V kulturních institucích kraje je velký potenciál

Není nad to vidět vše na vlastní oči. Proto se 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má nově ve svém portfoliu i kulturu, vydal s novým vedoucím odboru kultury, sportu a cestovního ruchu Milanem Novákem na důkladnou obhlídku všech krajských kulturních institucí. A to nejen těch jejich částí, které jsou určeny veřejnosti, ale také těch, které tvoří zázemí kulturních organizací a jejich zaměstnanců, a kde se často velmi drahocenná díla či historicky cenné materiály skladují.
„Chtěli jsme vidět všechny areály a pracoviště těsně za sebou, abychom si udělali představu o jejich úrovni a problémech v přímém srovnání. Budeme ty poznatky ještě samozřejmě podrobně vyhodnocovat, ale musím konstatovat, že v našich čtyřech muzeích, v krajské galerii a knihovně je jednak velký potenciál odborníků a zapálených nadšenců, což je jedno bohatství samo o sobě. Evidentní také je, že máme ve sbírkách skutečné umělecké a historické poklady, což si mnohdy ani neuvědomujeme,“ konstatoval po poslední cestě Roman Línek.
Hejtmanství vlastní i podstatnou část budov, ve kterých kulturní instituce sídlí, a ty jsou samy o sobě velkým skvostem, ovšem úměrně k tomu náročným na údržbu. Jenom v Městské památkové rezervaci Pardubice kraj vlastní celý areál zámku, část Příhrádku, Dům U Jonáše a domy u Zelené brány, ve kterých sídlí Krajská knihovna. V Chrudimi patří budova muzea městu, ve Vysokém Mýtě jsou měšťanské domy s muzeem kraje, ale spolupracující Muzeum karosářství patří také městu. I v Litomyšli se kraj o prostory dělí s městem – kraji patří bývalé piaristické gymnázium, které prošlo před pár lety generální obnovou, a od minulého roku také tzv. Portmoneum. Další prostory muzea jsou v zámeckém pivovaru, který je města Litomyšl.
Samostatnou kapitolou je Zámek Pardubice
Největší výkladní skříní kulturních institucí kraje je samozřejmě pardubický zámek a jeho areál, kde sídlí Východočeské muzeum a Východočeská galerie a na Příhrádku se chystá komunitní centrum Krajské knihovny. „Chceme celý zámecký komplex dostat do dobré a udržitelné kondice nejen zvenku, ale také z hlediska vnitřních rozvodů a zázemí pro návštěvníky i zaměstnance. Renesanční zámek však se svými zcela ojedinělými zachovalými freskami, pernštejnskou truhlou a fortifikačním systémem může být také velkým turistickým magnetem spojeným s vrcholným obdobím vlády Pernštejnů. Proto je předmětem dalšího evropského projektu vznik turisticky zajímavého pernštejnského okruhu a uvolnění některých zajímavých prostor, kde jsou nyní dílny, pro veřejnost,“ řekl Roman Línek.
Problémem, který není vidět, jsou depozitáře
Muzea a galerie ale kromě té vystavované části svého kulturního bohatství mají mnohonásobně více předmětů ve svých depozitářích. A vzhledem k tomu, že jejich úkolem je ze zákona i neustále mapování života společnosti, rostou i požadavky na skladovací prostory. „V současné době máme k dispozici především několik bývalých školských areálů, které využíváme, někde máme i další budovy a některé prostory si pronajímáme,“ uvedl vedoucí odboru Milan Novák a pokračoval: „Je ale potřeba si uvědomit, že depozitáře mají přísné podmínky na nosnost podlah, na teplotu a vlhkost a samozřejmě také na zabezpečení. A právě kvůli tomu jsme mnohdy na hraně možností.“
Pro Východočeské muzeum by problém měla vyřešit stavba moderního depozitáře a dílen v Ohrazenicích. „Je to náš druhý velký evropský projekt, který nám usnadní jak samotné ukládání cenných věcí, tak i vystěhování některých provozů ze zámku a jejich uvolnění pro nové expozice,“ dodal Línek.
Stovky krabic s archeologickým nálezy
Povinností regionálních muzeí je i uchovávat archeologické nálezy, které byly objeveny na území kraje. V posledních letech se k tomu využívají pro svou příhodnost zejména krabice od banánů, které se staly i neformální měrnou jednotkou v depozitářích. Například nálezy ze Zámeckého návrší v Litomyšli čítají na 500 „banánovek“.
Největší zemní práce za posledních mnoho let ale na území kraje teprve čekají, a to s výstavbou silnice D35. Její trasa navíc vede historicky zajímavým terénem, takže je předpoklad, že nálezy budou bohaté. Nezanedbatelné budou také možné objevy při budování obchvatů Chrudimi a Slatiňan. „Počítáme s tím a začínáme se na to připravovat,“ ubezpečil pracovníky muzeí Roman Línek.
Foto z expozic, kam máme nejblíže: 
Psací stůl Bedřicha Smetany + Karosérie Sodomka Vysoké |Mýto