Viník pádu střechy musí být potrestán, halu opravíme do konce roku


Den před slavnostním otevřením se propadla střecha nově postavené sportovní haly v areálu na Skalce. Díky rychlé reakci všech, co se v hale nacházeli, se naštěstí nikomu nic nestalo. Materiální škoda je ovšem vysoká. Výstavbu haly financoval částkou 58 milionů korun Pardubický kraj, který trvá na jejím co nejrychlejším, ale zároveň bezpečném zprovoznění. Jaké budou další kroky, odpovídal hejtman Martin Netolický.

Jaká byla vaše první reakce, když jste se o pádu střechy dozvěděl?
Sobotní večerní událost mě osobně velmi zasáhla. Je to pro mě zcela nová zkušenost, protože jsem doposud něco takového nezažil a především jsem si nepřipouštěl, že se obdobná záležitost může vůbec stát. Mrzí mne to o to více, že k tomu došlo ve městě, kde žiji. To ale nic nemění na skutečnosti, že se k problému musíme postavit čelem.

Přestože stále probíhá vyšetřování, tak kde můžeme hledat příčinu?
Od počátku jsem odmítal příčinu, která by se v zimě nabízela, a tou je množství sněhu ležící na střeše. I proto považuji za správné označit příčinu a viníka, protože toto je dle mého soudu událost, která naplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu obecného ohrožení. To, že se nikomu nic nestalo, považuji za malý zázrak a jsem za to vděčný.  Nemůžeme se ovšem tvářit, že se nic neděje. Tyto věci se nesmí stávat, a proto jsme byli od počátku velmi aktivní a požádali jsme i externího posuzovatele o zpracování posudku.

Mohl kraj jako investor stavby udělat něco jinak?
Do situace kraje se může dostat kdokoliv, kdo investuje nebo staví a je závislý na názorech odborníků, ve které vkládá důvěru, že vše proběhne tak, jak má. Stavebníkem totiž nemusí být jenom kraj, ale i město, stát či podnikatelé. Pokud se prokáže, že příčinou skutečně byly vazníky a konstrukce střechy, a to nejen vada materiálu či instalace, ale celá koncepce konstrukce střechy, pak považuji věc za mimořádně nešťastnou a musí být napravena v co nejkratší době.

Jste velmi aktivní v jednání se všemi subjekty. Máte již jasno, jaký bude další osud haly?
Českotřebovské veřejnosti slibuji, že proběhne reklamace, protože dílo mělo být předáno v požadované kvalitě, a proto budeme trvat na nápravě, ale zároveň uděláme všechno proto, aby konstrukce střechy už nevyvolávala žádné diskuse. Doufám, že bude navrženo takové řešení, které nebude vzbuzovat obavy z budoucí mimořádné události.
Pracovně jsem si stanovil termín pro obnovu haly do konce roku 2017 a podle názorů odborníků je to termín reálný. Komplex sportovišť v areálu na Skalce bude po dokončení i díky mimořádnosti lokality v centru města skutečně výjimečný. Celou záležitost považuji za selhání a snad se brzy ukáže i viník. Přestože jsme jako kraj v dobré víře investovali do prospěšné a potřebné budovy, která má sloužit nejen dětem a mládeži pro výuku tělesné výchovy, ale také široké sportovní veřejnosti, nezbývá mi nic jiného, než se omluvit a doufám, že se brzy omluví hlavně ten, kdo za celou situaci nese zodpovědnost a způsobil ji.

Důležité je, že se celá nehoda obešla bez újmy na zdraví, na čemž mají zásluhu snad všichni přítomní...
Poděkování organizátorům turnaje již mnohokrát zazněla, jejich počínání si opravdu zaslouží úctu. Dalším důležitým zjištěním pro mě je fakt, že integrovaný záchranný systém funguje v našem státě výborně. Budu však rád, když se jeho akceschopnost bude prokazovat jen na plánovaných cvičeních a ne na obdobných událostech.

Děkuji za odpovědi. Milan Mikolecký