Hromnice nebo Imbolc?

Jak to s těmi svátky vlastně bylo se dozvíte v pravěké osadě Křivolík


Konec zimy je na dohled! Blíží se totiž Hromnice nebo tzv. Imbolc, takto nazývaný za časů dávných Keltů. Návštěvníci mají jedinečnou možnost oslavit tento prastarý svátek v sobotu 4. února 2017 v pravěké osadě Křivolík, která se nachází uprostřed překrásných hvozdů u České Třebové.  Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, během kterých si budou moci prohlédnout stavby z různých období pravěku a také se dozvědí, proč byl tento svátek pro naše předky tak významný. Dále si vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v mrazivém počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na hromovládce. Akce se koná od 13.00 do 17.00 hodin. Vstupné na akci je dobrovolné.
 
V dnešním chladném počasí nám možná připadá, že zima je v plné síle, ale přitom je již dobře patrné, jak se světlejší dny pomalu vrací. Odtud také vzniklo pořekadlo „Na Hromnice o hodinu více“. Přelom mezi zimou a jarem měl kdysi velký význam a svátek byl pod různými názvy slaven různými etniky žijícími na našem území.
Hlavní roli při oslavách tohoto svátku ve všech kulturách hrály především ohně a očista domů, neboť oheň byl stále rozhodujícím faktorem v této nepříznivé části roku.
 
„Imbolc však především představoval světlou naději blížícího se jara a sílícího slunce, jehož moc vrcholí v den letního slunovratu. I ten samozřejmě plánujeme v červnu v Křivolíku oslavit. Každý rok pořádáme tzv. Festival živého pravěku, během něhož osada ožívá dávnými řemeslníky a obchodníky. Desátému ročníku této oblíbené akce budou předcházet také lektorované exkurze pro školní skupiny, během kterých se děti dozvědí o životě našich předků,“ dodává náčelník Bacrie z. s. David Maršálek.
 
Program akce

Komentované prohlídky
Ukázky replik pravěkých předmětů
Sekery v průběhu věků
Výroba svíček hromniček
Akce se koná v sobotu 4. února 2017 od 13.00 do 17.00 hodin v prostoru
pravěké osady Křivolík u České Třebové. Vstupné je dobrovolné
Více informací o pravěké osadě Křivolík a činnosti Bacrie z. s. naleznete na www.krivolik.cz nebo www.facebook.com/bacrie
Bacrie z. s.
Spolek vznikl v roce 2007 z volného uskupení fanoušků historie a archeologie. Jeho cílem je prezentovat a popularizovat pravěké dějiny na území České republiky.
Spolek se zabývá životem a technologiemi lovců, prvních zemědělců, tavičů kovů doby bronzové i prvních etnik – Keltů, Germánů nebo Slovanů. Věnuje se činnosti výzkumné (v rámci oboru experimentální archeologie) i osvětové (za pomoci programů pro děti, mládež i dospělé) a jeho hlavním projektem je výstavba pravěké osady Křivolík – muzea v živé přírodě a experimentálně archeologického centra.
 
Kontakt: David Maršálek Bacrie z. s. 
E: marsalek@bacrie.cz  T: +420 602 504 806   
W: www.krivolik.cz  FB: www.facebook.com/bacrie