Přehlídka strojírenských firem oblasti Orlicko.
 
V úterý 24. 1. 2017 proběhla v kulturním centru v Ústí nad Orlicí  přehlídka strojírenských firem, kterou pořádala Krajská hospodářská komora Pardubického kraje - oblast Orlicko a Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí. Přehlídky se zúčastnily střední školy této oblasti, které s firmami spolupracují.
Součástí přehlídky byla soutěž T-profi „Talenty pro firmy“, kde soutěží družstva složená ze tří žáků základní školy a ze tří studentů střední školy s technickým zaměřením. Členem družstva je také zaměstnanec firmy, který družstvo vede při plnění úkolu, ale do samotné montáže zasahuje pouze jako organizátor. Principem soutěže je spolupráce v týmu a výroba funkčního zařízení. Soutěže se zúčastnily čtyři družstva a to zástupci Svitavska, Chrudimska, Pardubicka a Orlicko-Ústecka.
Náš „okres“ reprezentovali žáci ZŠ Nádražní a VOŠ a SŠTČeské Třebové, patronem družstva byla firma CZ LOKO a.s. Česká Třebová. Úkol byl náročný, v časovém limitu podle dokumentace vyrobit a zprovoznit tiskařský lis a vytisknout na něm logo soutěže. Pro výrobu byla použita stavebnice MERKUR a časový limit na výrobu a ověření funkce byl stanoven na 2,5 hodiny.
V konečném pořadí obsadilo družstvo CZ LOKO Česká Třebová 2. místo, a jak organizátoři poznamenali, bylo to o „prsa“. V soutěži zvítězilo družstvo FOXKOM z Pardubicka. Pro všechny účastníky to byla zajímavá zkušenost, která je může posunout k technice a technickému vzdělávání.
Jan Hanik

Absolutně rekordního času 2 hodiny 24 minut dosáhlo mužstvo Foxconnu ve složení: žáci prvního stupně ZŠ Polabiny 1 pod vedením učitele Karla Myšky, studenti SPŠE Pardubice, které připravuje učitel Michal Horník, a kapitán týmu Ladislav Kratochvíl, ze společnosti Foxconn. Konkurence byla opravdu silná. Všichni účastníci pardubického krajského kola dosáhli skvělého času montáže pod 2:30 a to jako jediný kraj v ČR. Věříme, že to jsou výsledky dlouhodobé  podpory technického vzdělávání a nadšení výborných učitelů v regionu.