Prioritou je dostupnost zdravotní péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou


K PROBLÉMŮM V IKTOVÉM CENTRU LITOMYŠL

Zdravotní péče o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou z východní části Pardubického kraje zůstane nadále plně zachována. Vedení Nemocnice Pardubického kraje usilovně řeší personální problémy na neurologickém oddělení Litomyšlské nemocnice, které je klíčovým pilířem Iktového centra zajišťujícího péči o tyto nemocné. Zvažuje i případné další alternativy.

„Prioritou je zajištění péče o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou. Snažíme se situaci řešit, ale zvažujeme všechny možnosti tak, aby byla zajištěna dostupnost zdravotní péče,“ prohlásil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Věstníkem Ministerstva zdravotnictví ČR je centrum vysoce specializované péče o pacienty s iktem (akutní cévní mozkovou příhodou) ustanoveno v Litomyšlské nemocnici. Jednou z nejdůležitějších podmínek při udělení tohoto statutu je dostupnost zdravotní péče. Podle doporučení odborné společnosti musí být léčba na ředění krve u nemocného zahájena do 4,5 hodiny od vzniku prvních příznaků a do 1 hodiny po jeho převzetí do nemocniční péče po transportu Zdravotnickou záchrannou službou.

Po odchodu několika lékařů se však neurologické oddělení Litomyšlské nemocnice i přes výpomoc ze sousední Orlickoústecké nemocnice dostalo do složité personální situace. Úzce se dotýká i provozu Iktového centra.

„K situaci v Litomyšli se v rámci Nemocnice Pardubického kraje uskutečnilo již několik jednání, nutným předpokladem řešení je stabilizace personální situace. Nyní je domluveno, že do poloviny letošního roku bude litomyšlské Iktové centrum fungovat bez jakéhokoliv omezení,“ řekl radní Pardubického kraje pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

V záloze však má vedení Nemocnice Pardubického kraje i druhou variantu. Zvažuje možnost případného přesunu Iktového centra z Litomyšle do Orlickoústecké nemocnice, kde je personální situace na neurologickém oddělení výrazně lepší a stabilnější. Navíc nemocnice v Ústí nad Orlicí disponuje magnetickou rezonancí a chystá rekonstrukci lůžkové části neurologie.

„Pokud by se nepodařilo personální situaci v Litomyšli vyřešit, šlo by o logický krok. Péče o pacienty s iktem by byla i nadále plně zachována. Konečné slovo ale má Ministerstvo zdravotnictví ČR, které uděluje statut centra vysoce specializované péče. O případném přesunu a také o převedení dotace z evropských fondů, která byla určena na modernizaci Iktového centra v Litomyšli, jsme už začali jednat, abychom byli připraveni i na tuto možnost,“ uvedl generální ředitel Gottvald. „Pokud by k přesunu Iktového centra do Ústí nad Orlicí nakonec muselo dojít, rozhodně by to neznamenalo uzavření neurologie v Litomyšli. Ale opakuji – je to jen jedna z prověřovaných variant, o níž není rozhodnuto, vše je potřeba pečlivě uvážit,“ dodal radní Valtr.

 

Ke stejnému problému uvádí David Půlpán v Mladé frontě DNES článek, který uvádíme na tomto odkazu

vybírám z diskuze k uvedenému problému na webu ides.cz:

Nemocnicím napříč ČR chybí lékaři i sestry. Pardubický kraj přitom plánuje výstavbu centrálních příjmů, a mě by zajímalo, kdo na nich bude sloužit (hlavně v Ústí, kde je situace na hraně - viz. ARO)? Teď cituji: "Pardubický kraj usiluje o rozvoj všech pěti nemocnic akutní péče v kraji tak, aby se doplňovaly a aby jejich provoz bylo možné financovat bez zadlužování. Litomyšl je jedním z 23 zařízení v České republice, která jsou určena jako iktová centra vyhláškou Ministerstva zdravotnictví z roku 2010. V Litomyšlské nemocnici se díky tomu dostala do popředí prvotřídní neurologická péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Nové iktové centrum je také důkazem, že Litomyšlská nemocnice je pevnou součástí krajského zdravotnictví,“ zdůraznil hejtman Martin Netolický s tím, že se současně investovalo i do moderních rehabilitačních přístrojů pro neurologické i další pacienty a do biochemického analyzátoru pro celou nemocnici. „Věřím, že litomyšlská jednotka nebude vyhlášená jen svým přístrojovým vybavením, ale i umem a zkušeností zdejších odborníků a povinné pětileté období udržitelnosti projektu se promění v tradiční špičkový obor spojený s tímto městem a krajským zdravotnictví,“ řekl Roman Línek. Ten v roce 2013 označil neurologii za vlajkovou loď Litomyšlské nemocnice, která s sebou nese rozvoj dalších oborů: RHB a ortopedie. Pro potřeby následné péče o pacienty centra bylo vybaveno i oddělení lůžkové rehabilitace. V roce 2015 Lit. nemocnice obhájila statut splatností do konce roku 2020! Takže, domluvit stěhováky, aby přijeli do Litomyšle, naložili drahé přístroje a odvezli vedle, je jen politická představa. Realita je ale jiná. IC totiž musí disponovat vhodnými prostory, které musejí odpovídat přísným normám, a ty v Ústí rozhodně nemají.Na centrum musí dále navazovat lůžková rehabilitace, ideálně i ortopedie, ale ani jedno v Ústí nemají. Pozor! V Orlickoústecké nemocnici nemají dokonce ani neurologickou JIP! A nedostatek personálu tam vyřešili spojeným lůžkovým fondem s internou! Takže tak ... (podpis Dvořák)