách.

S radostí a zadostiučiněním jsem přijal informaci, že František Doležal za svou celoživotní práci pro rozvoj sportu ve městě získal v roce 2013 Cenu města. Určitě si ji zaslouží.  Čest jeho památce!                    Ing. Miroslav Dostálek