V neděli od rána se uvnitř haly i v jejím bezprostředním okolí stále něco dělo. V permanenci byli jednak policisté, kteří zajišťovali bezpečnost a ostrahu, jednak odborníci, kteří měli za úkol zjišťovat rozsah a příčinu havárie střechy tělocvičny. Tak se např. měřila výška sněhové pokrývka na různých místech zachovalého střešního pláště haly i šatnového bloku, byli zde odborní pracovníci Krajského úřadu Pardubického kraje jako zástupci investora, kteří také pomocí dronu zkoumali stav havarované střechy detailně a podrobně shora, samozřejmě i pracovníci VOŠ a SŠT, kteří jsou provozovateli nově postavené tělocvičny. Byli zde také  televizní reportéři TV NOVA a východočeské redakce České televize, také organizátoři sportovního z Florbalového klubu Orlicko Třebovsko vč. ředitelky turnaje Renaty Typlové - Drvoštěpové a spousta zájemců z řad občanů města, kteří si areál na Skalce vzali za cíl své nedělní procházky. Se svým pracovním týmem zde byl také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jehož vyjádření k havárii uvádím samostatně ZDE.  Změřené množství napadaného sněhu  ovšem nemělo být příčinou pádu střechy.
Mluvilo se o tom, že se stavbou nové tělocvičny jsou opakované problémy od samotného záměru a současná situace je vyvrcholením potíží. Také o velkém štěstí, že nedošlo k žádným škodám na zdraví nebo na životech. Jde přece o školní tělocvičnu která má bezpečně sloužit pro sportování mládeže a její konstrukce musí být bezpečná. Pokud dodavatel stavby postavil všechno tak jak je v projektu a dodržel všechny technologické postupy, může být příčina v samotném projektu nebo k kvalitě dodaných střešních nosníků, které  nevydržely a zhroutily se jako by byly ze sirek. Bylo ovšem publikováno stanovisko projektanta, že veškeré normy pro použití nosníků byly splněny. Je ovšem třeba připomenout, že v původním záměru investičního útvaru Krajského úřadu Pardubického kraje bylo použití železobetonových střešních nosníků stejných jako např. u tělocvičny Střední průmyslové školy automobilní v Ústí nad Orlicí na Dukle, ale již v projektu pro územní rozhodnutí zpracovaném projekční kanceláří Ing. Pavla Vacka  Komplet Ústí nad Orlicí Vrbová ulice (generální projektant Ing. Friš) byly navrženy 2 metry vysoké nosníky dřevěné, které měly mít proti železobetonovým  několik předností.
Je třeba vyšetřit příčiny, vytvořit znalecké posudky, jistě i potrestat viníky a také co nejvíce eliminovat následné škody, tedy udržet funkční ty systémy, které by mohly být poškozeny mrazem. Proto se uvažuje i o tom, že bude havarovaný objekt dále temperován, pokud možno co nejvíce uzavřen a bude třeba zajistit jeho rekonstrukci podle požadavků investora. Přitom Pardubický kraj si dává podmínku, že do rekonstrukce nevloží ze svého rozpočtu žádné peníze navíc. Havárii určitě nezavinil ani kraj, ani provozovatel objektu. Mou připomínku, že to může znamenat třeba dlouhé jednání na soudech několika stupňů, hejtman odmítl s tím, že dodavatel má jasnou odpovědnost a navíc realizuje pro Pardubický kraj i jiné stavby. Nemá tedy zájem na tom, aby tedy vedl soudní pře.
Havárie tělocvičny je velmi sledovaným problémem a proto lze očekávat, že výstup z šetření budou zveřejněny a že se nebude následně se záchranou této stavby dlouho otálet. Těžko očekávat, že se ale začne v nejbližších týdnech....  (mm)
 
Foto Luboš Kozel  a snímky z haly HZS Česká Třebová